Analyse
Læsetid: 5 min.

Arabisk parti kan redde Netanyahu ved valget i Israel

Den svindelanklagede israelske regeringsleder masserer de arabiske vælgere i håb om at redde sit flertal og immunitet mod yderligere retsforfølgelse
Selv om det ser drabeligt ud, at 50.000 demonstrerede lørdag aften i Jerusalem og Tel Aviv med ’ud med Bibi’-paroler, ligger Benjamin Netanyahu stabilt på de 25-30 procents tilslutning, han har hentet i de foregående tre valgrunder.

Selv om det ser drabeligt ud, at 50.000 demonstrerede lørdag aften i Jerusalem og Tel Aviv med ’ud med Bibi’-paroler, ligger Benjamin Netanyahu stabilt på de 25-30 procents tilslutning, han har hentet i de foregående tre valgrunder.

AA/ABACA

Udland
22. marts 2021

Alle meningsmålinger peger på dødt løb, når israelerne i morgen går til valg for fjerde gang inden for mindre end to år. Det bliver formentlig afgørende, hvor bosætterpartiet, Yamina, vælger at placere sin bebudede fremgang fra tre til en halv snes mandater.

Og for første gang i israelsk politiks historie kan et arabisk parti blive kongemager, hvis det lykkes Benjamin Netanyahu at ’vinde’ de fire mandater, den islamistiske, stærkt konservative antifeminist og homofob Mansour Abbas står til.

Ellers er det sandsynlige scenarie en hurtig femte valgrunde, hvis det ikke lykkes for Netanyahu at danne et sjette kabinet, der i givet fald vil være det mest højreorienterede nogensinde.

Men i en politisk virkelighed, der de sidste 20 år har været uden venstrefløj af betydning, handler splittelsen ned gennem midten af vælgerkorpset dog ikke om politiske, endsige ideologiske forskelle. Kun hver femte israeler mener eksempelvis, at konflikten med palæstinenserne og spørgsmålet om en tostatsløsning er et vigtigt politisk spørgsmål. Det drejer sig alene om for eller imod Benjamin Netanyahu.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Mette Frederiksen har været i Israel for at hjælpe med at redde den flere gange korruptions- og bedragerisigtede ministerpræsident, Benjamin Netanyahu, med at overbevise de israelske vælgere om, at han er anerkendt og anset udenfor Israel.

Det blev selvfølgelig motiveret med noget omkring corona-samarbejde. Men det kom der ikke rigtigt noget ud af. I stedet kunne man i samme periode se på Fox News, at det i virkeligheden var en styret mediestrategi, som ingen af de ansete premierministre gik med på. De havde gennemskuet det, som Macron, Erna Solberg og andre offentligt udtalte.

Hvis Mette Frederiksens personlige ven i Israel, ministerpræsident, Benjamin Netanyahu, vælger nu vælger at arbejde sammen med Mansour Abbas og hans ultra-ekstreme parti med de modbydelige menneskefjendske holdninger, blot fordi de jødiske vælgere har fået nok, så håber jeg virkelig også, at det er slut med Mette Frederiksen.

Holger Nielsen, Torben Arendal, Per Christiansen, Erik Karlsen, Pietro Cini og Anders Graae anbefalede denne kommentar