grønland, valg, uranmine, kvanefjeld
Læsetid: 5 min.

Mistillid til Siumut og kontrovers om uranmine udløser valg i Grønland

Alt tyder på en konfliktfyldt valgkamp og svære regeringsforhandlinger, når grønlænderne har stemt til Landstinget den 6. april
Med Kim Kielsen fra Siumut forrest til højre samles Grønlands nyvalgte parlament i 2018. Tirsdag blev der udskrevet nyvalg i Grønland efter interne problemer i Siumut. Kim Kielsen blev i november vippet af pinden af Erik Jensen.

Med Kim Kielsen fra Siumut forrest til højre samles Grønlands nyvalgte parlament i 2018. Tirsdag blev der udskrevet nyvalg i Grønland efter interne problemer i Siumut. Kim Kielsen blev i november vippet af pinden af Erik Jensen.

Christian Klindt Sølbeck

Udland
18. februar 2021

Det er de interne problemer i regeringspartiet Siumut, der tirsdag udløste et valg i utide i Grønland – endnu en gang, fristes man til at sige.

I forvejen bliver der afholdt valg til kommunerne den 6. april. Nu skal grønlænderne så samtidig stemme om de 31 pladser i Landstinget, Inatsisartut.

Den kæde af begivenheder, der har udløst valget, tog for alvor fart den 29. november, da Erik Jensen vippede Kim Kielsen af pinden som formand for det socialdemokratiske Siumut. Det var i mindre grad et spørgsmål om politiske forskelle, som en generel utilfredshed med Kim Kielsen, der i realiteten har ligget og ulmet i flere år. Hidtil var det dog ikke lykkedes for Kielsens kritikere at samle sig om en modkandidat.

At det nu var lykkedes for Erik Jensen, var der allerede tydelige tegn på, hvis man iagttog forløbet af landsmødet i november. Kim Kielsen fik dog foreløbigt lov til at fortsætte som formand for Naalakkersuisut, altså som regeringschef. Derefter drog alle hurtigt på vinterferie, og så skete der på overfladen ikke umiddelbart mere.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

18/feb/2021

Kære Grønland,
tillad udvinding og salg af sjældne
jord-stoffer OG FORBYD TOTALT
udvinding af og salg af URAN ! ! !

Venlig hilsen
Claus