Klima
Læsetid: 6 min.

»Bestyrelsen vil fortsat investere i fossile brændsler. Det er hul i hovedet«

Foråret er sæson for generalforsamlinger i de danske pensionskasser, og derfor er det også sæson for klimakamp. Blandt andet i Pension+ udfordres bestyrelsen af medlemmer, der ønsker en meget grønnere investeringsprofil
Pensionskunder vil have grønne investeringer. En af dem er Katrine Ehnhuus, som har søgt om at sidde i bestyrelsen i hendes pensionskasse.

Pensionskunder vil have grønne investeringer. En af dem er Katrine Ehnhuus, som har søgt om at sidde i bestyrelsen i hendes pensionskasse.

Emilie Lærke Henriksen

Udland
30. marts 2021

Du har ikke mange muligheder for at påvirke den internationale grønne omstilling, men ét sted kan du faktisk gøre en vigtig forskel – og det er med din pensionsopsparing.

Derfor oplever stadigt flere pensionskasser et stigende pres fra medlemmer, der ikke ønsker deres pension investeret i selskaber, der udvinder eller handler med olie, kul og gas.

I Storbritannien meddelte bestyrelsen i landets største pensionskasse med ni millioner  pensionskunder, Nest, således sidste år, at de efter pres fra medlemmerne dropper alle investeringer i kul, tjæresand og arktisk olie. Og i New York har delstatens pensionskasse for offentligt ansatte med 1,1 million opsparere tilsvarende meddelt, at den frasælger sine investeringer i selskaber involveret i fossile brændsler, ligesom pensionskassens bestyrelse efter massivt pres fra medlemmerne har besluttet, at hele investeringsporteføljen i senest 2040 skal være CO2-neutral.

I Danmark har bevægelsen Ansvarlig Fremtid i snart ti år arbejdet for at overbevise de danske pensionsopsparere om, at de ikke skal tjene til alderdommen ved at sætte pensionen i olie, gas og kul. Det har de gjort ved blandt andet at udfordre de siddende bestyrelser ved at opstille modkandidater, der ønsker en langt mere klimavenlig investeringspolitik.

Og det har givet resultater. I pensionskassen P+ vedtog bestyrelsen sidste år efter forslag fra medlemmerne at ekskludere 30 olieselskaber fra deres investeringsportefølje, ligesom P+ er én af fem danske pensionskasser, der har tilsluttet sig FN’s Net Zero Owners Alliance med et mål om at have en klimaneutral investeringsportefølje i senest 2050.

Alligevel er der uro i P+. Flere medlemmer mener, at bestyrelsen ikke har leveret fuldt ud på det mandat, de fik ved sidste års generalforsamling. Derfor udfordrer nye kandidater bestyrelsen, og derfor bliver der kampvalg om de fire bestyrelsesposter ved den kommende generalforsamling i april.

»Bestyrelsen har bevidst valgt ikke at følge beslutningerne fra sidste generalforsamling,« siger Katrine Ehnhuus, der er ét af de medlemmer af pensionskassen P+, der i protest har valgt at stille op som kandidat til bestyrelsen.

»Bestyrelsen vil fortsat investere i fossile brændsler. Det er hul hovedet, både i forhold til klimaet og i forhold til medlemmernes pengepung.«

Bestyrelsen har svigtet

Katrine Ehnhuus er 31 år gammel. Hun bor i København, er mor til to børn, og til daglig arbejder hun for Rigsrevisionen. Hun »ved derfor lidt om tal,« som hun siger om sine forudsætninger for at gå ind i bestyrelsesarbejdet.

Motivationen for at stille op til bestyrelsen er, at hun ønsker, at hendes pensionskasse hurtigt muligt ekskluderer alle energiselskaber, der ikke lever op til Parisaftalen. Og det vil den nuværende bestyrelse ikke.

På generalforsamlingen i 2020 vedtog medlemmerne med 59 procent af stemmerne, at pensionskassen skulle ekskludere samtlige energiselskaber, der ikke lever op til Parisaftalen. Som forslaget var formuleret:

»Generalforsamlingen opfordrer bestyrelsen til – inden udgangen af marts 2021 – at afvikle de sidste investeringer i olie- og gasselskaber, som modarbejder Parisaftalen eller har en forretningsmodel, der ikke er forenelig med Parisaftalen.«

»P+ har ekskluderet en stor del, men de har også fastholdt deres investeringer i fire af de store olieselskaber, fordi man gerne vil give dem en chance for at vise, at de vil leve op til Parisaftalen.«

Det er vigtigt for Katrine Ehnhuus, at medlemmerne har sikkerhed for, at deres penge ikke investeres i energiselskaber, der tydeligvis ikke lever op til Parisaftalen. Og den sikkerhed har de kun, hvis bestyrelsen lægger en klar linje over for selskaberne – og det er ikke dialog eller tålmodighed, som den nuværende bestyrelse ønsker med fire olieselskaber.

Det er vigtigt for Katrine Ehnhuus, at medlemmerne har sikkerhed for, at deres penge ikke investeres i energiselskaber, der tydeligvis ikke lever op til Parisaftalen. Og den sikkerhed har de kun, hvis bestyrelsen lægger en klar linje over for selskaberne – og det er ikke dialog eller tålmodighed, som den nuværende bestyrelse ønsker med fire olieselskaber.

Emilie Lærke Henriksen

»Men den holder ikke. Vi tror i hvert fald ikke, at de kan flytte selskaberne igennem dialog,« siger Katrine Ehnhuus, der ikke kun mener, det er dårligt for klimaet, men også peger på, at investeringer i olieselskaber risikerer at ende som stranded assets, det vil sige værdiløse investeringer, fordi olieselskaberne bliver stadigt mere trængt økonomisk.

Bestyrelsen i P+ erkender, at den har valgt fortsat at have aktier i fire olieselskaber – Repsol, Eni, Equinor og BP – fordi den skønner, at selskaberne på sigt vil leve op til Parisaftalen.

»De fire selskaber er stadig et stykke vej fra at leve op til Parisaftalen, og der er fortsat flere udfordringer. Men vi vurderer, at de er i gang med en positiv udvikling, og at vi kan opnå konkrete resultater via dialog. De vil derfor ikke blive solgt fra, men er i stedet sat på vores observationsliste,« som bestyrelsen skrev i en pressemeddelelse i februar.

Samme argumentation giver nuværende bestyrelsesmedlem, Peter Løchte Jørgensen, der genopstiller til bestyrelsen ved kommende generalforsamling. I et svar til medlemmerne skriver han:

»Jeg vil gerne afsløre, at jeg principielt er imod frasalg og eksklusioner, som ikke er begrundet i lov eller konventioner, som Danmark har tiltrådt. Det er jeg, fordi eksklusioner ikke virker. Eksklusioner og frasalg skader til gengæld vores porteføljers økonomiske egenskaber,« skriver nuværende bestyrelsesmedlem Peter Løchte Jørgensen, der genopstiller til bestyrelsen ved kommende generalforsamling.

Frihed til at vælge

Et andet områder, hvor Katrine Ehnhuus mener, at bestyrelsen i P+ har handlet imod det mandat, de fik af medlemmerne ved sidste års generalforsamling, er i forhold til oprettelsen af såkaldte valgfrie puljer, hvor det skal være muligt at tilbyde forskellige investeringspuljer, både nogle der er grønne og lever op til Parisaftalen – men også puljer, der ikke lever op til klimamål og aftaler.

»Vi frygter, at de vil rulle fremskridtene tilbage, når de puljer investeringerne,« siger Katrine Ehnhuus.

I et svar til medlemmerne af pensionskassen skriver Åse Kogsbøll, der genopstiller til bestyrelsen, at hun mener, at det er en fair løsning for alle.

»Jeg anerkender, at vores medlemmer er delt i spørgsmålet om, hvor meget hensyn der skal tages til ESG, og derfor er jeg også glad for, at P+ har taget skridt til at lave puljeordninger. Så kan det enkelte medlem selv vælge mellem: En ESG-pulje, en pulje a la den nuværende investeringsstrategi eller en indekspulje med lave omkostninger. På den måde kan vi favne alle vores medlemmer, ligesom vi optimerer medlemmernes muligheder for selv at vælge investeringsstrategi,« siger Åse Kogsbøll.

»Vi skal være en pensionskasse som tager grønt lederskab, og som får andre investorer til at gå med,« siger Katrine Ehnhuus.

»Vi skal være en pensionskasse som tager grønt lederskab, og som får andre investorer til at gå med,« siger Katrine Ehnhuus.

Emilie Lærke Henriksen

Det er Katrine Ehnhuus ikke enig i. Hun mener tværtimod, at det er bestyrelsens opgave at sikre det kollektive ansvar for pensionskassens investeringer.

»Det er bestyrelsen og ikke det enkelte medlem, der har ansvaret for, at investeringerne ikke overtræder menneskerettigheder eller ødelægger klimaet ved ikke at efterleve Parisaftalen.«

Kampvalg i april

Derfor er det vigtigt for Katrine Ehnhuus, at medlemmerne har sikkerhed for, at deres penge ikke investeres i energiselskaber, der tydeligvis ikke lever op til Parisaftalen. Og den sikkerhed har de kun, hvis bestyrelsen lægger en klar linje over for selskaberne – og det er ikke dialog eller tålmodighed, som den nuværende bestyrelse ønsker med fire olieselskaber.

»Klimaet er den vigtigste dagsorden, og det er nu, vi skal handle på den,« siger Katrine Ehnhuus, der håber, at medlemmerne vil støtte hende ved næste generalforsamling den 6. april, hvor hun er én af syv kandidater til bestyrelsen.

Hun peger på, at den kommende bestyrelse får en meget vigtig opgave i at formulere et ambitiøst CO2-reduktionsmål for den samlede investeringsportefølje i 2025. Et arbejde, Katrine Ehnhuus meget gerne vil være med til.

»Vi skal være en pensionskasse som tager grønt lederskab, og som får andre investorer til at gå med,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her