Kommissionsundersøgelse
Læsetid: 3 min.

Trumps juridiske kvaler er næppe overstået efter 43 republikaneres frifindelse

Ekspræsidenten kan komme til at betale en høj pris for sin rolle i stormen på Kongressen. Demokrater og republikanere er enige om at nedsætte en undersøgelseskommission. Der kan blive rejst tiltale imod ham i Georgia, måske også i Washington, D.C.
En kommission, der skal granske hændelsesforløbet ved stormen på stormen på Kongressen, kan meget vel belaste Trump yderligere, idet den vil have myndighed og tid til at afdække, hvad han vidste og gjorde den 6. januar, og hvornår han vidste og gjorde det.

En kommission, der skal granske hændelsesforløbet ved stormen på stormen på Kongressen, kan meget vel belaste Trump yderligere, idet den vil have myndighed og tid til at afdække, hvad han vidste og gjorde den 6. januar, og hvornår han vidste og gjorde det.

Mandel Ngan

Udland
17. februar 2021

Efter 43 republikanske senatorers frikendelse af Donald Trump i sidste uges rigsretssag risikerer den tidligere præsident at betale en høj politisk og strafferetlig pris for sit mislykkede forsøg på at blive ved magten efter Joe Bidens valgsejr i november.

Mandag tilkendegav Nancy Pelosi, formand for Repræsentanternes Hus, at der vil blive nedsat en politisk uafhængig kommission, hvis opdrag bliver at undersøge, hvad der faktuelt skete, og hvorfor det skete, under stormen på kongresbygningen den 6. januar.

Ud over det faktuelle og etableringen af en tidslinje skal kommissionen ifølge Pelosi undersøge »begivenheder, der vedrører indblandingen i den fredelige overdragelse af magten«. Det betyder med andre ord, at den uafhængige kommission vil granske daværende præsident Trumps rolle i demonstranternes indtrængen i Kongressen.

Ideen har allerede fået opbakning fra republikanerne.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Udmærket, det er naturligvis meget væsentlig at få på det rene, hvor tæt USA faktisk var på en populistisk omstyrtelse af sit politiske system og på vejen hen imod et autoritært regime og ultimativt fascisme - Og dermed for at undgå gentagne forsøg herpå. Mon ikke begge sider kan enes om dette?

Alvin Jensen, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Good luck med at få ram på Trump! A tvivler!

"»Vi har behov for en kommission på linje med undersøgelsen af terrorangrebet den 11. september (2001, red.) for at finde frem til, hvad der skete, og sikre os, at det aldrig sker igen,« sagde en af Trumps mest loyale republikanske senatorer, Lindsay Graham, til Fox News søndag."

Kommissionsundersøgelsen af begivenhederne d. 11. september 2001 blev af især pårørende og dets formænd kritiseret voldsomt for at være 'set up to fail'. Her udtaler de to kommissionsformænd sig i bakspejlet om kommissionens defekte design og muligheder: https://www.youtube.com/watch?v=U_hZWwVzVXI

Jagten på Trump og det politisk-juridiske teater ligger store dele af det politiske etablissement stærkt på sinde - mens Covid-19 hjælpen til de amerikanske borgere syltes. Det samme gælder Biden-administrationens løfter om en 15 dollar-minimumsløn - og det må være temmeligt svært for almindelige mennesker i USA at få øje på ønsket om at hele splittelsen i den amerikanske befolkning.

Eva Schwanenflügel

Det passer ikke at hjælpepakken syltes, Hanne Utoft.
Demokraterne vil vedtage den med eller uden republikanerne.

Bernie Sanders har også udtalt, at han regner med at få de 15 dollars minimumsløn med i lovpakken.

Hvad angår Trumps retslige forviklinger, ligger der også masser af sager og venter fra før han blev præsident.
Især i New York ventes det, at der snart vil komme tiltaler for bl.a skattesvig.

Desuden er der begyndt at komme civile søgsmål i kølvandet på angrebet på Kongressen.
Og her er bevisbyrden lavere end ved kriminalsager, så det kan lave et kæmpe hul i pengekisten med diverse erstatningsforlig.

Trump risikerer også at blive smidt ud af sit golf-resort Mar-a-Lago, fordi den kontrakt han indgik da han overtog ejendommen ikke tillader helårsbeboelse.

Meget afhænger af, hvorvidt han kan vedblive med at pumpe folk for donationer til sin bevægelse, for uden penge bliver det ikke nemt at vedblive med at være guru for kulten..

Lisbeth Glud, Alvin Jensen, Mogens Kjær, Ole Frank, Jan Damskier, Martin Rønnow Klarlund og Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar

Uanset hvad der sker med Donald John Trump, og i øvrigt også hele hans familie, der også satser på en fremtid i Det Hvide Hus, vil der kunne komme en anden "Trump" på denne vigtige post. Og det vil hverken Danmark eller EU kunne forhindre.

Derfor er det vigtigt, at EU med medlemslande gør sig helt uafhængig af USA - og i øvrigt også andre dominerende lande.
- Altså egen energibørs.
- Snarest uafhængighed af fossil energi.
- Egen våbenteknologi og fremstilling.
- Helt egen HUMAN udenrigspolitik, der også støtter og tilgodeser resten af verden.

Og når man nu er i gang kan man også "aflaste" verdens råvarebørs, der ligger i Storbritannien, og etablere sin egen, der også skal kunne tilgodese andre landes behov.

Kort sagt bør EU tage magten i verden, og være dominerende med et eget humant livssyn.

Jørgen Larsen, Alvin Jensen, Mogens Kjær og Anders Graae anbefalede denne kommentar

"Det passer ikke at hjælpepakken syltes, Hanne Utoft.
Demokraterne vil vedtage den med eller uden republikanerne.

Det er fantastisk hvad man kan skrive, og tilmed finde opbakning på information.dk til det - Biden og Demokraternes top lovede dere vælgere at de ville få 2000 dollars check omgående, hvis de stemte Demokratisk i Georgia.. Omgående.
Det er muligt at I er mange, som afskyr Trump så meget at I ikke kan andet end lefle for Biden mens I dæmoniserer Trump, men det er jo direkte løgn at hjælpepakken ikke syltes; den skulle ifølge Biden selv være leveret for mere end en måned siden.

Hér (https://www.youtube.com/watch?v=eHx5j9iQxJY) taler Sanders om et kooperativt statskup, som blev foretaget længe før Trump kom til magten - men dette statskup tales der ikke længere om; nu er det udelukkende Trumps ganske miserable, mulige forsøg på statskup, som er Dyret i Åbenbaringen - hvilket er yderst belejligt ... men det vil blot reproducere de problemer man har, som mest af alt stammer fra den ekstrem ulighed, som uden tvivl vil stige yderligere under Biden-administrationen (der jo forfølger Obama-administrationens sigtelinjer).

Eva Schwanenflügel

Hanne Utoft:

"det er jo direkte løgn at hjælpepakken ikke syltes; den skulle ifølge Biden selv være leveret for mere end en måned siden."

Så med 'omgående' mener du altså at Biden bare skulle have underskrevet en executive order og omgået Kongressen, eller hvordan skulle det ellers have kunnet lade sig gøre..?

Desuden refererer jeg til hvad Bernie Sanders har sagt, så det med at lefle for Biden er temmelig overdrevet.

Og skal vi ikke lige vente og se, før Biden på forhånd dømmes for at føre ulighedsskabende politik?

Sporene skræmmer ganske vist fra Obama-administrationen, men det er ikke ensbetydende med at demokraterne vil gentage alle de fejl der blev begået.

Eva Schwanenflügel, spørg Biden & hans kampagneledere - de lovede vælgerne at hvis de stemte de demokratiske kandidater i Georgia ind i Senatet, ville man (med Harris som tungen på vægtskålen) 'immediately' sende 2000 dollars checks ud til amerikanerne. Jeg skal ikke redegøre for hvad Biden & Co havde i tankerne, selvom en check principielt er velegnet til executive orders - og hvis der skal skabes en progressiv politik, så kommer Biden til at foretage en hel del præsidentielle dekreter.

Hér er Biden i Georgia, 4. januar 2021, om en omgående 2000 dollars stimulus-check 'going out he door': https://www.youtube.com/watch?v=5NNGUkqdJr8

Hvis du selv søger, vil du kunne finde mange optagelser og artikler ved forskellige kilder, som dokumenterer at både Biden og hans kampagneledere adskillige gange anvendte udtrykket '2000 dollars immediately', og det er efter almindelige målestokke forledelse af tilhørerne, når man i virkelighedens verden mente 1400 dollars på et tidspunkt efter valget (nu er der gået snart halvanden måned). Ambitionen var at flytte vælgere omgående - ikke at hjælpe befolkningen omgående, og det er lige præcis sådan Demokraterne bekræfter at de er mest loyale mod deres egne, snævre interesser - hvilket vi jo også så i den massive favorisering af erhverslivet og storkapitalen i medfør af den første Covid-19 pakke i 2020, som Demokraterne vedtog med Republikanerne.

Det er korrekt at Biden, i modsætning til Trump, på enkelte realpolitiske områder sætter plastre på det amerikanske samfunds dystopiske kurs, men han ændrer ikke på selve kursen. Sundhed er er fortsat en privat forsikringssag i Bidens og Demokraternes USA. En 15 dollars minimumsløn kan måske nås i 2025, siger Biden - og Sanders siger at man undersøger de juridiske muligheder for budget reconsiliation, hvilket igen fordrer en dobbelt stemmeafgivelse fra Harris. Det ser speget ud, hvilket Biden også har betonet - så bagdørene er på vid gab. Men du har ret i at denne side af sagen må afventes, selvom de historiske spor fra Obama-administrationen taler et tydeligt sprog.

Mht. Trump og Capitolgate, så er der allerede forskellige undersøgelser igang - og derfor kan bl.a. Pelosis forslag om en kommissionsundersøgelse kun forstås som endnu en dyrkelse af Trumpismen, som tilmed kaster en kommissionsrapport af sig, der vil kunne misbruges politisk. Sporene fra 9/11-kommissionen taler også hér et tydeligt sprog, sjældent har en kommissionsrapport dannet grundlag for så store skalaer af krigsforbrydelser og overtrædelser af den amerikanske forfatning.

Jeg ved ikke om du tabte interessen for debatten, Eva Schwanenflügel, men hvis din manglende respons på min uddybning skyldes forglemmelse, så kan det være at denne opdatering fra The Hill kan tydeliggøre en del af min pointe for nogle dage siden: https://www.youtube.com/watch?v=NFNUvS7UioE.

Det ser ud til at Sanders kan mobilisere den juridiske konsensus for en budget reconsiliation, men den politiske vilje til at eksekvere er ikke så tydelig i Biden-administrationen. Man går i første omgang fortsat efter en forhandlet pakke, hvilket indebærer at check-modtagerne må vente yderligere.

Trump burde overgives til de lokale afghanere, der hvor han smed verdens største ikke-atomare bombe.