Klima
Læsetid: 3 min.

Republikanere fralægger sig ansvar for ureguleret energiindustris svigt i Texas’ isvinter

Millioner uden el og vand. Mangel på fødevarer i Texas. Det er de humanitære konsekvenser af politikeres og energiselskabers uvilje mod at investere i øget beredskab under isvintre, der antages at være forårsaget af varmere temperaturer nord for polarcirklen
Linda McCoy holder varmen ved at fyre op i pejsen i sit hjem i Houston, Texas. Store dele af staten er uden varme, efter at en uventet isvinter fra polarcirklen er trængt dybt ned i USA og har udløst store strømsvigt.

Linda McCoy holder varmen ved at fyre op i pejsen i sit hjem i Houston, Texas. Store dele af staten er uden varme, efter at en uventet isvinter fra polarcirklen er trængt dybt ned i USA og har udløst store strømsvigt.

Michael Kelly The Washington Post

Udland
19. februar 2021

12 millioner texanere har ikke adgang til drikkevand. Selv hospitaler i dele af den store amerikanske delstat er afskåret fra vandforsyninger og har måttet sende nogle patienter hjem eller overføre dem til andre hospitaler.

Og millioner af husstande manglede stadig strøm onsdag, efter at en uventet isvinter fra polarcirklen trængte dybt ned i USA og udløste en kaskade af strømsvigt, der efterlod dele af Texas uden elektricitet i starten af denne uge.

Klimaforskere antager, at et varmere Nordpolen har gjort jetstrømmen over USA ustabil, hvilket af og til kan skabe en åbning for, at kold luft kan strømme sydpå.

Kraftværker, vindmøller, solcellepaneler og naturgasrørledninger frøs til, og på det frie og uregulerede energimarked havde ingen af de private producenter oplagret reserver, der kunne sættes ind i en nødsituation. Det til trods for, at Texas to gange i nyere historie er blev ramt af lignende isvintre.

Det har end ikke været muligt at importere energi fra andre delstater, fordi Texas – som den eneste stat i USA – har valgt at bygge sit eget elnetværk, der er adskilt fra nationens to andre netværk – et øst for Rocky Mountains, et andet vest for bjergkæden.

Resultatet er, at millioner af texanere i dagevis ikke har kunnet varme deres boliger op. Mange fryser stadig, selv om det værste snart er overstået. Der er udsigt til mildere vejr i weekenden.

Katastrofen er især gået ud over mindre bemidlede og minoriteter, oplyser lokale medier.

Uvist af hvilken årsag fortsatte velstående boligkvarterer i Houston – centrum for USA’s fossile energiindustri – med at have adgang til strøm, mens den blev afskåret fattige kvarterer. Skyskrabere i downtown Houston forblev oplyste.

En forsmag

De 29 millioner indbyggere har fået en forsmag på, hvordan ekstreme vejrfænomener kan udløse kaotiske tilstande. Eksempelvis har manglen på energi ført til fødevaremangel, fordi forsynings- og distributionskæder nogle steder er brudt sammen. Det betyder tomme hylder i supermarkeder.

Frustrationen over et ureguleret energimarked fokuseret på profit og manglende politisk lederskab bobler over i mange kommentarer fra texanere.

»Vi texanere opfatter os selv som barske individualister, men i en situation som denne lægges hele byrden over på de sårbare befolkningsgrupper,« skriver Karen Attiah, den afroamerikanske opinionsredaktør på The Washington Post. Hun bor i Dallas. »Og denne krise falder sammen med COVID-19, tab af indkomst og job. Hvor er det politiske lederskab?«

Nuvel, den ene af Texas’ to senatorer, Ted Cruz, blev onsdag set i Houstons lufthavn gå ombord i et fly med destination mod et kendt feriested i Mexico. Der gik 60 timer før den republikanske guvernør Greg Abbott holdt en pressekonference. Han havde dog tid til at lade sig interviewe af den konservative tv-vært Sean Hannity på Fox News.

De Grønnes skyld

I interviewet lagde guvernøren hele skylden for miseren på sol og vindkraft, som frøs til.

»Det viser, at en Green New Deal vil være en meget dårlig handel for USA,« sagde Abbott.

Men kritikere påpegede, at det er misvisende. Sol og vind udgør kun ti procent af Texas’ energiforsyning i vintermånederne og vokser til en andel på 30 procent resten af året. I nordlige stater med hårde vintre er selskaber pålagt at beskytte solcellepaneler og vindmøller mod frost og is. Ikke i Texas.

Kaskaden af strømsvigt kan altovervejende tillægges naturgas- og atomkraftværker, der ikke er forberedte på at operere i frostgrader på minus 20 celsius, hedder det fra kritikerne.

Spørgsmålet er, om politikere og industri i Texas vil tage ved lære af en isvinter, hvis katastrofale humanitære konsekvenser er blevet mærket af næsten alle indbyggere.

Det er tvivlsomt, siger John Highley, professor emeritus i statskundskab og sociologi på University of Texas i Austin.

»Politikerne har aldrig villet tage ansvaret for statens mangelfulde forberedelse på naturkatastrofer, når det gælder regulering af energisektoren. Ingen tog ansvar for orkanen Harvey og alt, hvad den ødelagde i Houston og på kysten,« siger Highley til Texas Tribune.

»Måske vil der blive sat en undersøgelse i gang, men der er så magtfulde interesser involveret, og så meget profit står på spil, at man ikke skal forvente nogen reformer.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg har svært ved at se hvordan solcelleanlæg kan fryse til, da der ikke er noget vand i en solcelle. Solvarmeanlæg derimod, hvor man har lagt en »radiator« op på taget, kan sagtens fryse til, hvis »vandet« i systemet ikke er sikret med antifrostvæske. Det er de i Danmark.

Eva Schwanenflügel

Spørgsmålet er vel, hvorfor i alverden Texanerne vedbliver at stemme på republikanerne?

Måske varer det heller ikke længe før staten tipper og bliver blå, det skete næsten til det nyligt overståede præsidentvalg.

Ole Svendsen, Peter Beck-Lauritzen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Solceller kan ikke fryse til, men de kan nok sne til. Først et lag rim og så lidt snefald. Så er det slut med el-produktionen

Det er da et godt spørgsmål, hvorfor texanerne bliver ved med at stemme på Trump.. Men det spørgsmål kan man jo stille til halvdelen af USA's befolkning uden at få andet end kvarthjernesvar.

De mere relevante spørgsmål er for det første, hvorfor Texas vedbliver at have et isoleret EL-netværk. Det er højrisikabelt, hvis man vil satse på vind- og solcelleenergi, fordi de ikke kan få strøm udefra, hvis vind og sol svigter.

Hvad værre er, at de høje frostgrader er et USA-problem, fordi der med de langsgående bjergkæder er frit løb for polarkulde, hvis vinden er i den retning. Hvad vi ser i øjeblikket er blot et ekstremt tilfælde, som Texas ikke har afsat olie- og gaskapacitet til at klare. Og det kniber sikkert at få vedvarende energi fra de andre stater, fordi de fleste nok har samme problem som Texas

Det er et reelt problem, som USA er nødt til at løse, hvis de vil satse på mere vedvarende energi, og det håber jeg selvfølgelig. at de gør