Rigsret mod Trump
Læsetid: 6 min.

Republikanernes frikendelse af Trump åbner døren for hans politiske comeback

Langt størstedelen af de republikanske senatorer – i alt 43 – brugte et forfatningsteknisk argument for ikke at kende tidligere præsident Trump skyldig i at opildne militante tilhængere til stormløb på kongresbygningen. Frikendelsen kan styrke Trumps kontrol over partiet, men mindretalsleder McConnell lægger kraftig afstand til ekspræsidenten
En domfældelse ville have diskvalificeret Trump fra et fremtidigt politisk embede og stækket hans politiske indflydelse, for han ville være berøvet muligheden for at genopstille. Sådan gik det ikke.

En domfældelse ville have diskvalificeret Trump fra et fremtidigt politisk embede og stækket hans politiske indflydelse, for han ville være berøvet muligheden for at genopstille. Sådan gik det ikke.

Jim Bourg

Udland
15. februar 2021

Et flertal af de republikanske medlemmer af Senatet frikendte lørdag Donald Trump i den anden rigsretssag inden for et år. Dermed åbnede de døren for, at den tidligere præsident kan fortsætte som den dominerende skikkelse i partiet, få afgørende indflydelse på midtvejsvalget i 2022 og måske genopstille til præsidentembedet i 2024.

Fra sin residens i Mar-a-Lago i sydøstlige Florida hilste Trump nyheden velkommen ved at gentage sin påstand, at rigsretssagen er endnu et eksempel på den »heksejagt«, demokrater og medier har udsat ham for gennem de seneste fire år.

I en pressemeddelelse påstod han, at det ikke var ham, der havde »nedgjort retsprincipper, talt nedsættende om ordensmagten, hyldet pøblen, legitimeret urostiftere og brugt retssystemet som et instrument til at tage politisk hævn«.

Tværtimod var det en liste over demokraternes synder – en henvisning til sidste forårs Black Lives Matter-protestbevægelse, der i flere storbyer udartede sig til optøjer, vandalisme og plyndringer.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Det er altid godt når pøblen opår politisk repræsentation på ægte demokratiske vilkår, så de ikke behøver at rende rundt og smadre parlamenter for at få indflydelse.

- "Der er ingen tvivl om, at Trump er praktisk og moralsk ansvarlig for at provokere begivenhederne den dag. Demonstranter blev voldelige, fordi Trump fortalte dem en række løgne om valget. Den mest magtfulde mand i verden fodrede dem vilde løgne vrede, fordi han tabte valget. Jeg stemte ikke for at dømme ham, fordi jeg mener, at senatet ikke er beregnet til at fungere som en moralsk domstol" - sagde McConnell. Der er senator fra staten Kentucky, en af ​​de republikanske højborge, der stemte for Trumps løsladelse, men efter afstemningen angreb han (McConnell) voldsomt den tidligere præsident, som han sagde, at han skammeligt forsømte sin pligt

Efter at have takket advokaterne takkede Trump også senatorerne og kongressmedlemmerne, som: "stolt talte for en forfatning, som vi alle respekterer og for de hellige juridiske principper i hjertet af vores land". - "Vores historiske og smukke og patriotiske MAGA-bevægelse (Make America Great Again) er kun lige begyndt. Jeg ser frem til at fortsætte vores vidunderlige rejse,” sagde Trump, som nu vil være i stand til at blive præsident igen.

Den ansvarlige for mordene på de 5, - 4 demonstranter og 1 politibetjent vedkender sig stadig ingen ansvar, og mener i øvrigt stadig, at han vandt valget.

Ole Svendsen, Inge Lehmann, Peter Beck-Lauritzen, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Alvin Jensen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Altså - skaberen og den selvbestaltede leder af den "smukke og patriotiske Make America Great Again -bevægelse", kan realistisk set blive den næste præsident i USA.

Derfor, samtidig med at EU støtte den siddende USA-præsident på alt, hvad der er fornuftigt for verdenssamfundet, må EU også snarest tage initiativ til at gøre sig totalt uafhængig af USA.

Og uden at skade det samarbejde med Kina og Rusland, der er til gavn for verdenssamfundet, bør EU også arbejde på at gøre sig totalt uafhængige af dem.

Inge Lehmann, Per Christensen, Mads Greve Haaning, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Alvin Jensen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Ak ja, er det så forbavsende at Trump bliver frikendt, nej vel. Begin en terrorist i Israel blev Israels president, kun for at nævne et eksempel, og sådan er det gennem patriarkatets historie.

John Andersen, Inge Lehmann, Jan Fritsbøger, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Espen Bøgh, Alvin Jensen, Gert Romme og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Det værste er næsten at ingen rigtigt er overraskede over udfaldet !

Og dette over hele verden.

Espen Bøgh, Peter Beck-Lauritzen, Lisbeth Glud, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Torben Bruhn Andersen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Det gik forventelig. Men hvor er det dog befriende at det tog så kort tid. Trump var og er en frygtelig person. Det står fast.Når Støjberg nu skal for rigsretten koster det kassen, en halv sibirisk nåleskov og sagførersalærer så de kan købe et par nye Teslaer. Og vi kan så konstatere at en ulovlig instruks som har kostet 20.000 kr i erstatninger
og i undersøgelsesomkostninger koster et endnu ukendt millionbeløb. Resultatet kendes. Støjberg er en frygtelig person. Havde flertallet været et andet... så. Nu venter vi bare på at de 19. mia i minksagen skal gennem samme mølle
hvis flertallet bliver blåt..

Peter Beck-Lauritzen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Det ville være klædeligt, hvis man ville lade være med at påstå, at Trump blev frikendt. Det er jo ikke tilfældet. Fakta er, at et flertal af Senatorer gik ind for domfældelse, men på grund af politiske fiksfakserier, går han alligevel fri.

Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Inge Lehmann, Helene Thorup Hayes, Vibeke Hansen, Jan Fritsbøger og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Klaus Ankerstjerne Eriksen

Nu forhenværende commander in chief Donald Trump brød samfundspagten. Dvs. statens opgave at sikre fred og sikkerhed for alle. Han opildnede til oprør og gjorde intet for at forhindre fem amerikanere mistede livet. Uanset hvad senatet dømte, så er Donald Trump en landsforræder.

Niels Jakobs, Espen Bøgh, Peter Beck-Lauritzen, Inge Lehmann, Gert Romme, Bent Gregersen og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar

Det er en trist og mørk vej republikanerne har valgt med frikendelsen af Trump ansvar for urolighederne og besættelsen af Capitol d. 6. januar 2021, en formørket vej mod et samfund, hvor forfatningens ord benyttes som "tag og smid væk efter behag"!

Netop det viste Trump d. 6. januar 2021, hvor han afsvor sig sin præsidentielle ed om at forsvare forfatningen og Amerika mod såvel indre som ydre fjender.

Han brugte ordene; "Gå til Capital og kæmp som ind i helvede, hvis I ikke kæmper har I intet land", løgnen som begrundelse af "svindel med valgresultatet" som var udført af demokraterne, og som pøblen troede på, og gik til Capitol og raserede bygningen.

Vicepræsident Mike pence liv var i fare ligesom andre politikere den dag, og Trump gjorde intet da han hørte hvad der var i gang med at ske.

Republikanerne i senatet har med frikendelsen af Trump ved rigsretssagen også selv afværget sig forfatningens indhold om bevarelse af demokratiet, og i stedet anerkendt en præsidentiel ret til forfatningsstridige handlinger imod demokratiet.

Amerika er politisk med republikanerne slået ind på en farlig antidemokratisk vej politisk for Amerika, som vil blive standarden såvel indenlands som udenlandsk i deres selvforståelse af verden omkring Amerika.

Det vil vise sig som selvbestaltetheden og selvretfærdighedens handlingsmønster for fremtidige republikanske præsidenter, og hvor underkastelsen af omverdenen vil blive normalen.

Sammenlignet med militærdiktaturet i Myanmar eller andre stedet vil komme til at ligne små spejderdrenge i korte bukser i sammenligning med hvad republikanerne vil i fremtiden.

Peter Beck-Lauritzen, Inge Lehmann, Klaus Ankerstjerne Eriksen og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Er der et lille håb om rationalitet tilbage, så er det snakken om at hive Trump for en civil domstol.
Det er vel republikanernes sidste chance for at blive betragtet som troværdige, selvom det ser ualmindeligt svært ud.
Lad os se om fornuften alligevel sejrer til sidst.

Niels Jakobs, Helene Thorup Hayes, Gert Romme og Klaus Ankerstjerne Eriksen anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Det ser virkligt trist ud for US demokratiet, hvad skal forhindrer næste storm på kongressen og at de får fat i politikerne og henretter dem?
Hele missæren bunder i at rep. helst ikke ser sorte har retten til at steme

Søren Kristensen

@Per Christiansen
Det skal da en ung karismatisk demokratisk senator og modkandidat til Trump - eller hans lige. Hvis ikke amerikanerne i blandt deres millioner af politisk interessede voksne kan finde sådan en, jo så ser det sort ud.

Per Christiansen

@Søren Kristensen
Uanset hvem der af demokrater der vinder, vil rep. påstå at det er fake eller et steal.
Primært fordi at en god portion af demokratiske stemmer er fra sorte vælger.
Derfor kan de stolte drenge og andre militante grupperinger have en undskyldning til at gøre storm på kongressen. Det er jo næsten risiko frit, næste gang skal de bare huske at have maske på.

Så er det vel nu at at alle, som igennem 4-5 år har skældt ud på Trump og fokuseret på hans personlige og politiske nederdrægtigheder, vil gøre sig stærkt umage med at undgå at han måtte blive valgt som præsident i 2023? Vejen til dette er at adressere den sociale og økonomiske ulighed i USA, at opbygge en offentlig sygesikring som omfatter alle, at etablere almindelige arbejdspladser ifm. vedligeholdelse af infrastrukturen, at indføre en minimumsløn som folk kan leve af, at reformere retspljelove og nedlægge fængselsindustrien, at regulere donationer og lobbyisme i Washington samt at stoppe de globale krigseventyr.

Mere skal der næppe til. Et USA, som indfører rimelige forhold for dets brede befolkning, vil reducere utilfredsheden, segregeringen, diskriminationen og dermed også risikoen for at social/folkelig uro og foragten for landets forfatning finder sted.

Så det er bare at gå igang, Joe Biden og Kamala Harris. Det er kortlagt at en betydelig del af de, som stemte på og støtter Trump, gjorde dette fordi han bl.a. skosede magtfuldkommenheden, krigspolitikkerne, korruptionen, tabet af arbejdspladser og den ringe folkesundhed - og selvom det naturligvis var bluf, viste blufnummeret at en afgørende portion vælgere kan flyttes med realpolitikker, som tager brede folkelige interesser i betragtning.

Desværre er det ikke særligt sandsynligt at Biden og Harris vil føre sådanne realpolitikker; man er allerede godt igang med at demonstrere foragt for vælgerne ifm. den reducerede Covid-19 check, som stadig lader vente på sig - men som man i Georgia lovede ville være på bordet 'immediately', såfremt Georgias vælgere stemte Demokratisk. Biden har desuden bakket på hans luftige løfter om en 15 dollar-minimumsløn og med Neera Tanden, der er stærkt neoliberalt indstillet, som ansvarlig for budget and management, ser kursen ret bekymrende ud.

Det er derfor oplagt at Demokraterne, og andre som accepterer at Bidens nydannede administration agerer reaktionært og upålideligt, hhv, afsøger yderligere muligheder for at nakke Trump juridisk og/eller håber på ankomsten af en karismatisk skikkelse, som kan agere Messias og narre vælgerne bedre end Trump. Men hvor er det dog en ulykke for den brede amerikanske befolkning og det amerikanske samfund, subsidiært verden, som fortsat skal generes og domineres af det politiske establishment i Washingtons usunde kultur, magtfuldkommenhed og kriminalitet.

Michael Fürst, Flemming Berger, Gert Romme, Tonny Helleskov, arne tørsleff og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Helene Thorup Hayes

"...som en sidebemærkning konstaterede McConnell endda, at Trump som forhenværende præsident ikke nyder immunitet imod retsforfølgelse. Det kan tolkes som en diskret opfordring til præsident Joe Bidens justitsministerium om at indlede en retlig undersøgelse mod Trump."

Ja, men det er jo den strategiske McConnell's genistreg at saa bliver det Biden som rydde op og spilde tid og bive besudlet med retsager mod Trump.

Peter Beck-Lauritzen

Trump har opført sig som en cowboy, hvor "pistolen"/rigdom er den stærkes ret.
Amerikansk demokrati er, hvor man bruger vold og drab mod modstandere, ja selv præsidenter og ligeretsforkæmpere er faldet for kugler. Svært at bevare respekten for guds eget lands regeringsform.
Og McConnell; snu ræv. Fik først udsat rigsretssagen fra den 6. jan. til efter den 20., hvor præsidenten så ikke kunne blive sagsøgt mere, som præsident! Og nu beder han Biden rydde op? Håber Biden lader skattevæsenet klare den opgave. PS. McConnell er gift med en kinesisk født skibsrederdatter, hvis skibe udelukkende sejler for Kina. Konen har endvidere været undersøgt for dobbeltroller i politik og økonomiske uregelmæssigheder. Pudsigt at McConnell ikke blev "ryddet op" i Washington-sumpen, som Trump proklamerede! Men, dobbelt-moral etc.

Ole Svendsen, Inge Lehmann og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Carsten Hansen, 14. februar, 2021 - 11:08

Det eneste reelle håb må være ved det kommende valg til senatet, - at udfaldet af rigsretssagen byder mange republikanskevælgere dybt imod,, så meget at de nu vender sig imod deres egne senatorer og i stedet stemmer demokratiske senatorer ind i senatet i stedet for republikanske.

Det vil uden tvivl få Mitch McConnell til en ny erkendelse om republikansk sans for retsstat, og den rammer i henhold til forfatningen, - men også skrive historien om Mitch McConnell som den der misrøgtede det republikanske omdømme i lang tid fremover.

Jeppe Lindholm

Så har Donald fået fribillet til at tæske videre. Og det vil han så 100% sikkert gøre. Ingen tvivl om vi for mere at høre om Donald ind Joe de næste fire år. Ligesom der nu ingen tvivl er om, hvem der bliver republikanernes præsident kandidat i 2024. Han hedder Donald Trump.

- En sand katastrofe.