Analyse
Læsetid: 3 min.

Annullering af Lulas dom for korruption ændrer med ét slag brasiliansk politik

Dommen for korruption imod Brasiliens tidligere præsident Lula da Silva er blevet annulleret på grund af en procesfejl, og dermed kan Lula stille op til præsidentvalget i 2022
Efter højesteret har annulleret tidligere præsident Lula Da Silvas fængelsstraf, er han, for nu, fri til igen at stille op som præsidentkandidat, hvilket han agter at gøre.

Efter højesteret har annulleret tidligere præsident Lula Da Silvas fængelsstraf, er han, for nu, fri til igen at stille op som præsidentkandidat, hvilket han agter at gøre.

Nelson Almeida

Udland
10. marts 2021

Uventet og overraskende valgte højesteretsdommer Edson Fachin mandag at annullere dommen for korruption imod Brasiliens tidligere præsident Lula da Silva.

Lula, der var præsident fra 2003 til 2011, er anklaget og dømt over to omgange for korruption. Først i 2017, hvor han ved byretten i Curitiba fik en dom på ni og et halvt års fængsel for blandt andet at modtage bestikkelse til en værdi af 1,2 millioner dollar, og siden i 2018, da en regional domstol – efter at Lula havde anket dommen ved byretten – stadfæstede Lulas skyld og hævede dommen til 12 års fængsel.

Anklagerne og dommene imod Lula, og der er i princippet flere i vente, handler om bestikkelse i forbindelse med kontrakter til det nationale energiselskab, Petrobras, ligesom der er anklager, der knytter Lula til Odebrecht-skandalen, som kaldes Latinamerikas største korruptions- og bestikkelsessag, der også involverer en lang række andre tidligere toppolitikere i Latinamerika. Alene i Peru er fire tidligere præsidenter anklaget i samme sag, ligesom Marcelo Odebrecht, grundlæggeren af bygge- og entreprenørvirksomheden Odebrecht A.S., er dømt og fængslet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Godt at Lula atter er inde i kampen, men at påstå at han hører til det "yderste venstre" er ikke korrekt. Lula er mest en venstreorienteret socialdemokrat.
Men hvorfor skriver Jesper Løvenbalk at "det desværre bliver svært for en midterkandidat..." Hvad skal et land som Brasilien (og andre med) med håbløse midterkandidater, der jo alligevel ender med at forære det meste til kapitalen?

Estermarie Mandelquist, Palle Yndal-Olsen, Torben K L Jensen, Marie-Christine Poncelet, Per Klüver, Mogens Holme, Alvin Jensen, Lars Løfgren, Jan Damskier, Eva Schwanenflügel, Bent Gregersen, Hans Larsen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

Inden I hylder ham alt for meget, så tænk på at han sandsynligvis er korrupt og bare er frikendt på en procedurefejl.