Militærkup
Læsetid: 5 min.

Myanmar: To uger efter kuppet skruer militærjuntaen op for undertrykkelsen

Myanmars generaler lukker ned for internetkommunikationen og optrapper sine trusler og aktioner imod de fortsatte demonstrationer, men samtidig er der tegn på, at en voksende civil ulydighedsbevægelse yder stærk modstand
Tirsdag var der igen demonstrationer i Myanmars største by, Yangon. »Ærligt talt er jeg også bange, men vi er nødt til at kæmpe for vores demokrati og vores fremtid. Det handler om håb og fred. Lige nu føler vi os som hjemløse uden et land. Vi føler, at vores fremtid er ved at dø,«, sagde en af demonstranterne til den britiske avis The Guardian.

Tirsdag var der igen demonstrationer i Myanmars største by, Yangon. »Ærligt talt er jeg også bange, men vi er nødt til at kæmpe for vores demokrati og vores fremtid. Det handler om håb og fred. Lige nu føler vi os som hjemløse uden et land. Vi føler, at vores fremtid er ved at dø,«, sagde en af demonstranterne til den britiske avis The Guardian.

Sai Aung Main

Udland
17. februar 2021

For andet døgn i træk lukkede Myanmars militærjunta tirsdag af for internettet natten over og foretog samtidig nye bølger af masseanholdelser. I går rejste en domstol desuden endnu en sigtelse imod landets afsatte civile leder, Aung San Suu Kyi. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Suu Kyi sigtes nu også for at have overtrådt Myanmars »lov om nødretstilstand i tilfælde af naturkatastrofer«, udtalte hendes advokat, Khin Maung Zaw, til lokale medier. Suu Kyi er tidligere sigtet for at have forbrudt sig imod landets import- og eksportlove, herunder for at have walkie-talkier i sit hjem.

Suu Kyis advokathold har endnu ikke kunnet komme i kontakt med hende, da Myanmars retlige myndigheder ikke anerkender deres ret til at repræsentere hende.

Suu Kyi og Myanmars præsident, Win Myint, blev begge varetægtsfængslet, da militærjuntaen den 1. februar gennemførte et kup imod den folkevalgte civile regering. Efter planen skal begge afhøres onsdag via en »videokonference« ved en domstol i Myanmars hovedstad Naypyidaw. Siden deres pågribelse er hverken Suu Kyi eller Win Myint set offentligt.

Men processen mod Suu Kyi er en skueproces, »der ikke har noget med retfærdighed« at gøre, siger Tom Andrews, FN’s rapportør for menneskerettigheder, til nyhedsbureauet AFP.

Magtdemonstration

For første gang afholdt juntaen i går en pressekonference, øjensynligt i et forsøg på at begrænse de økonomiske og diplomatiske skadevirkninger af sin magtovertagelse, som juntaen selv insisterer på at kalde »fuldkommen lovlig«.

En juntatalsmand forsikrede de fremmødte medier om, at der inden længe vil blive afholdt et valg, og han fordømte demonstranterne for at tilskynde til vold.

»Vores mål er at afholde et valg og at give magten til det vindende parti,« sagde brigadegeneral Zaw Min Tun, talsmanden for juntaens styrende råd, ved pressekonferencen, som militæret udsendte live på Facebook, en medieplatform det ellers har forbudt.

For Myanmars kupgeneraler er målet med de seneste dages omfattende magtdemonstrationer dels at sætte en stopper for den folkerejsning, som deres statskup har udløst, dels at signalere stålsat afvisning af de massive internationale fordømmelser, de har fået imod sig.

Med indsættelse af panserkøretøjer, med natlige anholdelser af demokratiaktivister og med skærpede retlige beføjelser imod enhver form for modstand har juntaen konsekvent skruet op for sit undertrykkelsesapparat, siden det med kuppet bragte en ti år lang, men skrøbelig demokratiseringsproces til sin foreløbige afslutning, lyder vurderingen fra den franske aftenavis Le Mondes korrespondent.

Omkring 420 personer – fremtrædende politikere, læger, aktivister, studerende og strejkeledere – skal være arresteret i løbet af de sidste par uger, skriver avisen med henvisning til tal fra en lokal menneskerettighedsorganisation.

Juntaen siger, at den har afsat regeringen, fordi der ved et valg i november, som Suu Kyis parti vandt meget stort, blev konstateret valgsvindel. Dette bestrides imidlertid af internationale observatører, som tværtimod konkluderede, at valget var frit og fair.

Den nye leder i landet er general Min Aung Hlaing. Han har meddelt, at landet vil forblive i undtagelsestilstand i det næste år.

Militæret angav heller ikke tirsdag nogen dato for et nyt valg. Zaw Min Tun sagde dog, at militæret ikke har intentioner om at blive siddende på magten i længere tid. »Vi garanterer … at valget afholdes,« sagde han ifølge Reuters.

Han afviste derpå rygter om, at militæret har samarbejdet med it-specialister fra Kina for at lukke af for landets internet, og hævdede, at Myanmar selv har teknologisk knowhow til sådanne operationer. Han understregede desuden, at alle de kommercielle og diplomatiske aftaler, som er indgået under de tidligere civilt ledede regeringer, vil blive fuldt respekteret.

Medieboykot

The Guardians udsendte medarbejder i Myanmar, Michael Safi, rapporterer fra Yangon, at flere lokale medier valgte at boykotte pressemødet under henvisning til, at de ikke ønskede at medvirke til nogen indirekte legitimering af et ulovligt kup, men også af frygt for, at eventuelle nærgående spørgsmål kunne blive mødt med hårde repressalier fra et magtfuldt militær, der efter troværdige internationale undersøgelser beskyldes for at have begået folkedrab i Myanmars grænseregioner.

I de to uger, der er gået, siden militæret afsatte Aung San Suu Kyi, har både Myanmars større bycentre og isolerede landsbysamfund befundet sig i »åbent oprør«, skriver avisen Bangkok Post.

Også ansatte i private banker over hele Myanmar sluttede sig mandag til den voksende civile ulydighedsbevægelse mod militærregimet, noterer det engelsksprogede myanmarske eksilmedie The Irrawaddy. I forvejen har de fleste private banker holdt lukket siden 8. februar på grund af mangel på personale, hvilket har medført træghed i landets finansielle transaktioner.

Deltagende bankfolk oplyste til The Irrawaddy, at de som minimum agter at fortsætte boykotten denne uge ud.

Civil ulydighed

Den garvede demokratiaktivist U Min Ko Naing, der var en af de vigtigste ledere under opstanden i 1988, meddeler via sin facebookside, at han ser denne uge som potentielt afgørende for den civile ulydighedsbevægelse, og at netop de finansielle institutioners boykot kan få stor betydning.

Også i går fortsatte protesterne i Myanmars største by, Yangon. Det var 11. demonstrationsdag i træk, men selv om fremmødet ifølge The Guardian var mindre end i dagene før, var aktionerne strategisk mere målrettede. Studenteraktivister samlede sig ved det store Myaynigone-kryds, og der blev afholdt endnu en demonstration ud for USA’s ambassade.

Andre klynger af demonstranter tog opstilling ud for regeringsbygninger, herunder Centralbanken, i et forsøg på at presse medarbejdere herfra til at slutte sig til den civile ulydighedsbevægelse, der har haft et vist held med at lamme kommercielle og statslige funktioner og modstå militærets indsats for at genoprette normaliteten.

»Måske er folket bange for politiet og kanonerne,« sagde en 19-årig sanger i en gruppe studenteraktivister, som The Guardians udsendte talte med. »Ærligt talt er jeg også bange, men vi er nødt til at kæmpe for vores demokrati og vores fremtid. Det handler om håb og fred. Lige nu føler vi os som hjemløse uden et land. Vi føler, at vores fremtid er ved at dø.«

Blokader

Demonstranter blokerede i går togtrafikken mellem Yangon og den sydlige by Mawlamyine ved at tage ophold på en strækning af jernbanesporet med bannere til støtte for den civile ulydighedsbevægelse.

»Løslad vores ledere med det samme,« og »giv magten tilbage til folket,« råbte aktivisterne.

FN’s særlige udsending til Myanmar, Christine Schraner Burgener, fordømte internetafbrydelserne og udtalte, at »internetnedlukninger undergraver centrale demokratiske principper«, og øger landets indre spændinger. Mandag førte hun en samtale med juntaens næstkommanderende, hvorunder hun indskærpede, at retten til fredelige forsamlinger skal respekteres fuldt ud, og at demonstranter ikke må udsættes for straffeaktioner.

Ifølge FN-talsmand Farhan Haq fik hun afleveret et klart budskab. »Hun har formidlet til Myanmars militær, at verden følger nøje med, og enhver form for hårdhændet reaktion med stor sandsynlighed vil få alvorlige konsekvenser.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her