Militærkup
Læsetid: 7 min.

For militærjuntaen i Myanmar er statens interesser lig militærets interesser

USA’s præsident, Joe Biden, vil indføre sanktioner mod Myanmars militær efter kuppet i sidste uge. Spørgsmålet er, om det vil have nogen effekt på en organisation, der har været i væbnet konflikt med sine egne borgere i 70 år. Information tegner et portræt af den frygtede junta
Myanmars øverste militære leder, Min Aung Hlaing, talte i denne uge til befolkningen for første gang siden militærkuppet. Han forsikrede om, at denne militærjunta er anderledes og mere kompetent end førhen og lovede at afholde valg på et senere tidspunkt.

Myanmars øverste militære leder, Min Aung Hlaing, talte i denne uge til befolkningen for første gang siden militærkuppet. Han forsikrede om, at denne militærjunta er anderledes og mere kompetent end førhen og lovede at afholde valg på et senere tidspunkt.

Soe Zeya Tun

Udland
12. februar 2021

Vandkanonerne er sat ind og de første skarpe skud affyret mod demonstranter i Myanmar. I hovedstaden Naypyidaw blev en 20-årig kvinde tirsdag skudt i hovedet, da hun deltog i en protest imod sidste uges militærkup.

Hverken forsamlingsforbud eller undtagelsestilstand har stoppet de folkelige protester mod kuppet. I små og store byer landet over kommer foragten for det nye militærregime til udtryk på gadeplan. I langt de fleste tilfælde er det dog foregået fredeligt.

»Jeg vil ikke have diktatur, jeg vil bare have en kæreste,« kunne man læse på et skilt medbragt ved en af de mere farverige demonstrationer, der onsdag bevægede sig gennem Yangon.

Den bestod af omkring hundrede kvinder i prinsessekjoler. Forrest holdt demonstranterne et banner med en opfordring om at frigive Aung San Suu Kyi, Myanmars folkevalgte leder. Hun blev tilbageholdt i de tidlige morgentimer den 1. februar.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

kjeld hougaard

Det er måske rimeligt at huske at det geografiske Myanmar/Burma ALDRIG har været under en centralmagts kontrol: som kongedømme – under kolonitiden eller i dag. Der er 134 registrerede minoriteter, 23 registrerede sprog – og befolkningen i stort driver kunsten: ”the art of not being governed” så godt de kan. Pragt exemplet: Wa State – på størrelse med Belgien.

kjeld hougaard

Det er måske rimeligt at huske at det geografiske Myanmar/Burma ALDRIG har været under en centralmagts kontrol: som kongedømme – under kolonitiden eller i dag. Der er 134 registrerede minoriteter, 23 registrerede sprog – og befolkningen i stort driver kunsten: ”the art of not being governed” så godt de kan. Pragt exemplet: Wa State – på størrelse med Belgien.