Interview
Læsetid: 10 min.

Jeppe Kofod: Vestens verdensorden bryder sammen, hvis ikke USA får orden i eget hus

Vi må forstå Donald Trump som et wakeupcall, der har vist os, at globaliseringen også har tabere, og at de internationale institutioner ikke fungerede nær så godt, som vi troede, siger udenrigsminister Jeppe Kofod. Skal den vestlige orden bestå, er vi nødt til at demonstrere, at vi kan skabe social retfærdighed i vores egne lande

»Trump var modbydelig, han havde et anstrengt forhold til sandheden og var gradvist ved at snigløbe det amerikanske demokrati, men han kan måske tjene som et wakeupcall,« siger den socialdemokratiske udenrigsminister Jeppe Kofod.

Anders Rye Skjoldjensen

Udland
19. februar 2021

USA’s dominerende position i verden de seneste 100 år skyldes ikke alene størrelsen på landets økonomi eller antallet af atombomber i det amerikanske arsenal. Den er også et resultat af, at USA har fremstået som en moralsk autoritet, mener Danmarks socialdemokratiske udenrigsminister, Jeppe Kofod.

Hvis vi ikke ligefrem har kigget mod Amerika som den glitrende by på toppen af bakken, som Ronald Reagan talte om, har mange i hvert fald set en nation »på konstant rejse mod større fremskridt«, siger udenrigsministeren.

»Donald Trump ødelagde det billede af USA med sin konfrontatoriske og splittende politik,« siger Jeppe Kofod.

To grundlæggende forudsætninger for den vestlige verdensorden forrykkede sig under Trump. For det første afstod USA fra sit historiske lederskab.

»Trump trak USA ud af det internationale samarbejde og efterlod sig et tomrum, som skabte muligheder for andre kræfter. Det betyder, at autoritære regimer som Rusland og Kina nu står stærkere,« siger han.

»Det har været en svær verden at navigere i, fordi USA var væk.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Bundgaard

"at USA har fremstået som en moralsk autoritet"
" har mange i hvert fald set en nation »på konstant rejse mod større fremskridt"
"Donald Trump ødelagde det billede af USA"
"...tomrum... Det betyder, at autoritære regimer som Rusland og Kina nu står stærkere"

Det kan hverken udenrigsministeren (der har hang til unge piger på 15 år) eller de to journalister Mathias Sindberg og Rune Lykkeberg mene seriøst.

USA har aldrig stået som en moralsk autoritet. Det var først, da de blev angrebet på Pearl Harbor, at de modvilligt blev trukket ind i 2. verdenskrig.
Nævn mig én krig, hvor det ikke var et konfrontatorisk USA, der løg sig til et grundlag for væbnet konflikt.

USA har været på en "konstant rejse mod større fremskridt". Det har bare været på bekostning af alle andre nationer, og besad du værdifulde naturressourcer, kunne du værre helt sikker på et besøg fra de patriotiske styrker...

Donald Trump ødelagde den Amerikanske selvforståelse inklusiv det eventyr alle vestens ledere fortalte dem selv og deres befolkninger om denne utilregnelige og krigeriske nation. Donald Trump tydeliggjorde fejlene i deres korrupte styre, og verdens største demokrati rystede under en falleret forretningsmand, tv celebrity og charlatan.

Kina og Rusland ER autoritære regimer, MEN det er USA i den grad også. Flere målinger peger på, at den største trussel mod verdensfreden er USA. Ikke Rusland, Kina, Nordkorea, Iran eller Venezuela, men USA.

Hvor var kritikken fra udenrigsministeren( med hang til unge piger på 15) da Donald Trump var præsident? Hvor har han været de sidste 4 år?

Mikael Velschow-Rasmussen, Peter Mikkelsen, Thomas Tanghus, Jan Troelsen, Klaus Schwab, Carsten Wienholtz, Tonny Helleskov, Flemming Berger, Torben Arendal, Mogens Holme, Rune Sørensen, Espen Bøgh, Kai Birk Nielsen, Mogens Bach Jensen, Arne Lund, Jan Fritsbøger, kjeld hougaard, Alvin Jensen, Anders Graae, Steen K Petersen, Hans Larsen, Kurt Nielsen, Karsten Nielsen, Torben K L Jensen, John Andersen, Hanne Utoft, Ole Arne Sejersen, Ruth Sørensen, Søren Bro, Issa Chaaban, thomas jørgensen og Aksel Gasbjerg anbefalede denne kommentar

Ofte har jeg indtrykket af, at Jeppe kofod fremkommer med en eller anden udtalelse blot for at komme i medierne. For selvfølgelig bryder verdensordenen ikke sammen, hvis USA ikke direkte og indirekte styrer verden.

- Man ved fra kaosteorien, at i et kaos opstår det helt naturligt nye strukturer.
- Og man ved fra organisationsteorien , at hvis den formelle organisation er svag, og ikke varetager sin myndighed og ansvar - altså ikke styrer organisationen, vil en uformel organisation tage over og styre organisationen.

Altså - hvis USA ikke opfylder den funktion, som Jeppe Kofod mener, er USA´s opgave, vil en anden nation træde ind på USA´s plads. Og her kan vi ganske let sætte navn på den eller de "uformelle organisationer" i teorien. For ligesom Forbundsrepublikken har taget magten i EU, kun fordi ingen andre har gjort det, vil Rusland og Kina selvfølgelig træde ind og tage magten i verden.

Men vil vi i EU accepterer dette? - Næppe.
Derfor tror jeg, at EU vil tage skabe alliancer via positivt samarbejde og sit humane livssyn, og vil være tvundet til at blive den uformelle organisation, der tager over - i hvert fald en del af verden. Og jeg er helt sikker på, at EU vil kunne vokse med opgaven.

Måske vil EU på denne måde, på sigt kunne overtage den styring af verdensordenen, som Jeppe Kofod efterlyser, men som USA egentlig har gjort på en ualmindelig egoistisk, og til tider helt udemokratisk måde. Og herved bliver EU den "formelle organisation" i organisationsteorien.

Ole Svendsen, Peter Beck-Lauritzen, Kurt Nielsen, Torben K L Jensen, John Andersen, Søren Bro, Issa Chaaban, Jørgen Mathiasen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

EU kan ikke engang styre sig selv, det er en tung bureaukratisk handlingslammet organisation som medlemslandene er begyndt at flygte fra, hvordan skulle EU så kunne styre verden? Det kræver for det første et stærkt militær, hvis resten af verden skal have respekt for organisationen, men EU kan ikke engang beskytte sine egne grænser. Det kræver for det andet en stærk præsident, der som den amerikanske kan handle (relativt) ubundet udadtil. Og for det tredje, hvad imperialisme angår, så har adskillige af de europæiske nationer, Frankrig, Belgien Holland mv., en kolonial fortid, som ikke står meget tilbage for USA's. Og det huskes stadig af f.eks. vore naboer i Mellemøsten.

Werner Gass, Jørgen Munksgaard, kjeld hougaard, Alvin Jensen og P.G. Olsen anbefalede denne kommentar

Jeg vil også interviewes af Information, nå.

"Vestens verdensorden bryder sammen".

Tak, vil du love mig det

Vestens verdensorden!!! Hvordan kan en verdens orden kun være i Vesten?

Jan Troelsen, John Andersen, Søren Dahl, Jeppe Bundgaard, Mogens Holme, Torben K L Jensen, Hanne Utoft, Ib Christensen, Arne Lund, Alvin Jensen, Ruth Sørensen og Jens Ole Mortensen anbefalede denne kommentar
Thomas Petersen

Jeg abonnerer ikke, så jeg har ikke læst alle Kofod's ord, men de lader til at være i den sædvanlige opportunistiske skuffe. A la nu er Trump væk, så nu tør han godt bashe ham. Derimod er der spændende ting i tråden fra debattørerne. Tak for det. Jeg er helt med på Jeppe Bundgaards tanker om at Trump med sin upolerede facon har gjort os den tjeneste at udstille USA's virkelige intentioner og handlemåder. USA's støtte til antidemokratiske kræfter især i Latinamerika stammer fra Monroe-doktrinen fra 1823. Den går enkelt fortalt ud på, at man opfatter Latinamerika som USA's interessesfære og man derfor ikke accepterer udviklinger der går imod USA's økonomiske interesser. Deraf kommer udtrykket at man støtter demokratisk udvikling, så længe det ikke strider imod USA's interesser. Hvilket selvfølgelig betyder, at man støtter diktatur, når det "gavner" USA. Påstanden om at USA's støtte til Latinamerikanske højrediktaturer kun var et resultatet af polariseringen under den kolde krig er således en stor løgn (og det ved selv Davis Trads, selv han siger noget andet). Det har nemlig stået på i snart 200 år, og det sker stadig, nu 30 år efter den kolde krigs afslutning, som kuppet i 2019 mod Bolivia og fremfærden mod Venezuela beviser. Men jeg er begyndt at spekulere på, om Europa er meget bedre, hvad angår Afrika. Man har kategorisk støttet tvivlsomme eller direkte diktatoriske regimer, hvis blot man kunne fastholde landende som producenter at billige råvarer til vores industrier. De evindelige nødhjælpskampagner og bistanden slører bare billedet af en økonomisk agenda, der skal forhindrer Afrikas lande i at udvikle sig. Typisk ved aktivt at forhindre, at der opbygges velfungerende hjemmemarkeder, som er essentielt for at udvikle økonomien. Så Europa har dyrket Afrika som sin baghave, og man må sige, at den have er i endnu ringere stand end den Latinamerikanske.

nils valla, John Andersen, Thomas Tanghus, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Ole Svendsen, Kai Birk Nielsen, Anders Graae, Karsten Nielsen, Jan Fritsbøger, kjeld hougaard, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Jeppe Bundgaard og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Vestens verdensorden består i at varer kan bevæge sig frit, når de overholder de krav vesten har stillet, og er betalt i den valuta vi har bestemt. Specielt er der regler for teknologioverførsler og Copyright. Desuden er det regler for landegrænser f.eks. som vi bestemmer. Således kan vi legitimt sætte grænser for landene i Asien herunder ved Kinas kyst - i stedet for at landegrænser sættes efter konflikter og krig som her hos os og i Amerika.

Kina har levet fedt på vestens verdensordenen. Vestlige multinationale virksomheder har overført al den teknologi kineserne ville have - bare de betalte og satte pengene i et skattely. Som om Bill Gates ville overholde nogle regler, der ville begrænse hans egen personlige formue. Og det er derfor vi må i konflikt med Kina på en eller anden måde. Så vi kan afgøre tingene militært - hvor vi er meget stærkere i vesten end Kina.

Imens kan EU stå for et nyt EURO-mimrekort eventuelt.

Anders Graae, Alvin Jensen, Jeppe Bundgaard, Ruth Sørensen, Peter Beck-Lauritzen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Man kan nok samle hele store biblioteker med litteratur om alt der er kritisabelt ved "vesten".
Alt efter hvordan man afgrænset denne imaginære entitet kan meget af kritikken.være berettiget.
Man kan også spørge om.alternatiber til "vestlig" orden eller uorden.
Er det noget bedre i sigte?
Mon ikke det er et ret marginalt synspunkt at de.der år. styrer i Kina, eller Rusland, eller i noget land midt mellem Kina, Rusland og EU, udgøre et på noge måde overbevisende bedre alternativ?

Danny Hedegaard

Når jeg tænker på at jeg tidligere havde JP.dk, som mit hoved abonnement, men blev lokket over til Information af en god sælger på en kunstmesse:-)

Så tænker jeg også lidt på, hvilke muligheder du bør have, og vel at mærke, ikke bør have som gratist!

Berlingske.dk og JP.dk har gjort det godt, ved give gratisterne lige akkurat adgang til så meget, at de går glip af fortsættelsen, når de rammer betalings muren.

Derfor shopper jeg ind og ud af B.dk og JP.dk, når der er gode nok tilbud, og skynder mig ud, inden at fuld pris træder i kraft.

Jeg betaler så fuld pris for Information.dk, som mit til nu hoved abonnement.

Grunden til at jet skriver dette, det er at jeg synes, at Information bør tænke alvorligt over, om de giver gratister for meget, uden at betale, når de læser en kommentar som denne af en gratist?

"Thomas Petersen
19. februar, 2021 - 11:02
Jeg abonnerer ikke, så jeg har ikke læst alle Kofod’s ord, men de lader til at være i den sædvanlige opportunistiske skuffe."

I Informations sted ville jeg tænke, hvorfor skal vi give denne person mulighed for at kommentere som gratist?
Hvis han er så interesseret i at deltage aktivt på Information, mon så ikke han kunne motiveres af et godt tilbud, der løber ud efter uger eller måneder.
Lige som det gør for mig på JP.dk snart.

Hver gang jeg afmelder når rabatten udløber, kommer jeg i bad standing, tror jeg i 6 måneder på JP.dk, før jeg kan købe et nyt billigt tilbud.
Helt rimeligt, men også virkningsfuldt!

I er simpelthen for flinke på Information!
I er ikke et social kontor for forvænte gatister på sociale medier, men en forretning, som skal have dem til at betale, som vil betale.

Bare se hvor panikslagne facebook er over udviklingen i Australien, for første gang sker der noget af det rigtige på den front, og forhåbentlig breder det sig til resten af verden.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Vi må forstå Donald Trump som et wakeupcall.......

Two years after the Khashoggi assassination, a CNN host is headlining Saudi Arabia’s corporate conference https://nytimes.com/2021/01/25/business/dealbook/wall-street-saudi-arabi...

Yeah, that's the spirit...................

Jeg troede at dengang Martin Lidengaard var udenrigsminister, da havde landet bået bunden af vattede og holdningsløse af slagsen, men Kofod gør ham bestemt rangen stridig som konfliktsky, USA-logrende og fejlcastet.
Send Kofod tilbage til Bornholm.

Jan Fritsbøger

tænk at have ondt i ræven over at gratister kan få lov at ytre sig, friheden til at ytre sig er altså endnu ikke forbeholdt grådighedssegmentet selv om de har markant mere adgang til at blive hørt i medierne,
men den privilegerede klasse har jo også længe misundt de ledige deres fritid, er vel derfor der er indført tvangsarbejde for kontanthjælpsmodtagere mm.,
det er faktisk tankevækkende at de mest privilegerede er dem som er mest misundelige, nok derfor kritik af overflod og grådighed så ofte tolkes som misundelse, det er det faktisk ikke,
jeg er slet ikke misundelig på penge-mennesker jeg har snarere ondt af dem, men de ødelægger jo verden.

Danny Hedegaard

@ Jan Weber Fritsbøger

Jeg har ikke ondt i røven over, at gratister kan få lov til at ytre sig, jeg er ikke et pengemenneske, og jeg tilhører ikke gårdighedssegmentet.

Men jeg er over tid, ved at følge mediernes bestræbelser på at finde måder, at få gratister til at betale på, nået til en erkendelse af, at flere er nødt til at betale.

Jeg er også overbevist om, at langt flere gratister vil kunne betale, men de vil ikke!

En kombination af mistede annonceindtægter til parasit agtige sociale medier, og fravær af vilje til at abonnere på et rigtigt medie.
Udgør en giftig cocktail for rigtig journalistik, som ikke må dø, men som er på vej til at dø, hvis ikke flere kommer mere til lommerne, end de gør.

Hvis ikke man vil betale kan man jo læse DR.dk, og kommentere på:
https://www.facebook.com/DRNyheder/

Ja ledige har god tid, de kan i normale tider læse alle aviser på biblioteket, og jeg gør det selv når jeg ikke har abonnement, men gerne vil læse avisen alligevel.

Men hvor ville jeg gerne se papiravisen dø!
Den udgør 50 % af udgiften til at lave avis, og vil kunne undværes, hvis vi en dag kun kan læse avisen på nettet.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Jeppe Kofod er ude i et særligt ærinde,, uden selv at være helt klar over det, for demonstrerer sin totalt manglende forståelse for - hvor den "den vestlige verdenorden" står i dag.

Den begravede Donald Trump eftertrykkeligt i de 4 år han var præsident med ordene; "America first", - hvilket så ikke var nogen nyhed, for det har altid fulgt Amerikas selvforståelse - exceptionalismen, som har hersket hele tiden for alle på jorden.

Exceptionalismen er en politisk ideologi hvor den dyrkes; "at vor art, land og samfund er speciel og har særlige rettigheder over andre", heri ligger noget diktatorisk og krav om andres underkastelse.

Man kunne sagtens forveksle den med nutiden kendte ideologier, men også med en af fortidens ideologier om en bestemt races overlegenhed.

Netop det har Donald Trump demonstreret med suveræn overlegenhed i de foregående 4 år, og støttet af alle "gode republikanere", der ønsker sig disse tider tilbage.

Forsøget på at tilrane sig den fortsatte magt i embedet som Amerikas præsident, misløkkedes ganske vist, men tilbage står den virkelighed, at mange mange amerikanere reelt ønskede sig kuppet var gået godt, - og mærkeligt nok også, at det skete i demokratiets navn og for at beskytte demokratiet i Amerika.

Jo mange amerikanere dyrker konspirationerne, men de har det ikke fra fremmed, de værste konspiratorikere igennem alle tider har været de amerikanske politikere.

Måske bliver Biden blot et kort mellemspil - en apostrof i amerikansk politik, og den næste præsident, uanset navn, sammen med republikansk flertal vil frelse nationen fra demokratisk kommunisme, og tilrane sig magten for evigt og forbyde andre partier.

Den vestlige verdensorden "er brudt sammen" og kan ikke reddes af Joe Biden, - donald Trump tegnede den streg i sandet politisk for republikansk exceptionalisme i Amerika og den selvfølgelighed som heri ligger, ligesom selvretfærdigheden vil regere som vi har oplevet andre steder hvor bananrepublikker er.

Mig forekommer det underligt, at vi her i "den vestlige verden" ved så lidt om nutidens kinesiske samfund.
Hos os er Kina nærmest dømt på forhånd - på et - synes jeg - meget spinkelt grundlag.
Hvornår bringer Information os sobre og pålidelige oplysninger om, hvordan det moderne Kina faktisk er.
Hvordan ville tilværelsen være her i Danmark, hvis den var "kinesisk"?
Hvad er det væsentligste, der ville være anderledes?

Hanne Utoft, Knud Bisgaard, Søren Dahl, Jan Fritsbøger og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

tjah danny hvis jeg troede årsagen til manglen på seriøs statistik skyldtes manglende kunder, ville jeg måske forstå dig, men det gør det jo ikke, årsagen er snarere at det er trendy at servere opbakning til penge-ideologien hvor vækst selvfølgelig er det vigtigste, uagtet at vi lever i ekstrem overflod,
og en anden vigtig faktor er jo at nyhedsformidling i dag er business, og ikke længere talerør for ideologier, tilbage i dag er der så vidt jeg ved kun "arbejderen" som ren formidler af en anden ideologi end penge/vækst, nærværende avis er så lidt unik da her også kan forekomme alternative tanker, selv om hovedtendensen er ret borgerlig,
og måske tilhører du alligevel grådighedssegmentet om ikke andet så ideologisk, et indicium er at du har foretrukket "morgenfascisten jyllandspesten" og berlingske, som jo begge er talerør ( og ekkokammer) for pengemennesker.

Jeppe Lindholm

...Det er først og fremmest Vestens adfærd, som får Vestens verdensorden til at bryde sammen.

Jeppe Lindholm

Vesten havde en hidtil uset enestående historisk chance med murens fald i 1989. Og hvad gjorde Vesten? De tog pisken frem og piskede løs i ren og skær magt arrogance, frem for at strække en hånd frem. Vesten ligger som redt.

Mikael Velschow-Rasmussen, nils valla, Torben K L Jensen, Søren Dahl, Flemming Berger og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

@ Arne Thomsen
Svaret på dit spørgsmål er “Demokrati” :)
Herudover er jeg enig med dig i at kendskabet til Kina er temmelig dårligt her i Danmark.

@Gert Romme

"Måske vil EU på denne måde, på sigt kunne overtage den styring af verdensordenen, som Jeppe Kofod efterlyser"

Lad os tænke tilbage på starten af Anden Verdenskrig. EU risikerer at komme til at stå overfor en modpart som er lige så determineret i deres krav som Tyskland i 1939. Denne modpart behøver ikke at BRUGE taktiske atomvåben, deres EKSISTENS er tilstrækkeligt. Frankrig og UK vil i sidste ende kun kunne/ville beskytte sig selv.

Selvfølgelig vil ingen modpart opføre sig sådan overfor EU. Det var jo bare Tyskland som havde for meget inflation i 20'verne og efterfølgende stemte på den forkerte mand. Det gentager sig vel næppe. ?

@Peter Hertz:
Hvor sikker er det, at demokrati er bedre end meritokrati?
Og hvad med kapitalens magt i Kina - og hos os?

Jan Henrik Wegener

En grund til at overveje at lade ikke abonnere de debattører ytre sig på forum.
At undgå mulig indspisthed og selvbekræftelse blandt læsere og debattører og måske derved i.det små modarbejde tendenser til at opdele befolkningen i grupper der ikke accepterer, forstår og synes om hinanden og ikke kan sammen.
Ud fra en tankegang om at selv en ikke altid venlig og rar meningsudveksling kan være at foretrække for slet ingen.
For mon ikke der vil være en tendens til at de der betaler også gerne bekræfter hinandens synspunkter?

Karsten Nielsen

Med forbehold for journalisternes udlægning er det ingen nyhed, at globaliseringen ”også har tabere”. Det har millioner af mennesker erkendt for længst. Og at Trump for ministeren åbenbart har blotlagt ”en grundlæggende dysfunktion”, som har efterladt omverdenen med det indtryk, at den amerikanske – eller vestlige – samfundsmodel ”måske ikke er så attraktiv alligevel” – virker som en utrolig naiv og ensidig forståelse af denne samfundsmodel. Og at der tales om ”moralsk autoritet”, ”historisk lederskab” (man kan nok også betegne det imperialisme) og ”glitrende by” kan kun vidne om fornægtelse af medaljens bagside – ja måske om en forblændelse. Man fristes til at sige, at vi som nation med denne indstilling – og med psykoanalytisk sprogbrug - lider af et en national faderbinding. Vi har mistet vores frihed i forhold til omverdenen og er taget som gidsel. Se blot på NATO-kravet om oprustning (på baggrund af en tendentiøs udlægning af fjendebilleder) og det store indkøb af amerikanske våben. Og foruroligende er det, at der helt uden tvivl eller anfægtelser tales om dominans og ”frygtindgydende våben”, som vi åbenbart skal vi medvirke endnu mere til. Jeg finder tankegangen ganske forfærdelig. Og endnu en ting, der handler om falskheden og spinnet i ministerens udtalelser, som her: ”Hvis vi ikke etablerer en økonomi, som tilgodeser hele befolkningen, kan Vesten heller ikke dominere verden”. Vi skal altså dominere – hvilket er målet. At tilgodese befolkningen økonomisk er midlet og således ikke et mål i sig selv. Dette er holdningen hos en erklæret socialdemokrat.

Jeppe Lindholm

Det eneste vi kender til, det eneste vi ved, er Vestens indoktrinering af vores sind. Det har gjort os til verdens lykkeligste folk. At vi er blevet præmieret med at være verdens lykkeligste folk siger ikke så lidt om, hvor afsporet vi er blevet. Befolkningen lider mere og mere af stress. Alvorlig stress. Hvordan kan det kombineres med at være verdens lykkeligste? Det hænger ikke sammen. Det er ren og skær indbildning. Det er forvrængende.

Efter 20 års Venstre terrorisering er befolkningen ved at køre træt med flere og flere borgere, som vender hinanden ryggen. Vi lever i hver vores digitale boble af "lykke".

Velkommen i Vesten. En verden, hvor kun penge er og defineres som lykke. Her kan ALT købes.