Rigsret mod Trump
Læsetid: 6 min.

En rigsretssag, der helst skal overstås så hurtigt som muligt

Donald Trumps advokathold har afleveret et 14 sider langt forsvarsskrift mod demokraternes 80 siders sagsresumé i rigsretssagen, som indledes tirsdag. Men flere demokrater synes enige med republikanerne om, at sagen skal afsluttes hurtigt. Republikanerne mener slet ikke, at Trump kan stilles for en rigsret, mens flere demokrater mener, at sagen står i vejen for politik
Anklageskriftet mod den forhenværende præsident Donald Trump bliver afleveret til Senatet. Rigsretssagen bliver indledt på tirsdag.

Anklageskriftet mod den forhenværende præsident Donald Trump bliver afleveret til Senatet. Rigsretssagen bliver indledt på tirsdag.

Jim Lo Scalzo

Udland
6. februar 2021

Er det virkelig en god idé at stille Donald Trump for en rigsret i Senatet, når straffen for hans forseelser – afsættelse fra præsidentembedet – ikke længere er mulig? Det er et spørgsmål, som deler vandene i Kongressen såvel som i den amerikanske befolkning.

Langt de fleste republikanske lovgivere mener, at en rigsretssag er en dårlig idé, mens så godt som alle demokrater støtter processen, der indledes tirsdag i næste uge i Senatet.

Opbakningen i Det Republikanske Parti til en ny rigsretssag er ringe. Kun ti republikanske kongresmedlemmer i Repræsentanternes Hus stemte ja til at rejse tiltale mod Trump i de sidste dage af hans præsidentskab.

I Senatet, der vil fungere som en nævningedomstol, tager næsten alle republikanere afstand fra en rigsretssag. I en afstemning i sidste uge stemte 45 ud af 50 republikanske senatorer for en resolution, der foreslår at skrotte sagen. Indtil nu har kun fire republikanske senatorer givet udtryk for, at de formentlig vil kende Trump skyldig.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er nødvendigt at lave retssagen for at statuere et eksempel.

At republikanerne imellemtiden er blevet til Trump/QAnon partiet, og er rædde for deres vælgerbase, kan på sigt blive et kæmpe problem for genvalg, hvorfor mange republikanere på delstatsplan forsøger at indføre yderligere begrænsninger på hvem der må deltage i valgene - som om det ikke var nok i forvejen.

Alligevel flygter forstadsvælgerne.

Det ender desværre igen uden dom over Trump, republikanernes smag for denne Trumpske sekterisme som "Messias" for republikanerne og deres politiske ideologi som hævet til til overjordiske højder i det himmelske, har de ikke til hensigt at slagte, ved at dømme Trumps angreb på demokratiet.

Joe Biden kan enden med at blive en apostrof i amerikansk politik, og republikanernes igen sætter sig på magten politisk i begge kamre og deres fortrunke "messias" igen bliver præsident - først for en 4-årig periode, og siden som livstidspræsident for den republikanske ideologi.