Baggrund
Læsetid: 9 min.

Ved at genopbygge alliancerne vil USA bremse ’den kinesiske trussel’

Med sin første udenrigspolitiske tale langede USA’s præsident Joe Biden hårdt ud mod Kina og landets »økonomiske overgreb«. I Washington er en debat om mulig inddæmning af Kinas ekspansive globale politik i fuld gang
Kinesiske fabriksarbejdere spiser frokost med halvanden meters afstand, for at minimere risikoen for coronasmitte.

Kinesiske fabriksarbejdere spiser frokost med halvanden meters afstand, for at minimere risikoen for coronasmitte.

Li Ying Xinhua / eyevine

Udland
8. februar 2021

Hvordan skal USA forsvare sin dominerende magtposition på verdensscenen mod den fremstormende supermagt i Asien? USA, en kolos på lerfødder, tynget af coronakrisen, splittet af et polariseret politisk klima og svækket af brodne alliancer.

Det bliver præsident Joe Bidens største udenrigspolitiske udfordring de næste fire år, hvilket han da også betonede i sin første udenrigspolitiske tale sent torsdag aften dansk tid.

I talen sagde Biden, at USA vil konfrontere Kinas »økonomiske overgreb«, ligesom han fremhævede Kinas overgreb på menneskerettigheder og immateriel ejendomsret.

Biden overtager en kinapolitik fra Donald Trump, der var af den fejlagtige opfattelse, at USA’s globale indflydelse stadig er så mægtig, at rivaliserende magter ville vige, så snart de blev konfronteret med truende retorik og økonomiske sanktioner. Og at USA ville stå stærkere uden at være bundet af allianceforpligtelser og multilaterale frihandelsaftaler.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kinas selvbevidsthed har sin økonomske oprindelse i vestens kræmmersjæl, der har behov for billig arbejdskraft, og som vesten i årtier har udnyttet ved eksport af arbejde til kinesiske arbejdere, så vestens kræmmere har kunnet tjene endnu flere penge.

Som økonomiske stormagt og i takt hermed er Kinas selvbevidsthed også vokset, og udfordrer dermed den amerikanske selvforståelse omkring verdensordenen, hvor begge parter hævder de har det bedste politiske system - når blot man kan indordne sig!

Her vil nogle sikkert protestere voldsomt over min afsluttende sætning i forrige afsnit, men mon ikke der er noget rigtigt heri alligevel.

Ser vi tilbage på de foregående republikanske regeringer og især Bush jr. regeringen der tildelte sig selv magt - globalt, og ikke mindst indenlands, hvor man aflyttede alt og alle elektronisk, og slev indenfor Amerikas grænser overtrådte lover(forfatningen) groft, og man samtidig løj overfor undersøgelseskommissionen om disse indenlandske aflytning af borgerne, så blev ingen af disse ansatte straffet for ikke at overholde loven, - endsige at lyve overfor undersøgelseskommissionen.

Den amerikanske politiske elite og deres ansatte er altså hævet over loven, og som kun dømmer dem længere nede i hierarkiet, - så det er såmænd ikke så stor forskel imellem de to systemer, magtens folk bestemmer hvem der skal stilles for retten!

Grundlæggende er det naturligvis forkert, - men begge systemer benytter sig heraf, så hvad er forskellen?

Kinas økonomiske overgreb, ligner til forveksling de overgreb som Amerika selv har benyttet sig af igennem mange mange år, så forskellene her er da også til at overse.