Klumme
Læsetid: 3 min.

Corona har slået nyliberalismen ihjel

Over hele Vesten tager demokratiet lige nu magten tilbage fra markederne. Politisk kontrol er blevet vigtigere end fri udveksling, og det føles endelig som et brud med den økonomiske tænkning, der har styret Vesten i et halvt århundrede, skriver journalist Christian Bennike i denne klumme
For første gang i mit voksne liv oplever jeg, at vi for alvor diskuterer de store økonomiske rammer for vores samfund. Selv Financial Times skriver ledere om behovet for »radikale reformer, der forandrer den politiske retning i de sidste fire årtier«, skriver journalist Christian Bennike i denne klumme.

For første gang i mit voksne liv oplever jeg, at vi for alvor diskuterer de store økonomiske rammer for vores samfund. Selv Financial Times skriver ledere om behovet for »radikale reformer, der forandrer den politiske retning i de sidste fire årtier«, skriver journalist Christian Bennike i denne klumme.

Eric Gaillard

Udland
25. marts 2021

Jeg ved godt, det ikke ligefrem er første gang, en klummeskribent på Dagbladet Information spekulerer i nyliberalismens forestående undergang, men lige nu sidder jeg uvægerligt med fornemmelsen af, at verden er i bevægelse på en måde, jeg aldrig før har oplevet i mit liv.

Det er, som om vores syn på politik og økonomi forandrer sig. Som om demokratiet tager magten tilbage fra markederne. Som om politik er tilbage.

Over hele Europa har staterne i et år betalt borgernes lønninger, og EU’s regler for gæld og underskud, som i to årtier har gjort det næsten umuligt at føre en socialdemokratisk finanspolitik, er suspenderet.

I Bruxelles, hvor jeg bor, taler EU-Kommissionen ikke kun om fri bevægelighed og fair konkurrence. De taler også om at forbyde eksport af vacciner til bestemte lande. Om at »sikre forsyningskæderne«, om ikke at lade kineserne opkøbe europæiske virksomheder, om suverænitet og kontrol.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Med kriser følger statsinterventioner. Efter kriser følger frihandel og liberalisme. Efter 1980erne i en neoliberal udgave. Nu har vi igen en krise i form af en pandemi.
Sådan går det op og ned. Men historien har altid variabler. Denne gang et aggressivt USA, der lever på lånt tid med lånte midler.
Det gør det farligt at leve i verden i dag. Gentager historien sig som kommende tragedie?

Martin Rønnow Klarlund, lars pedersen, Hanne Utoft, Alvin Jensen og Lars Hansen anbefalede denne kommentar

Liget stinker stadigvæk fordi ingen har fjernet det. Ingen af de 62 sociale nedskæringer der gennemførtes under de tyve neoliberale helvedes år er trukket tilbage. De milliarder som vi har mindre hvert år - de nedskæringer stopper ikke. Alle de penge som blev taget fra os over tyve år har vi ikke fået tilbage. Men hold kæft hvor går det godt i middelklassens boble, alverdens problemer kan ignoreres med få ord.

Som om det ikke er nok, sidder de fleste af de ansvarlige stadigvæk i Folketinget. Socialdemokraterne sørger effektivt for at underklassen ikke har en chance, intet håb, intet lys i mørket, hver dag gisper vi efter vejret, mens de pengestærke fonde rykker ind på boligområdet og underklassen presses ud og ned. Tænk at vi er havnet i et system hvor de fattige ikke har adgang til størstedelen af informationen.

Oven i det går pengene til de samme som før, nemlig virksomhederne og deres ansatte. Indtil nu er der givet 85.000 mia. kr. i hjælpepakker verden over. Det er et så stort beløb, at man kunne have valgt at fjerne fattigdommen i verden. Det kommer ikke til at ske, ganske enkelt fordi det er de samme der har magten, de samme der bestemmer hvordan kagen skal fordeles, magten er bare blevet mørkere og grummere.

Uligheden skal fortsat øges og fattigdommen bevares. Alt handler om de opnåede formuer. CO2-udslippet stiger fortsat. Intet er forandret. Aktiemarkedet er steget 33 % på et år, et eller andet sted måtte pengene jo havne. Helikopterpengene til de fattige blev effektivt forhindret. Intet er sket og intet er forandret.

Der er gået råd i lovgivningen, kun magt får ret, hvilket svækker retssikkerheden for udsatte og ressourcesvage borgere. Man bliver syg af at læse om Socialdemokratiets yderliggående politik, som hele tiden skal smadre tilværelsen for dem i det almennyttige boligsystem. Hvor meget mere kan vi klare, har vi ikke nok at kæmpe med?

Alt skal åbenbart smadres, indtil kun magten står tilbage. Hvad er der tilbage af de principper landet blev bygget på? Socialdemokratiet vil smide hele familier ud hvis et enkelt medlem begår kriminalitet, det er kollektiv afstraffelse, ikke et princip Danmark plejer at støtte. Sygt nok rammer det kun lejere i almennyttige boliger, ikke i det private, ikke boligejerne Socialdemokraternes egne vælgere.

Det er kollektiv afstraffelse ved utryghedsskabende lovgivning: Hvis en minister plæderer for at smadre vores menneskerettigheder, skal alle ministre så ikke smides ud? Hvis et parti begår hetz mod en folkegruppe, skal alle politikere så smides ud af Folketinget? Hvis en politiker tager imod korrumperende boligfordele, skal hele hans familie smides ud af alle de boliger hvor det samme er sket? Hvis en partileder opfører sig usømmeligt a la #MeToo, skal alle partiledere så detroniseres? Hvis en politiker får en dom for rasicme, skal alle de rascistiske politikere så smides ud af Christiansborg?

Den liberale pandemi forringer friheden, men nu skal der lukkes op igen, midt i et Europa der er på den tredie bølge. Fremover skal de ressourcestærke have et særligt adgangsgivende coronapas når de skal på skiferie. Det hele starter forfra. Den liberale pandemis ofre betaler igen gildet med flere sociale nedskæringer, efter den næste finanslov; for hvor skal pengene komme fra?

Anne-Marie Krogsbøll, Ruth Sørensen, Ulla Zeidler, Michael Waterstradt, Søren Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Martin Rønnow Klarlund, ingemaje lange, Susanne Kaspersen, Hanne Utoft, Steen K Petersen, jens rasmussen, Alvin Jensen, Kim Houmøller, Peter Wulff, Carsten Munk, Gert Romme, John Liebach, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye, David Adam, Just Worm og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

Nej det er ikke Corona, der har slået "nyliberalismen" ihjel, det er staten selv, som har dræbt store dele af erhvervslivet ved at vælge en rigid og uovervejet nedlukning af samfundet.

Rikke Nielsen

Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at vi, når genåbningen kommer lidt længere, havner tilbage i præcis samme samfundsmodel, som vi havde dagen før den delvise nedlukning for et år siden.

Michael Waterstradt, Søren Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Nyliberalismen kan vi sikkert godt klare os uden. Det er først rigtigt slemt når det er selve liberalismen det går ud over.

Jørgen Winther

"Jura bliver erstattet med politik" en sådan udtalelse burde få alle læserens alarmklokker til at ringe.

Manden har åbenlyst ikke forstået de mest basale sammenhænge.

Hvad betyder en sådan sætning overhoved?