Analyse
Læsetid: 4 min.

PKK-massakre på tyrkiske gidsler udløser politisk krise

Præsident Erdogans regering har fået hård kritik for håndtering af et tragisk gidseldrama og har svaret med anholdelse af kurdiske aktivister og politikere og diplomatisk udfordring af USA
Tyrkisk militær begraver tre soldater, som blev dræbt i den offensiv i bjergområdet mellem Tyrkiet og Irak, der angiveligt havde til formål at befri de nu henrettede 13 tyrkiske gidsler, der siden 2015 har været tilbageholdt af PKK.

Tyrkisk militær begraver tre soldater, som blev dræbt i den offensiv i bjergområdet mellem Tyrkiet og Irak, der angiveligt havde til formål at befri de nu henrettede 13 tyrkiske gidsler, der siden 2015 har været tilbageholdt af PKK.

Adem Altan

Udland
18. februar 2021

En summarisk henrettelse med nakkeskud af 13 tyrkiske gidsler i PKK’s varetægt i en hule i Nordirak er eskaleret i en politisk krise, en arrestationsbølge af AKP-regeringens kritikere og truer med at udarte i en alvorlig diplomatisk krise mellem Tyrkiet og USA.

Forhistorien er en offensiv af tyrkiske sikkerhedsstyrker i bjergområdet mellem Tyrkiet og Irak, hvor et af formålene angiveligt var at befri 13 tyrkiske gidsler, der siden 2015 har været tilbageholdt af PKK, den militante tyrkisk-kurdiske separatistorganisation, opført på de internationale terrorlister.

De 13 myrdede gidsler blev efter en ildkamp fundet i en hule i Nordiraks Gara-provins, i første omgang benævnt ’civile’ af regeringen, men var i realiteten syv soldater, tre politifolk, to agenter fra MIT, den tyrkiske efterretningstjeneste plus en endnu ikke identificeret, der alle er taget til fange i perioden 2015-2017.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"Tyrkiet etablerede i 2019 en 100 kilometer bred og 30 kilometer dyb enklave i det kurdiske område, men stoppede yderligere fremrykning efter aftale med USA og Rusland. Hvis Erdogans erklæring om at udvide Tyrkiets militære tilstedeværelse i den del af regionen, vil det medføre problemer med USA, der også efter Joe Bidens overtagelse af Det Ovale Kontor i Det Hvide Hus har fastholdt alliancen med YPG."

Irak-invasionen og proxykrigen i Syrien har afstedkommet en situation, hvor Tyrkiet og USA uden andre konsekvenser end et evt. indbyrdes hundeslagsmål, kan gøre som det passer dem på suveræne staters territorium. Iraks regering kan roligt glemme enhver virkningsfuld protest mod at landets suverænitet krænkes - og det samme kan Syrien, som oveni er omfattet af voldsomme sanktioner fra Vesten. International lovløshed for åbent tæppe, mens talen om et demokratisk verdenssamfund, ledet af USA (og dets allierede, som indbefatter Tyrkiet), endnu en gang turneres verden rundt af mainstreammedierne. Et tårnhøjt hykleri, som understreger at international ret er trådt fuldstændigt under fode; ekskommunikeret for kun lejlighedsvist at blive taget frem, når det passer ind i de mægtiges politiske planer/hensigter.

Søren Dahl, Erik Winberg, Torben Arendal og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar