Analyse
Læsetid: 7 min.

Bidens coronapakke hjælper USA’s fattige og arbejdere og kan starte et økonomisk boom

Efter flere dages intense forhandlinger lykkedes det til sidst at få den kritiske demokrat i Senatet, Joe Manchin, med på at støtte en corona- og stimuluspakke, som yder bistand til potentielle vælgergrupper. Håbet om tværpolitisk samarbejde forsvandt. Alle republikanerne stemte imod
Efter flere dages intense forhandlinger lykkedes det til sidst at få den kritiske demokrat i Senatet, Joe Manchin, med på at støtte en corona- og stimuluspakke, som yder bistand til potentielle vælgergrupper. Håbet om tværpolitisk samarbejde forsvandt. Alle republikanerne stemte imod

Samuel Corum

Udland
8. marts 2021

Præsident Joe Biden og demokraterne kunne lørdag notere sig deres første store sejr med vedtagelsen af en gigantisk corona- og stimuluspakke til en samlet værdi af 1,900 milliarder dollar i Senatet.

Mere end noget andet lovinitiativ i nyere tid vil pakken komme USA’s fattige befolkning samt arbejder- og middelklassen til gode. Og den vil ifølge amerikanske økonomer skabe betingelserne for et boom i landets økonomi i 2021-22. 

Til de socialt progressive elementer i pakken hører:

Understøttelsen for 10 millioner registrerede ledige forlænges til september, hvert familiemedlem i husstande med en årsindkomst på 150.000 dollar modtager en check på 1.400 dollar og skattefradrag for børnefamilier mere end fordobles.

Amerikanere uden en forsikring får støtte til at blive en del af Obamas sundhedsreform, og der bliver flere penge til madkuponer og til folk, der er kommet bagud med deres husleje.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Den konservative demokrat Joe Manchin er naturligvis blevet brugt af partiets top til at få resten af partiets folk til at abstrahere fra alle løfterne fra valgkampen.

Imens er the "Squad" blevet celeberties. Og enhver infight for det de tidligere lovede at de ville kæmpe for, vil for fremtiden forsøges undgået, og sættes i forhold til hvordan det kan ødelægge frisuren............

Michael Waterstradt, Estermarie Mandelquist, Jeppe Bundgaard, Hanne Utoft og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Lasse Schmidt

Imponerende at man kan nå at være nedgørende over for reel hjælp til millioner af mennesker OG sexistisk på kun 6 linjer.

Man kan ikke få alt, man gerne vil have. Mindsteløn og eftergivelse af studiegæld kom ikke igennem den her gang, og det er træls. Men man skal huske at glæde sig over, at der faktisk kom noget igennem, og så skal man generelt undgå at udstille sig selv som en sexistisk klovn.

Alvin Jensen, Søren Fosberg, Susanne Kaspersen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

Nåh. Lasse Schmidt. Har du virkeligt brug for at sætte dig til tasterne, fordi nogle magtfulde personer i USA bliver omtalt som brugt af toppen af partiet (Manchin) eller bliver kaldt celeberties (The Squad). Du er sku blød. En blød klovn!

Jeg syntes faktisk, det både er imponerende og positivt.

Beløbet er så stort, at det virkelig vil kunne sætte gang i efterspørgsel efter varer og tjenester. Og formentlig vil det kunne give økonomien og efterspørgslen på arbejdskraft et ganske godt løft, der også kan række ud i fremtiden..

Alvin Jensen, Kim Houmøller, Jesper Sano Højdal, Søren Fosberg, Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Nogen er nok nervøse for at det opdages at putte pengene i hænderne på forbrugere virker bedre end at give dem til hedgefondene og ligende.

Alvin Jensen, Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Hvor skal pengene komme fra... Han var nu ikke alt for smart ham Claus Hjort Frederiksen. Hans navnesøster, Mette Frederiksen, derimod er super smart. Hun forstår nemlig at fremtrylle alle de penge vi har brug for. Bare med et fingerknips.

Stem på Socialdemokratiet, de ved hvordan man gør.

Hvorimod Venstre ikke engang ved hvor pengene skal kommer fra. Ikke så sært de ikke kunne finde ud af andet end at spare landet i smadder.

Alvin Jensen, Kim Houmøller og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

"Man kan ikke få alt, man gerne vil have. Mindsteløn og eftergivelse af studiegæld kom ikke igennem den her gang, og det er træls. Men man skal huske at glæde sig over, at der faktisk kom noget igennem"

Her på Information tillod jeg mig at spå at mindstelønnen ikke blev til noget (Biden udtalte sig pessimistisk allerede forud for forhandlingerne i Senatet) - og da var indvendingen at man ville indfri valgløftet via budget reconsiliation.

Nu viser det sig at man, dvs. Harris/Biden, ikke ville benytte sig af budget reconsiliation - selvom man kunne have gjort det. Så når Lasse Schmidt skriver at 'man ikke kan få alt hvad man gerne vil have', så er det decideret ukorrekt; man kunne have lavet budget reconsiliation og gennemtrumfet mindstelønnen. Det samme kunne man have gjort med en øget Covid 19-hjælp (den besluttede check har stærkt begrænset virkning for husstande som står uden arbejde, uden sygesikring og og på vej mod udsættelse af eget hjem etc.). Den demokratisk regering ønskede ikke at gøre disse ting - og mht. mindstelønnen, så er det i lodret strid med afgivne valgløfter.

Andre skriver hér at der kommer gang i hjulene; det skal de lavtlønnede da være glade for. Men de lavtlønnede ved godt at disse hjulenes gang ikke ændrer synderligt på deres livssituationer - dén slags vælgerbedrag har de jo også hørt på i årevis.

Biden-administrationens brudte løfter og socialt skæve politikker, herunder den udenrigspolitiske oprustning af krigspolitikkerne (i Syrien er det bl.a. blevet besluttet at opføre endnu en base i det ulovligt besatte område) vil sikre en fortsat enorm tillidskrise blandt amerikanske vælgere - så landet ligger åbent for nye og gamle Trumps.

Michael Waterstradt, Michael Helm, Estermarie Mandelquist, Lars Løfgren, Erik Boye, Flemming Berger, Jeppe Bundgaard og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Tak, Hanne Utoft, for at kvalificere debatten og komme med nogle hårde facts, mange her på information ikke er klar over. Facts man skal kigge efter andre steder end de danske mainstream medier.
Troede egentlig Information kunne se igennem dette skuespil, men må konstatere, at journalisterne her på sprøjten er ligeså dårligt uddannede, som resten af slænget fra DMJX.

Michael Waterstradt, Erik Boye og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Jeppe Bundgaard, Biden-administrationen har tydeligvis lagt sig på et slørende spor - de væsentlige, politisk-strukturelle ændringer man talte varmt om i valgkampen dropper man én efter én (den offentlige option i sundhedsforsikringsreformen, eftergivelse af studielån, mindsteløn på 15 dollars, en stabiliserende udenrigs- og krigspolitik m.v.) - og det meste sker med henvisning til forhandlinger med de modvillige Republikanere. Men sagen er at man både har budget reconsiliation og executive orders som muligheder for at gennemføre politikker, man rent faktisk ønsker at gennemføre - og disse muligheder (specielt executive orders) anvendte både Bush jr., Obama og Trump adskillige gange. Men Biden-administrationen og DNC taler udenom, når disse muligheder nævnes - det er kun når der skal føres krig, man kan handle udenom kamrene. En stærk symbolik er det at krigshandlinger uden større tøven kan iværksættes af Biden/Harris, mens det tager uger og måneders forhandlinger i kamrene når almindelige mennesker skal tildeles basal (nød)hjælp.

Michael Waterstradt, Michael Helm, Estermarie Mandelquist, Lars Løfgren, Jeppe Bundgaard og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Et økonomisk boom ... Virkelig?

Tænk at de ikke engang kan gennemføre indførelsen af en mindsteløn på 15$. Der har ikke været nogen reallønsfremgang for de lavtlønnede de sidste 40 år. Hvis man skulle tage højde for inflationen i samme tidsrum skulle den op på 24$. Ingen af de skiftende administrationer har villet gøre noget ved denne urimelighed. De kunne lige så godt indføre slaveriet igen.

Med hensyn til muligheden for at få det igennem ved en budget reconsilation så krævede det at the Congressional Budget Office gav grønt lys. Det har dette organ åbenbart godt kunne finde ud af når det drejede sig om skattelettelser til de velhavende, og tilskud til olieindustrien men når det drejer sig om at hæve mindstelønnen som skulle ske over de næste 4 år så har de på baggrund af en vurdering de selv har lavet at det vil skabe færre jobs og derfor være et stort problem i budgettet over flere år. Sanders var ellers ret sikker på at det kunne passere. Men det var nok meget naivt.

Mon ikke det ellers kunne have givet økonomien et boom?

Det er dog ikke alle økonomer der er hjerte og hjerneløse som dem der sidder i dette organ. Men hvad nytter det. Suk.

James K. Galbraith slams “unreliable” report claiming that raising the minimum wage would reduce jobs

https://www.ineteconomics.org/perspectives/blog/james-k-galbraith-says-c...

Alvin Jensen, Michael Waterstradt, Ib Christensen, Estermarie Mandelquist, Hanne Utoft og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det har dette organ åbenbart godt kunne finde ud af når det drejede sig om skattelettelser til de velhavende, og tilskud til olieindustrien. Men når det drejer sig om at hæve mindstelønnen, - som skulle ske over de næste 4 år, - så har de på baggrund af en vurdering de selv har lavet, regnet ud at det vil skabe færre jobs, og det ville være et stort problem i budgettet over flere år. Sanders var ellers ret sikker på at det kunne passere. Men det var nok meget naivt.

Pia Nielsen, Congressional Budget Office har tidligere givet grønt lys for progressive reformer - og da Sanders ikke har fået hjælp af hverken Biden eller Harris i processen, tværtom har Bidens lave engagement og på forhånd opgivende meldinger, har den politiske kapital investeret i spørgsmålet været stærkt begrænset. Og desuden er der mulighederne for at anvende executive orders; det er for nemt at henvise til først Republikanerne og dernæst give Kongressens budgetkontor ansvaret. Biden har i øvrigt hele tiden vidst at forholdene ville være som de er, hvilket ikke har hindret ham i at fremsætte valgløfterne.

Biden hængte ved sin indflytning i Det Hvide Hus et billede af Roosevelt op; dette forekommer stærkt ironisk, fordi netop Roosevelt benyttede en stribe executive orders, da han (også i en akut krisesituation) skulle sikre sammenhæng (hvilket groft sagt betyder skåne kapitalismen og det amerikanske samfund fra et sammenbrud).

Michael Waterstradt, Michael Helm og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Hér et kritisk blik på lovpakkens vedtagelse og de politiske implikationer v. The Hill:
https://www.youtube.com/watch?v=eJW3P7iiH0o

Michael Waterstradt

Så heller ikke under Biden bliver “medicare for all” vedtaget på trods af at pandemien stadig er en realitet og på trods af at M4All har en vælgeropbakning på over 70% i den amerikanske befolkning.
Biden gik til valg på at et engangsbeløb på $2000 vil blive sendt til alle nødlidende borgere, hvis han vandt. Efter valget var engangsbeløbet faldet til $1400, og nu baseres beløbet på de nødlidendes årsindkomst for 2019; altså året før pandemien og før mange mistede deres arbejde.
Biden lovede også, under valget at mindstelønnen på $15 i timen ville blive indført, hvilket, som Pia Nielsen rigtigt påpeger burde være $24 hvis inflationstabet var indregnet. Efter valget er det åbenbart stadig ikke den rette tid til at hæve mindstelønnen.
Derimod har de allerigeste kooperationer samt enkeltpersoner modtaget 80-90% af de omkring $5 trillioner, som FED indtil videre har tilført den amerikanske økonomi gennem de tidligere “Stimulus pakker”. Penge som de hverken har brug for eller som de, gennem skatter, har betalt for.
Da ingen Republikaner stemte for pakken kunne “den progressive” del af DNC have betinget deres stemme af, at ($15 minimum wage) blev inkluderet, men heller ikke denne gang er det åbenbart den rette tid til det!