Analyse
Læsetid: 6 min.

Militærkup kaster Myanmar ind i stormagternes spil. I klemme mellem USA, Kina og Indien

Kuppet rammer direkte ned i en geopolitisk hvepserede af overlappende interesser hos USA, Indien og Kina. Hvordan hærchefer, demokratiforkæmpere og et virvar af væbnede etniske grupper positionerer sig bliver afgørende for, om konflikten finder en fredelig udgang
Den 1. februar tog militæret igen magten i Myanmar.

Den 1. februar tog militæret igen magten i Myanmar.

AA/ABACA

Udland
3. februar 2021

Stod Kina bag kuppet i Myanmar? Spørgsmålet blinkede rødt og alarmerende, fra det øjeblik tidligt mandag morgen, hvor Aung San Suu Kyi og resten af den civile, politiske ledelse blev ført væk, og juntaen genindsatte sig selv som enehersker af det sydøstasiatiske land.

Det er en fristende konklusion. Kina forspilder sjældent en mulighed for at udvide sin indflydelsessfære i nærområdet. Det er muligt, at emnet var på dagsordenen, da den kinesiske udenrigsminister besøgte Myanmar sidste måned, hvor han mødte hærens øverstbefalende, general Min Aung Hlaing.

Men det er også meget muligt, at det ikke var. For Myanmars generaler har aldrig været i lommen på Kina. Tværtimod har landets militærledere historisk valgt isolation over afhængighed af den store nabo mod nordøst.

For selv om Myanmar, der også kaldes Burma, med en befolkning på små 60 millioner ikke er en lille stat, har dets placering klemt inde mellem kolosserne Indien og Kina altid været definerende for, hvordan skiftende ledere har ageret og set på verden.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

kjeld hougaard

Som jeg forstår det land og mentaliteten [jeg er racist =forskellige etniske grupper har forskellig mentalitet. Illustreret i vores V parti: ”KBH versus Jyder”]. Det er ikke Myanmar der er i klemme, det er ”vesten” = USA. Enten reagerer man som sædvanlig med sanktioner [som ikke støttes af Rusland Indien, Kina og Asien i stort] = ”Westlessness”. Eller de finder en grimasse der kan passe og taler med landets– den af USA fordømte faktiske leder, for ikke helt miste indflydelse. Spænende at se.

Per Christensen

Bliver spændende at se hvorledes det måske påvirker Thailand, hvor situationen er noget anspændt.