Klima
Læsetid: 3 min.

Danish Crown giver brasiliansk slagteri 12 måneder til at vise, at de har styr på deres leverandører

Hvor går grænsen for, hvem man handler med? Det er det vigtige spørgsmål, som Danish Crown har svært ved at besvare, når det gælder køb af oksekød fra kvægavlere, der forbindes med ulovlige skovbrande i Brasilien
Problemet er ifølge Greenpeace, at der foregår en stor handel internt mellem forskellige brasilianske kvægfarme, der betyder, at det bliver nemmere at sløre, hvor kvæget oprindeligt kommer fra

Problemet er ifølge Greenpeace, at der foregår en stor handel internt mellem forskellige brasilianske kvægfarme, der betyder, at det bliver nemmere at sløre, hvor kvæget oprindeligt kommer fra

Nelson Almeida

Udland
30. marts 2021

For få uger siden publicerede Greenpeace en rapport, der viser, at blandt andre Danish Crown gennem deres datterselskab ESS-FOOD handler med oksekød, som stammer fra brasilianske kvægavlere, der ulovligt rydder skoven for at gøre plads til kvæg.

Efterfølgende forklarede Danish Crown, at de fra virksomhedens side er klar over problemstillingerne, men har valgt fortsat at handle med JBS, fordi de hellere vil stille krav til produktionen og arbejde for »et systemisk skifte i Brasilien« end at stoppe samarbejdet.

»Hvis vi vendte om og løb væk fra det her, så findes der globalt rigtig mange andre virksomheder, som ikke bekymrer sig om miljø og klima, som ville overtage. Og de selskaber arbejder ikke for et systemisk skifte,« sagde pressechef hos Danish Crown til Information i starten af marts.

Den holdning kritiseres stærkt af Greenpeace og andre miljøorganisationer, fordi de samme krav er blevet stillet igennem ti år, uden at problemet er løst af den grund – og nu viser spritny dokumentation, at overtrædelserne fortsætter.

Således konstaterer Greenpeace, at JBS i januar og februar 2021 er fortsat med at opkøbe kvæg fra samme kvægavlere, der tidligere er sat i forbindelse med ulovlig skovrydning.

»Danish Crown siger, at de stiller flere krav end andre. Men JBS viser, at de er fuldstændig ligeglade med, hvilke krav der stilles.«

»Så det giver ikke mening at fortsætte samarbejdet,« siger Kristine Clement, kampagneleder for skov og landbrug i Greenpeace Danmark.

Danish Crown: Kontrol er vanskelig lige nu

Problemet er ifølge Greenpeaces rapport, at der foregår en stor handel internt mellem forskellige kvægfarme, der betyder, at det for JBS bliver nemmere at sløre, hvor kvæget oprindeligt kommer fra.

»Mange har farme, der lever op til kravene, men de har også farme, der ikke gør. Så kvæget begynder måske deres liv på en ulovlig farm, men bliver senere flyttet,« siger Kristine Clement, der påpeger, at op mod 95 procent af kvæget har været på forskellige farme, inden det når slagteriet.

»Så det betyder ingenting, når de siger, at de handler med lovlige farme, så længe de også handler med de ulovlige,« siger Kristine Clement, der minder om, at »JBS lovede at have styr på deres indirekte leverandører i senest i 2011«.

»De er allerede ti år for sent på den,« siger Kristine Clement.

Hos Danish Crown erkender man, at der fortsat kan være problemer med enkelte leverandører, fordi de endnu ikke har haft mulighed for at handle på de oplysninger, som de har fået fra Greenpeace. Det skyldes især, at COVID-19 gør, at det ikke er muligt at rejse til Brasilien, forklarer Jens Hansen, pressechef hos Danish Crown.

»Det, der er vores fokus lige nu, er at skabe fremskridt over en periode på tre, seks eller 12 måneder. Vi evaluerer løbende, men det er muligheden for at rejse, der afgør det.«

»Men som vi sagde sidst, så er vores tålmodighed ikke uendelig, og der er ingen tvivl om, at når vi har haft folk i Brasilien, så gør vi status.«

Hvornår og hvor mange overtrædelser, der skal til, før Danish Crown dropper at handle med JBS, kan Jens Hansen derfor endnu ikke sige.

»Det er helt klart, at det er næste skridt.«

»Men som vi også har sagt tidligere, tror vi, at det er dialog, der skal til for at flytte på tingene derude. Men det at sætte en fast dato midt under corona, det kan vi ikke. Det er en helt anden situation end for to år siden.«

Når Danish Crown ikke bare stopper med at handle med et selskab som JBS, er det, fordi det ifølge Danish Crown ikke vil løse problemerne.

»Der har været en nedgang i mængden af brasiliansk kød til det europæiske marked, men det har jo ikke begrænset produktionen. Kødet ender bare i lande, hvor man ikke bekymrer sig om naturen eller miljøet.«

»Det skriver vi også i vores CSR-strategi: At vi vil være med til at forandre det her.«

»Om vi så er naive, det må tiden vise.«

– At I vælger at fortsætte med at handle med de her slagterigiganter, hænger det sammen med, at Mercosur-frihandelsaftalen er ved at blive ratificeret, og I derfor i fremtiden kan forvente langt mere brasiliansk kød på de europæiske markeder?

»Nej.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her