Klima
Læsetid: 6 min.

»Bestyrelsen vil fortsat investere i fossile brændsler. Det er hul i hovedet«

Foråret er sæson for generalforsamlinger i de danske pensionskasser, og derfor er det også sæson for klimakamp. Blandt andet i Pension+ udfordres bestyrelsen af medlemmer, der ønsker en meget grønnere investeringsprofil
Pensionskunder vil have grønne investeringer. En af dem er Katrine Ehnhuus, som har søgt om at sidde i bestyrelsen i hendes pensionskasse.

Pensionskunder vil have grønne investeringer. En af dem er Katrine Ehnhuus, som har søgt om at sidde i bestyrelsen i hendes pensionskasse.

Emilie Lærke Henriksen

Udland
30. marts 2021

Du har ikke mange muligheder for at påvirke den internationale grønne omstilling, men ét sted kan du faktisk gøre en vigtig forskel – og det er med din pensionsopsparing.

Derfor oplever stadigt flere pensionskasser et stigende pres fra medlemmer, der ikke ønsker deres pension investeret i selskaber, der udvinder eller handler med olie, kul og gas.

I Storbritannien meddelte bestyrelsen i landets største pensionskasse med ni millioner  pensionskunder, Nest, således sidste år, at de efter pres fra medlemmerne dropper alle investeringer i kul, tjæresand og arktisk olie. Og i New York har delstatens pensionskasse for offentligt ansatte med 1,1 million opsparere tilsvarende meddelt, at den frasælger sine investeringer i selskaber involveret i fossile brændsler, ligesom pensionskassens bestyrelse efter massivt pres fra medlemmerne har besluttet, at hele investeringsporteføljen i senest 2040 skal være CO2-neutral.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

På energiområdet blæser der absolut nye og positive vinde ude i Europa i disse år.

Bland de professionelle investorer er investeringer i "sort energi" faldet dramatisk i de seneste år.

Og dem, der udtaler sig, tror heller ikke på a-kraft. Hverken som lukrativ investering eller ved salg af strøm til store og professionelle industrier.

Holdningen bland investorerne er, at disse industrier lever af konsumenter, der over tid bliver fortsat mere og mere kritiske overfor "sort energi", og handler allerede nu ganske politisk.

Marianne Stockmarr og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar