Analyse
Læsetid: 3 min.

Super Mario har tæmmet Italiens politiske partier. I hvert fald midlertidigt

Den tidligere bankmand Mario Draghi er blevet Italiens syvende premierminister på et årti. Den enorme opbakning til ham er uden fortilfælde, men det er udfordringerne, han står over for, også
Italiens nye premierminister, Mario Draghi, har tæmmet de ellers stridbare partier, da de godt er klar over, at det ikke nytter noget at vende ryggen til, når 1.500 milliarder kroner fra EU’s genopretningsfond skal fordeles.

Italiens nye premierminister, Mario Draghi, har tæmmet de ellers stridbare partier, da de godt er klar over, at det ikke nytter noget at vende ryggen til, når 1.500 milliarder kroner fra EU’s genopretningsfond skal fordeles.

Alessandra Tarantino

Udland
16. februar 2021

Sjældent har der været så opskruede forhåbninger og så enorm en opbakning til en ny premierminister. Og sjældent har en ny premierminister stået over for så store udfordringer.

Da 73-årige Mario Draghi lørdag blev taget i ed som premierminister i Italien, blev han hyldet som »et nyt italiensk mirakel« i medierne. Over 70 procent af italienerne giver ham ifølge meningsmålinger deres fulde støtte, mens alle partier i parlamentet – på nær et enkelt – er trådt ind i hans nationale samlingsregering.

Draghi, den tidligere chef for Den Europæiske Centralbank (ECB), der fik tilnavnet ’Super Mario’ for sin indsats for at redde euroen fra at bukke under for en gigantisk gældskrise i 2012, har i sin nye rolle som premierminister brug for al den medvind, han kan få. For han har travlt. Pandemien, der har kostet næsten 94.000 italienere livet, og den dybe økonomiske krise, der sidste år fik Italiens bruttonationalprodukt til at skrumpe med katastrofale ni procent, skal håndteres beslutsomt.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Det ser fredeligt ud lige nu. Men det yderste højre lurer lige om hjørnet, hvis vi ikke passer på, og hvis vi giver dem lov. Særligt valget i Frankrig i 2022 kan blive en udfordring for EU og Europa.

Så brug dit hoved og tænk over konsekvenserne før du handler.