Reportage
Læsetid: 10 min.

I Tigray er flygtningelejre blevet brændt ned, og 20.000 er sendt på flugt – igen

To store flygtningelejre i Tigray er blevet smadret under Etiopiens verserende borgerkrig, så flygtninge er sendt på flugt på ny. Nogle er bortført, andre dræbt. Men hovedparten kæmper ligesom Tigrays millioner af borgere for at overleve i den krigsplagede region, hvor nødhjælp snart fire måneder inde i konflikten fortsat har svært ved at nå frem
En udbredt opfattelse hos de humanitære ngo’er, der arbejder i Etiopien, er, at FN har været alt for konfliktsky over for den etiopiske regering og har ikke kæmpet hårdt nok for at sikre fuld humanitær adgang til Tigray og de tusindvis af flygtninge.

En udbredt opfattelse hos de humanitære ngo’er, der arbejder i Etiopien, er, at FN har været alt for konfliktsky over for den etiopiske regering og har ikke kæmpet hårdt nok for at sikre fuld humanitær adgang til Tigray og de tusindvis af flygtninge.

Eduardo Soteras

Udland
23. februar 2021

Flygtningelejren var stille og støvet, da jeg besøgte den for snart to år siden.

Det var midt på foråret, og Eritrea og Etiopien havde lige sluttet fred til stor international applaus, der fik alverdens regeringer til at flokkes om den nye progressive etiopiske leder, Abiy Ahmed. Fra Danmark var kronprinsesse Mary sendt på besøg, men ud over foretræde i Etiopiens paladser gik turen også til flygtningelejrene i Tigray, fordi hun er protektor for Dansk Flygtningehjælp.

Jeg var med som en del af presseopbuddet, og vi rejste i timevis for at komme op nordpå til Hitsats-flygtningelejren blot 50 kilometer fra grænsen til Eritrea. Tydeligst husker jeg, at jeg et sted i lejren gik ind i en lille hytte med bliktag, hvor syv forældreløse flygtningedrenge boede.

På en betonbriks i hjørnet sad Bereket Fseha på 13 år. Med hjælp fra en tolk fortalte han om sin flugt fra Eritrea et år tidligere. Det var varmt selv indenfor i skyggen, så sveden samlede sig som store dråber i hans ansigt, og han nulrede lidt uroligt sin korshalskæde mellem fingrene, imens han fortalte.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her