Analyse
Læsetid: 6 min.

Kuppet i Myanmar: Landets militær opgav aldrig magten

Aung San Suu Kyi og toppen af Myanmars regeringsapparat blev mandag fjernet i et militærkup. For ti år siden indledte juntaen en reformproces, der førte til frie valg og et tiltrængt magtskifte. Nu er generalerne tilbage
Aung San Suu Kyi og toppen af Myanmars regeringsapparat blev mandag fjernet i et militærkup. For ti år siden indledte juntaen en reformproces, der førte til frie valg og et tiltrængt magtskifte. Nu er generalerne tilbage

STR

Udland
2. februar 2021

Bankerne er lukket, telefonerne ringer ikke længere, og ytringsfriheden er stort set sat ud af kraft. En opgivende og deprimerende stemning hersker i Yangon. Over e-mail fra sit hjem i Myanmars største by beskriver demokratiaktivisten Bo Kyi situationen i et land, der kunne have været en sjælden demokratisk solstrålehistorie. I stedet har Myanmars generaler tvunget sig tilbage til magten. Det skete mandag ved et militærkup.

Før solen var stået op, rykkede hæren ud i en koordineret, landsdækkende operation rettet mod den civile regering og parlamentarikere fra det suverænt største parti, Den Nationale Liga for Demokrati (NLD). NLD’s leder, Aung San Suu Kyi, blev ført væk fra sit hjem og er ikke set siden. Det samme gælder Myanmars formelle statsoverhoved, præsident Win Myint, og NLD’s regeringschefer ude i landets delstater og regioner.

Også parlamentarikere og prominente medlemmer af Myanmars demokratibevægelse, kunstnere og kritikere var blandt de anholdte.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Daniel Joelsen

Militæret vil ikke kunne tage magten og eksistere uden våben leverancer og anden politisk støtte. Er det ikke på tide at sætte en dygtig journalist til at klarlægge hvem der ellers “står bag”?