Analyse
Læsetid: 5 min.

Britisk-europæisk vaccinekrig skader alle: En vaccine kan bestå af 200 ingredienser fra 29 lande

Det lyder ikke urimeligt: EU er bagud i vaccineræset, og for at få flest mulige stik i europæerne hurtigst muligt overvejer EU-Kommissionen at forbyde eksport af vacciner ud af unionen. Ekspert kalder det en ’enormt dårlig idé’
Det kan virke besnærende at sige 'Europa først' og kræve, at vacciner produceret i EU i en krisetid også skal gå til EU-borgere. Men det kan meget hurtigt vise sig at være »en enormt dårlig idé«. Her er de Pfizer-vacciner der pakkes ud på et hospital i London.

Det kan virke besnærende at sige 'Europa først' og kræve, at vacciner produceret i EU i en krisetid også skal gå til EU-borgere. Men det kan meget hurtigt vise sig at være »en enormt dårlig idé«. Her er de Pfizer-vacciner der pakkes ud på et hospital i London.

ANDREW TESTA

Udland
23. marts 2021

Få måneder efter skilsmissen fra EU er briterne langt, langt foran deres gamle, europæiske kammerater i kapløbet om at få vaccine i armene på folk. Halvdelen af alle voksne indbyggere i Storbritannien er nu vaccineret – i EU gælder det ikke engang en femtedel, og mens briterne har styr på smittetrykket, er det stigende i en lang række i EU-lande, hvor eksperter nu advarer om en decideret tredje bølge.

Kommissionens formand Ursula von der Leyen »afsøger alle muligheder« for at få vendt tendensen, sagde hun i sidste uge. En af mulighederne er et decideret forbud mod at eksportere vacciner ud af EU. Et træk, som især vil ramme Storbritannien, hvis vaccineprogram er afhængigt af doser produceret på europæiske fabrikker.

»Jeg kan ikke blive ved med at forklare de europæiske borgere, hvorfor vi eksporterer millioner af doser til lande, som selv producerer vacciner, men ikke sender nogen den anden vej,« sagde EU-præsident Ursula von der Leyen i weekenden. 

Den britiske regering har allerede langet ud efter EU og opfordret Kommissionen til at »opføre sig voksent«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henning Kjær

Rigelig med EU vaccine bashing.
Rasmus Bech Hansen bor vist i UK.

Poul Henrichsen

Hvad med nogle tal?
Poul Henrichsen