Klima
Læsetid: 5 min.

Danish Crown køber kød fra producenter indblandet i skovrydning i Brasilien

Greenpeace dokumenterer i ny rapport, at et selskab ejet af Danish Crown importerer oksekød fra producenter direkte indblandet i skovafbrænding i Brasilien. Danish Crown mener, at man gør det rigtige ved at forsøge at presse leverandørerne til at opføre sig ansvarligt
Den brasilianske del af Pantanal er et af de områder, der har været hårdest ramt af påsatte skovbrande de seneste år.

Den brasilianske del af Pantanal er et af de områder, der har været hårdest ramt af påsatte skovbrande de seneste år.

Andre Penner

Udland
4. marts 2021

Den danske slagterigigant Danish Crown har gennem datterselskabet ESS-FOOD købt 153 ton oksekød fra brasilianske slagterier, som handler med kvægavlere, der sættes i direkte forbindelse med de seneste års enorme skovafbrændinger.

Det dokumenterer en ny rapport fra Greenpeace, der blev publiceret onsdag.

»Rapporten påviser, at de her voldsomme skovbrande i Brasilien de seneste to år har en direkte forbindelse til Danish Crown,« siger Kristine Clement, kampagneleder for skov og landbrug i Greenpeace Danmark

I rapporten har Greenpeace fokus på den brasilianske del af Pantanal, som er et af de områder, der har været hårdest ramt af påsatte skovbrande de seneste år. I 2020 brændte 30 procent af området, hvilket er de mest voldsomme naturbrande nogensinde registreret. Skovbrandene blev blandt andet påsat for at gøre plads til kvægavl.

Ved at analysere shippingdokumenter er det lykkes Greenpeace at dokumentere en direkte forbindelse mellem påsatte skovbrande og det oksekød, som blandt andre danske virksomheder køber fra de brasilianske kødproducenter JBS, Minerva og Marfrig, siger Kristine Clement:

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kramer

Køb dansk oksekød.
Alternativet til kornmarker ville her være en parkeringsplads.
Bare spørg Aarhus uNivErsiTet

Er det her ikke (også) en klima-artikel?

Jeppe Lindholm

Danish Crown siger det ikke er deres skyld. Kunderne efterspørge varen.

Jeppe Lindholm

Og i Danmark og resten af Europa har vi for længst ryddet skovene for at skabe plads til landbrug og vækst. Men det er selvfølgelig noget heeelt andet.

Resten af verden kræver samme levestandard som os. Og hvem kan fortænke dem i det.

Overrasket? Kun de, der ikke kan huske eller ikke gider beskæftige sig med sligt. Alternativet er at holde op med at spise kød

Berit Elkjær, Mogens Kjær og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Til Danish Crown. Hvis moral er godt, er dobbeltmoral så dobbelt godt ?
»Med Mercorsur-aftalen vil kvoten blive forhøjet, så Brasilien kan eksportere endnu mere oksekød til EU. Det er helt bogstaveligt som at hælde mere benzin på skovbrandene i Brasilien,«

Berit Elkjær, Arne Albatros Olsen, Carsten Wienholtz, John Andersen, Mogens Kjær og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Morten Søfting

Så ikke nok med at Danish Crown og dermed dets aktionærkreds af svineavlere, tjener penge på at forurene Danmarks drikkevand og miljø, udpine landbrugsjorden, forpeste tilværelsen for naboer, suge godt på lappen af statskassen, underbetale medarbejdere (på bornholm betaler de ligefrem for at kunne arbejde videre) De er også direkte medvirkende til afbrænding af regnskov gennem kød opkøb og soyaskrå... hvis Karma findes, får alle baconelsker og grisedanskere sig en slem overraskelse i næste liv - man kan næsten håbe at der findes bare en smule retfærdighed i denne verden.

Claus Høeg, Flemming Berger, Gitte Loeyche, Arne Albatros Olsen, Carsten Wienholtz og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar

Danish Crown er ikke blot et andelsselskab og en forening, det er også en erhvervsvirksomhed med stort tryk på "erhvervs".

Som andre erhvervsvirksomheder udnytter man altså "blot" de love. som der er mulighed for, til egen vinding. Og egentlig er det jo også en erhvervsvirksomheds fornemmeste mål.

Normalt, når der frem kritik af den form for uønskede aktiviteter, udtaler virksomheder og brancher: "At hvis man (folketingets politiske flertal ikke er tilfredse, kan de jo blot ændre loven".

Og det er altså sådan, det hænger sammen. Da det ikke er realistisk at boykotte et erhverv, - og slet ikke et erhverv hvis økonom holdes kunstigt oppe af skatteborgerne, er der kun en anden mulighed.

derfor må man forlange af landbrugsministeren, at der skabes en politisk mulighed for at stoppe de helt massive subsidier til dansk landbrug og Danish Crown, hvis ikke denne politik omgående stoppes.

Claus Høeg, Flemming Berger, Kim Houmøller, Kurt Nielsen, John Andersen og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar

hvis

Dilemmaet er klart-vores forbrug og billigere kød og så rovdrift i et land som mere eller mindre er i knæ grundet meget ustabile magtforhold.
Vi mister intet ved at få Danish Crown til at stoppe, men det er de brasilianske bøn)der der kommer til at lide, da afbrænding er et spørgsmål om overlevelse (sandsynligvis)

Berit Elkjær

Helt enkelt - drop oksekødet! Udbud og efterspørgsel skaber markedet og gør os alle ansvarlige...

Gitte Loeyche

Næh, penge lugter ikke

Dansk Landbrug og Fødevarsstyrelsen er inddirekte ansvarlige for de påsatte skovbrande og rydning af junglen i Amazonas - bl.a. for at gøre plads til dyrkning af soya til dyrefoder.
Danmark importerer ca. 1. 7 mill.  tons  soya o.l. - pr. år, hovedsalig fra Sydamerika  til  bl.a. den årlige produktion på ca. 30.ooo.ooo svin -  en OVERPRODUKTION som kun kan lade sig gøre fordi Dansk Landbrug  har tilladt sig at udnytte jorde i andre lande og indgået handelsaftaler med de samme lande.
Fordi Danmark ikke har landbrugsjord nok til at ”brødføde”  de 30mill svin !!!!

Mogens Kjær, John Andersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar