Analyse
Læsetid: 3 min.

For den tyske venstrefløj er en rød-rød-grøn regering nu blevet en mulighed

Det tyske venstrefløjsparti Die Linke har valgt to nye forkvinder, der vil vælte Merkels CDU/CSU og skabe en tysk venstrefløjsregering. Det skaber turbulens i partiet, for hvad så med revolutionen og pacifismen?
Begge de nye forkvinder i Die Linke, Susanne Hennig-Wellsow (tv.) og Janine Wissler, ser regeringsmagt som en mulighed. Og det er nyt.

Begge de nye forkvinder i Die Linke, Susanne Hennig-Wellsow (tv.) og Janine Wissler, ser regeringsmagt som en mulighed. Og det er nyt.

Bernd von Jutrczenka

Udland
1. marts 2021

NATO skal opløses. Kapitalismen skal afskaffes. Og Marx skal genopdages i grøn udgave.

Men skal partiet Die Linke ved efterårets tyske valg gå efter at vælte Angela Merkels CDU/CSU ved at stræbe mod en »rød-rød-grøn regering« med De Grønne og det socialdemokratiske SPD?

Her i det tyske supervalgår stod det spørgsmål i forgrunden, da venstrefløjspartiet Die Linke i weekenden afholdt digital partidag. Her blev det klart: Partiet er splittet, og valgkampen bliver svær.

Et kig på partiets to nye forkvinder giver et praj om spændvidden.

Den ene er den 43-årige Susanne Hennig-Wellsow, en retorisk skarp tidligere speedskater fra østtyske Thüringen. Hun blev sidste år tysklandskendt, da hun forarget kylede en blomsterbuket for fødderne af en FDP-politiker, der i en møgbeskidt studehandel lod sig vælge som ministerpræsident med hjælp fra det højreradikale Alternative für Deutschland. Imidlertid ledes delstatsregeringen i Thüringen atter af Die Linke, som også sidder i regering i delstaterne Berlin og Bremen – et tegn på, at Die Linke kan regere og agere pragmatisk.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Ach, man kan jo blot se mod Danmark, hvor regeringens støttepartier er blevet temmelig pragmatiske (læs: tandløse) med tiden som oppebærere af den Socialdemokratiske verdensorden.

Mikael Benzon, Per Christiansen, Jørgen Munksgaard, Arne Lund, Jørgen Pødenphandt, Torben K L Jensen, Katrine Damm og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Hvis man vil være ideologisk ren og ikke afvige en tøddel, så kommer men som yderligtgående parti naturligvis aldrig til at få magt/indflydelse.

Det ligger ligesom i sagens natur.
Jo længere man bevæger ud af den ideologiske streng des længere fjerner man sig fra alle andre..

Sådan er det i Tyskland, sådan er det i Danmark og alle andre steder hvor demokratiet er til stede og virker.

Især når det gælder venstrefløjen.
De borgerlige ser knap så rationelt på det. .
Det ser vi I Sverige, hvor de borgerlige nu åbent taler om samarbejde med Sverigesdemokraterne.

Tyskland trænger til en stor ræverød kost, der kan møje ud efter snart 80 års borgerligt styre. Men så god er verden næppe.

Mikael Benzon, Per Christiansen, Thomas Tanghus, Katrine Damm, Estermarie Mandelquist, Jeppe Lindholm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Det er usanssynligt eftersom at intolerant venstrevold stiger i Tyskland. Folk søger mod midten, ikke mod venstre.

Jeppe Lindholm

SPD (tysk Socialdemokratiet) indførte HATZ IV under ledelse af Gerhard Fritz Kurt Schröder og gjorde dermed bunden af det tyske samfund ludfattige og tvang dem til at arbejde for en slavelignende løn. Så meget for det "røde" SPD.

Per Christiansen, Bent Larsen, Katrine Damm, Estermarie Mandelquist og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar