Krise
Læsetid: 7 min.

Danske EU-parlamentarikere vil have EU ud af investeringsaftale med Kina

EU’s store investeringsaftale med Kina hænger i en tynd tråd, efter at Bruxelles og Beijing er begyndt at slå hinanden i hovedet med sanktioner. Modstanden breder sig i Europa-Parlamentet, som kan blokere for aftalen. Danske parlamentarikere fra Enhedslisten og Dansk Folkeparti vender tommelfingeren nedad, og Socialdemokratiet overvejer et nej
Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, måtte stå skoleret i det danske udenrigsministerium, efter at Kina indførte sanktioner mod bl.a. EU-parlamentarikere. Udenrigsminister Jeppe Kofoed ville torsdag ikke oplyse, om Danmark fortsat støtter en investeringsaftale mellem EU og Kina.

Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, måtte stå skoleret i det danske udenrigsministerium, efter at Kina indførte sanktioner mod bl.a. EU-parlamentarikere. Udenrigsminister Jeppe Kofoed ville torsdag ikke oplyse, om Danmark fortsat støtter en investeringsaftale mellem EU og Kina.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Udland
26. marts 2021

Aftalen skulle have været den helt store milepæl, som ville markere et hidtil uhørt tæt forhold mellem Europa og Kina. Men nu er den i fare for at afgå ved døden, og kan dermed i stedet ende som startskuddet på en eksplosiv konflikt.

Den store forkromede investeringsaftale, som EU og Kina blev enige om i slutningen af december efter syv års forhandlinger, lader nemlig til at hænge i en tynd tråd, efter Bruxelles og Beijing i en dramatisk eskalering tidligere på ugen begyndte at slå hinanden i hovedet med sanktioner.

Kinas sanktioner var blandt andet rettet mod medlemmer af EU-Parlamentet, hvilket har ført til vrede og fortørnelse blandt parlamentarikerne, som nu truer med at forkaste investeringsaftalen ved en kommende afstemning.

Danske EU-parlamentarikere fra et bredt politisk spektrum er også oprørte over den seneste udvikling.

Niels Fuglsang, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, beskriver Kinas sanktioner som »en fjendtlig handling mod EU«, der »helt sikkert bringer investeringsaftalen i fare«.

»Det er klart, at Kina med det her skridt har gjort det sværere for Europa-Parlamentet at stemme for aftalen, og det gælder også mig personligt,« siger Niels Fuglsang.

Socialdemokraten siger, at konsekvensen af de kinesiske handlinger kan blive, at EU indfører flere sanktioner mod Kina.

»Der kunne blive tale om, at investeringsaftalen bliver aflyst, der kan komme flere målrettede sanktioner mod Kina, og afbrydelse af det diplomatiske samarbejde kan komme på tale,« siger Niels Fuglsang.

Naiv

Mandag indførte EU målrettede sanktioner mod fire kinesere i det politiske system og en politienhed, som er blevet udpeget som medansvarlig for de voldsomme overgreb mod medlemmer af det uighuriske mindretal i den vestkinesiske Xinjiang-provins.

Beijing svarede prompte igen ved at indføre sanktioner mod ti personer og fire organisationer. Det ramte blandt andet en række EU-parlamentarikere samt EU’s udenrigs- og sikkerhedspolitiske komité og EU’s underkomité for menneskerettigheder, der tæller 29 parlamentarikere.

»EU har været meget naiv over for Kina igennem en længere periode, både når det kommer til menneskerettigheder, men også hvad angår samhandlen, hvor Kina diskriminerer vores virksomheder. Samtidig udnytter Kina sin økonomiske magt politisk og presser europæiske lande til ikke at udtale sig kritisk om menneskerettighederne i Kina. Man kan jo næsten få det indtryk, at man kan købes for en slik her i Europa,« siger Niels Fuglsang. »Det er vigtigt, at vi nu siger fra over for de menneskerettighedskrænkelser, der foregår i Kina, og siger, at vi ikke vil lade os true af kineserne til at være tavse omkring det.«

Nikolaj Villumsen, medlem af EU-Parlamentet for Enhedslisten, siger, at »det er en ualmindelig dum idé« at indgå investeringsaftalen med Kina.

»Det er jo en fuldstændig absurd situation, at EU kritiserer de grove overgreb på det uighuriske mindretal, men så samtidig indgår en handelsaftale med Kina. Det hænger jo ikke sammen,« mener Nikolaj Villumsen.

Peter Kofod, EU-parlamentariker fra Dansk Folkeparti, er også, som han siger det, »utroligt kritisk over for investeringsaftalen«, blandt andet på grund af Kinas brud på menneskerettighederne og det stadig større politiske og økonomiske pres, som landet lægger på EU-lande, men også fordi investeringsaftalen skal ses som del af et kinesisk forsøg på »at slå en kile ind mellem det traditionelt tætte forhold, der har været mellem mange europæiske lande og USA«.

Selv om De Konservatives EU-parlamentariker Pernille Weiss også »i høj grad bliver moralsk forarget« over Kinas sanktioner mod medlemmer af EU-Parlamentet, bakker hun dog fortsat op om investeringsaftalen, da hun mener, at »EU har mere at miste end Kina«, hvis den bliver stemt ned af Europa-Parlamentet.

Hun erkender dog, at det set i lyset af den seneste uges begivenheder bliver svært at få stemt aftalen gennem.

»Kineserne provokerer os for at teste vores stamina, men derfor skal vi ikke gå i panik og smide alt over bord,« siger hun.

Utænkeligt at ratificere aftalen

De største partigrupper i det europæiske parlament har meldt ud, at de enten overvejer eller allerede har besluttet at stemme imod investeringsaftalen, hvis ikke Kina trækker i land og sløjfer sanktionerne mod Europa-Parlamentets medlemmer.

»Kina forsøger at intimidere os og lukke munden på EU-parlamentarikere, fordi de har kritiseret menneskerettighedskrænkelserne mod uighurerne i Kina,« siger Manfred Weber, formand for EPP-gruppen, som De Konservatives Pernille Weiss er medlem af.

Socialdemokraternes gruppe i EU-Parlamentet – som de danske socialdemokratiske medlemmer også tilhører – har meldt klart ud, at man ikke vil stemme for investeringsaftalen, før Kina har hævet sanktionerne mod parlamentarikerne.

Marie-Pierre Vedrenne, et fransk medlem af parlamentet fra gruppen Forny Europa, som inkluderer de danske parlamentarikere fra Venstre, har også sagt, at det er »utænkeligt«, at man vil ratificere aftalen, så længe EU-politikerne er på Kinas sanktionsliste.

Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), har stærkt kritiseret de kinesiske sanktioner mod EU, men det har torsdag ikke været muligt at få ham til at kommentere på, om det vil påvirke Danmarks syn på investeringsaftalen.

Regeringen i Beijing viser dog ingen tegn på at ville trække i land. I stedet angriber man hårdt EU for »arrogant« at opføre sig belærende over for Kina, og kineserne siger samtidig, at EU’s begrundelser for at indføre sanktioner mod Kina er baseret på »løgne og misinformation«.

Løfter om åbent marked

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har sagt, at investeringsaftalen er til stor fordel for Europa, eftersom den vil give europæiske investorer »hidtil uhørt adgang« til det kinesiske marked. Aftalen, som især den tyske kansler, Angela Merkel, har været fortaler for, har blandt andet som mål at sikre europæiske virksomheder bedre forhold på det ellers relativt lukkede kinesiske marked, den skulle skabe mere gennemsigtighed i forhold til kinesisk statsstøtte og skulle mindske risikoen for, at europæiske virksomheder bliver tvunget til at udlevere teknologi, når de etablerer sig i Kina.

Niels Fuglsang siger, at han endnu ikke har taget stilling til, om han stemmer for eller imod investeringsaftalen, blandt andet fordi han og de øvrige parlamentarikere endnu ikke har set den konkrete aftaletekst. 

»Jeg mener dog, det grundlæggende er en god idé at lave en investeringsaftale med Kina, da vi i dag har en situation, hvor europæiske virksomheder bliver diskrimineret på det kinesiske marked, og hvor europæiske virksomheder bliver tvunget til at overføre teknologi. Det er meget vigtigt at få rettet op på, og det er netop det, investeringsaftalen handler om,« siger han.

Nikolaj Villumsen er fra start til slut imod aftalen, og han ser det som »et positivt skridt, at EU sanktionerer navngivne repræsentanter for det kinesiske regime for dets krænkelser af menneskerettighederne.«

»Jeg synes, det er fuldstændig afgørende, at vi fra dansk side samler opbakning til at kritisere de menneskerettighedskrænkelser, der finder sted i Kina, og selvfølgelig ikke indgår en handelsaftale, før der er sket forbedringer,« siger han.

Peter Kofod fra Dansk Folkeparti modsætter sig investeringsaftalen, selv om det kan koste danske virksomheder muligheder på det kinesiske marked.

»Jeg anerkender fuldstændig, at der på kort sigt kan være nogle mistede fordele for nogle virksomheder. Sådan vil det være,« siger Peter Kofod, som dog er meget skeptisk over for, om Kina overhovedet vil overholde aftalens regler om blandt andet respekt for menneskerettigheder, klima og bæredygtighed, hvis den bliver ratificeret. »Det tror jeg ikke kommer til at ske,« siger han.

Pernille Weiss ser investeringsaftalen som en mulighed for at sikre mere fair vilkår for europæiske virksomheder, men også som en mulighed for at trække Kina tættere til sig og dermed bedre være i stand til at presse kineserne til at overholde fælles spilleregler.

»Med investeringsaftalen vil vi opnå et tættere samarbejde og vil dermed være i stand til at tale over for Kina med en endnu tydeligere og kraftigere stemme. Dermed får EU større mulighed for at påvirke Kina i den rigtige retning,« siger hun.

Sammen med amerikanerne

Peter Kofod mener, at Europa i stedet for at knytte tættere bånd til Kina bør søge større samarbejde med USA i forsøg på at modstå presset fra et stadig mere aggressivt Kina.

»Med den måde, hvorpå Kina opfører sig på internationalt, synes jeg, det er væsentligt, at europæiske lande står sammen med amerikanerne og andre demokratier verden over og ikke lader Kina splitte os,« siger han. »Kina fylder mere og mere og kommer til at blive en større magtfaktor, og så skal vi jo ikke stå i Europa og isolere os selv fra amerikanerne.«

Efter nogle voldsomme diplomatiske sammenstød mellem Washington og Beijing inden for den seneste uge er det også blevet tydeligt, at Kina og USA er på kollissionskurs.

Joe Biden vil via video sent torsdag deltage i møder med EU, hvor det forventes, at Kina også vil være på dagsordenen.

Nikolaj Villumsen mener, at »det er fuldstændig afgørende, at vi fra dansk og europæisk side ikke hopper blindt ind i en kold krig mellem USA og Kina.«

»I vores handelspolitik skal vi sætte hensynet til menneskerettighederne øverst på dagsordenen, men det betyder ikke, at vi automatisk skal følge amerikanerne blindt,« siger han.

Mens Pernille Weiss betoner, at EU har muligheden for at agere »brobygger« mellem USA og Kina, så mener Niels Fuglsang, at »Kina helt klart har skudt sig selv i foden. For hvis de ønsker en investeringsaftale og et bedre forhold til Europa, er det jo klart blevet meget sværere nu, og udviklingen understreger, at vi har mere tilfælles med amerikanerne end med kineserne,« siger han. »Vi skal stå sammen med amerikanerne og insistere på at forholde os kritisk til menneskerettighedsovergrebene i Kina.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

EU fører sammen med USA økonomisk krig mod Syrien, Iran, Venezuela og en række andre lande, som Kina samarbejder med - og NATO-lande holder dele af Syrien ulovligt besat. Danmark og EU har muligvis mere til fælles med amerikanerne, som Pernille Weiss betoner; vi er enige om at kinesiske krænkelser af Folkeretten er langt værre end vestlige overtrædelser - og at kinesiske sanktioner er bøllemetoder, mens de vestlige ditto er politiske virkemidler. De dobbelte standarder blomstrer.

Flemming Berger, Mogens Holme, Palle Yndal-Olsen, kjeld hougaard, Hans Aagaard, Alvin Jensen, jens christian jacobsen, Lars Løfgren, Ron Levy og Anders Graae anbefalede denne kommentar

Diplomatiet har kendt bedre dage - "efter syv års forhandlinger -uhørt tæt forhold mellem Europa og Kina"

Vor herre bevars. Hvordan skal det dog gå i fremtiden . Hvad er det der overordnet styrer vores politik - Er der en overordnet mening i denne galskab. Jeg ser den ikke. Det er ikke beroligende det er angstfremkaldende. Det her ender ikke godt.

Hvad er demokrati. Et redskab man kan bruger til at slå hinanaden oven i hovedet med (køllen er skiftet ud). Ja jeg tænker på AFRs neoliberale tænketank. Og så udløser det en reaktion hos kineserne - Meget forventeligt - som måske eller måske ikke - hvem ved - så er det også er hensigten hele øvelsen. Men det gør mig utryg og usikker.
Og nej, dette betyder ikke at jeg mener at Kina har et fantastisk demokratisk styre og at de ikke overtræder menneskerettighederne. Det gør vi så også selv og måske i stigende grad.

For som Adam Curtis her forklarer det, så ser jeg også kun mønstre i denne menigsløse verden af individualister. Visionen om en bedre fremtid blafrer i vinden.

Interview med Adam Curtis om hans sidste serie "Can't Get You Out of My Head"

https://www.youtube.com/watch?v=5eRrZifFkHA

Hvad er demokrati. Et redskab man kan bruger til at slå hinanaden oven i hovedet med (køllen er skiftet ud). Ja jeg tænker på AFRs neoliberale tænketank. Og så udløser det en reaktion hos kineserne - Meget forventeligt - som måske eller måske ikke - hvem ved - er hensigten hele øvelsen. Men det gør mig utryg og usikker.
Og nej, dette betyder ikke at jeg mener at Kina har et fantastisk demokratisk styre og at de ikke overtræder menneskerettighederne. Det gør vi så også selv og måske i stigende grad.

Det er godt at EU endelig sætter foden ned overfor Kina. Det skulle man have gjort for længst - men bedre sent end aldrig!

Det er naivt at tro, at Kina stopper sin mere og mere aggressive og intimiderende politik over for andre lande. Eller stopper sine massive overgreb på Uighurerne og øvrige krænkelser af menneskerettighederne, hvis verdens demokratiske lande blot ser den anden vej og holder mund af økonomiske årsager.

Det er vigtigt, at der bliver sagt langt mere håndfast fra overfor Kina, og der foretrækker jeg klart, at Danmark og EU samarbejder med USA, Japan og Indien om netop dette.

Inge Lehmann, Torben Lindegaard, Alvin Jensen, Henning Egholk og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar

Det betyder kold krig. Ikke hvad jeg havde håbet på med Biden ved roret.

"Andreas Bøje Forsby fra Nordisk Institut for Asienstudier mener, at den hårde reaktion skal ses i lyset af topmødet i Alaska i sidste uge, hvor iskolde vinde blæste ind over forholdet mellem USA og Kina. Den nye Biden-regering har vist sig ikke at være den rationelle samarbejdspartner, som Beijing havde håbet på.

Det tyder på, at Kina ikke længere er interesseret i en mindelig fælles forståelse med EU, og en voldsom forværring af forholdet kan være under opsejling.

»Normalt foretager de en symbolsk modforanstaltning, som skal sende et signal. Men dette er en lille krigserklæring, og det er bekymrende,« lyder det fra Andreas Bøje Forsby.

Det kinesiske udenrigsministerium skriver desuden i teksten, at de sanktionsramtes familier er ramt, ligesom virksomheder og organisationer forbundet med dem ikke længere kan lave forretninger med Kina. Det er bevidst, at man kaster nettet så bredt, mener Andreas Bøje Forsby"

https://www.berlingske.dk/internationalt/dramatisk-eskalering-kina-indfo...

Henning Egholk

Jeg købte lige et par nye mærkevare sko (amerikanske). Jeg kunne så konstatere at de (også) var produceret i Kina! Og jeg prøver netop ikke at købe produkter fra Kina. Hvorfor? De undertrykker menneskerettigheder, de undertrykker Hongkong, de laver uhyrligheder mod Urighurerne.
Kina har intet demokrati, de har en elite som bestemmer alt, som har privilegierne og som råder over verdens næststørste økonomi. "Det er fandme uhyggeligt"... EU bør skrotte den investeringsaftale med Kina der aldrig burde være indgået. Nok er nok.
Jeg bliver nødt til at gå i mine nye sko, men er sur over ikke at opdage faktum...

Inge Lehmann, Arne Albatros Olsen og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@ Henning Egholk
Du skulle læse hvad Pia Nielsen skriver i denne streng. Jeg kan tilføje at Kina iflg. § 35 i deres forfatning har ytringsfrihed, forsamlingsfrihed, talefrihed og organisationsfrihed. Det kommer nok bag på dig. Kina har en socialistisk markedsøkonomi hvor private virksomheder optjener overskud til aktionærerne, men en betydelig del af økonomien er ejet af staten gennem offentlige selskaber. Hvad angår 'eliter der bestemmer alt, kan du overveje hvordan rigdom er fordelt i den del af verden, som du identificerer dig med. Her kan du tale om en økonomisk elite der overgår alt i rigdom og i magt. Her kan Kina ikke følge med.
Ja, de kinesiske myndigheder undertrykker sandsynligvis menneskerettigheder i Xinjiang. Det kan ikke bortforklares. De har det svært med stigende religiøs dominans og intolerance i et sekulært og ateistisk samfund. Siden uighur-opstanden i Urumqi i juli 2009 ser myndighederne ikke længere gennem fingre med, at al-Quada netværk opererer på tværs af grænsen mellem Xinjiang, Afghanistan og Kasahkstan. Men bortset fra de sidste 10 år har muslimer og Han lever fredelig sammen i mange hundrede år.
Uhyggeligt at iagttage hvordan USA får Europa linet op bag en ny kold krig mod et land, de har vidst har været kommunistisk siden 1949. Men nu er USA gerådet ud i økonomiske vanskeligheder og ser en fordel i at diffamere Kina som de mener er blevet for økonomisk dominerende. Så kan man hykle en interesse for en muslimsk minoritet kun de færreste amerikanere har hørt om.

Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Mogens Holme, Palle Yndal-Olsen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

"Det betyder kold krig. Ikke hvad jeg havde håbet på med Biden ved roret."

Undskyld mig, men hvordan kan man være så naiv, når man er så relativt oplyst? Biden er krigsforbryder x mange - og har hele tiden sagt at Trump ikke var tough enough i den sædvanligt systematiske amerikanske konfrontationspolitik overfor politisk anderledes tænkende. Man må undres.

Arne Albatros Olsen

USA is the devil we know, and China is the new bully in town.

Hvis bare de 2 kunne bide hovederne af hinanden , og ikke involvere resten af verden, men det kommer nok ikke til at ske,desværre.