Krise
Læsetid: 7 min.

Danske EU-parlamentarikere vil have EU ud af investeringsaftale med Kina

EU’s store investeringsaftale med Kina hænger i en tynd tråd, efter at Bruxelles og Beijing er begyndt at slå hinanden i hovedet med sanktioner. Modstanden breder sig i Europa-Parlamentet, som kan blokere for aftalen. Danske parlamentarikere fra Enhedslisten og Dansk Folkeparti vender tommelfingeren nedad, og Socialdemokratiet overvejer et nej
Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, måtte stå skoleret i det danske udenrigsministerium, efter at Kina indførte sanktioner mod bl.a. EU-parlamentarikere. Udenrigsminister Jeppe Kofoed ville torsdag ikke oplyse, om Danmark fortsat støtter en investeringsaftale mellem EU og Kina.

Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, måtte stå skoleret i det danske udenrigsministerium, efter at Kina indførte sanktioner mod bl.a. EU-parlamentarikere. Udenrigsminister Jeppe Kofoed ville torsdag ikke oplyse, om Danmark fortsat støtter en investeringsaftale mellem EU og Kina.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Udland
26. marts 2021

Aftalen skulle have været den helt store milepæl, som ville markere et hidtil uhørt tæt forhold mellem Europa og Kina. Men nu er den i fare for at afgå ved døden, og kan dermed i stedet ende som startskuddet på en eksplosiv konflikt.

Den store forkromede investeringsaftale, som EU og Kina blev enige om i slutningen af december efter syv års forhandlinger, lader nemlig til at hænge i en tynd tråd, efter Bruxelles og Beijing i en dramatisk eskalering tidligere på ugen begyndte at slå hinanden i hovedet med sanktioner.

Kinas sanktioner var blandt andet rettet mod medlemmer af EU-Parlamentet, hvilket har ført til vrede og fortørnelse blandt parlamentarikerne, som nu truer med at forkaste investeringsaftalen ved en kommende afstemning.

Danske EU-parlamentarikere fra et bredt politisk spektrum er også oprørte over den seneste udvikling.

Niels Fuglsang, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, beskriver Kinas sanktioner som »en fjendtlig handling mod EU«, der »helt sikkert bringer investeringsaftalen i fare«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

EU fører sammen med USA økonomisk krig mod Syrien, Iran, Venezuela og en række andre lande, som Kina samarbejder med - og NATO-lande holder dele af Syrien ulovligt besat. Danmark og EU har muligvis mere til fælles med amerikanerne, som Pernille Weiss betoner; vi er enige om at kinesiske krænkelser af Folkeretten er langt værre end vestlige overtrædelser - og at kinesiske sanktioner er bøllemetoder, mens de vestlige ditto er politiske virkemidler. De dobbelte standarder blomstrer.

Flemming Berger, Mogens Holme, Gert Romme, Palle Yndal-Olsen, kjeld hougaard, Hans Aagaard, Alvin Jensen, jens christian jacobsen, Lars Løfgren, Ron Levy og Anders Graae anbefalede denne kommentar

Diplomatiet har kendt bedre dage - "efter syv års forhandlinger -uhørt tæt forhold mellem Europa og Kina"

Vor herre bevars. Hvordan skal det dog gå i fremtiden . Hvad er det der overordnet styrer vores politik - Er der en overordnet mening i denne galskab. Jeg ser den ikke. Det er ikke beroligende det er angstfremkaldende. Det her ender ikke godt.

Hvad er demokrati. Et redskab man kan bruger til at slå hinanaden oven i hovedet med (køllen er skiftet ud). Ja jeg tænker på AFRs neoliberale tænketank. Og så udløser det en reaktion hos kineserne - Meget forventeligt - som måske eller måske ikke - hvem ved - så er det også er hensigten hele øvelsen. Men det gør mig utryg og usikker.
Og nej, dette betyder ikke at jeg mener at Kina har et fantastisk demokratisk styre og at de ikke overtræder menneskerettighederne. Det gør vi så også selv og måske i stigende grad.

For som Adam Curtis her forklarer det, så ser jeg også kun mønstre i denne menigsløse verden af individualister. Visionen om en bedre fremtid blafrer i vinden.

Interview med Adam Curtis om hans sidste serie "Can't Get You Out of My Head"

https://www.youtube.com/watch?v=5eRrZifFkHA

Hvad er demokrati. Et redskab man kan bruger til at slå hinanaden oven i hovedet med (køllen er skiftet ud). Ja jeg tænker på AFRs neoliberale tænketank. Og så udløser det en reaktion hos kineserne - Meget forventeligt - som måske eller måske ikke - hvem ved - er hensigten hele øvelsen. Men det gør mig utryg og usikker.
Og nej, dette betyder ikke at jeg mener at Kina har et fantastisk demokratisk styre og at de ikke overtræder menneskerettighederne. Det gør vi så også selv og måske i stigende grad.

Det er godt at EU endelig sætter foden ned overfor Kina. Det skulle man have gjort for længst - men bedre sent end aldrig!

Det er naivt at tro, at Kina stopper sin mere og mere aggressive og intimiderende politik over for andre lande. Eller stopper sine massive overgreb på Uighurerne og øvrige krænkelser af menneskerettighederne, hvis verdens demokratiske lande blot ser den anden vej og holder mund af økonomiske årsager.

Det er vigtigt, at der bliver sagt langt mere håndfast fra overfor Kina, og der foretrækker jeg klart, at Danmark og EU samarbejder med USA, Japan og Indien om netop dette.

Inge Lehmann, Torben Lindegaard, Gert Romme, Alvin Jensen, Henning Egholk og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar

Det betyder kold krig. Ikke hvad jeg havde håbet på med Biden ved roret.

"Andreas Bøje Forsby fra Nordisk Institut for Asienstudier mener, at den hårde reaktion skal ses i lyset af topmødet i Alaska i sidste uge, hvor iskolde vinde blæste ind over forholdet mellem USA og Kina. Den nye Biden-regering har vist sig ikke at være den rationelle samarbejdspartner, som Beijing havde håbet på.

Det tyder på, at Kina ikke længere er interesseret i en mindelig fælles forståelse med EU, og en voldsom forværring af forholdet kan være under opsejling.

»Normalt foretager de en symbolsk modforanstaltning, som skal sende et signal. Men dette er en lille krigserklæring, og det er bekymrende,« lyder det fra Andreas Bøje Forsby.

Det kinesiske udenrigsministerium skriver desuden i teksten, at de sanktionsramtes familier er ramt, ligesom virksomheder og organisationer forbundet med dem ikke længere kan lave forretninger med Kina. Det er bevidst, at man kaster nettet så bredt, mener Andreas Bøje Forsby"

https://www.berlingske.dk/internationalt/dramatisk-eskalering-kina-indfo...

Henning Egholk

Jeg købte lige et par nye mærkevare sko (amerikanske). Jeg kunne så konstatere at de (også) var produceret i Kina! Og jeg prøver netop ikke at købe produkter fra Kina. Hvorfor? De undertrykker menneskerettigheder, de undertrykker Hongkong, de laver uhyrligheder mod Urighurerne.
Kina har intet demokrati, de har en elite som bestemmer alt, som har privilegierne og som råder over verdens næststørste økonomi. "Det er fandme uhyggeligt"... EU bør skrotte den investeringsaftale med Kina der aldrig burde være indgået. Nok er nok.
Jeg bliver nødt til at gå i mine nye sko, men er sur over ikke at opdage faktum...

Inge Lehmann, Arne Albatros Olsen og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@ Henning Egholk
Du skulle læse hvad Pia Nielsen skriver i denne streng. Jeg kan tilføje at Kina iflg. § 35 i deres forfatning har ytringsfrihed, forsamlingsfrihed, talefrihed og organisationsfrihed. Det kommer nok bag på dig. Kina har en socialistisk markedsøkonomi hvor private virksomheder optjener overskud til aktionærerne, men en betydelig del af økonomien er ejet af staten gennem offentlige selskaber. Hvad angår 'eliter der bestemmer alt, kan du overveje hvordan rigdom er fordelt i den del af verden, som du identificerer dig med. Her kan du tale om en økonomisk elite der overgår alt i rigdom og i magt. Her kan Kina ikke følge med.
Ja, de kinesiske myndigheder undertrykker sandsynligvis menneskerettigheder i Xinjiang. Det kan ikke bortforklares. De har det svært med stigende religiøs dominans og intolerance i et sekulært og ateistisk samfund. Siden uighur-opstanden i Urumqi i juli 2009 ser myndighederne ikke længere gennem fingre med, at al-Quada netværk opererer på tværs af grænsen mellem Xinjiang, Afghanistan og Kasahkstan. Men bortset fra de sidste 10 år har muslimer og Han lever fredelig sammen i mange hundrede år.
Uhyggeligt at iagttage hvordan USA får Europa linet op bag en ny kold krig mod et land, de har vidst har været kommunistisk siden 1949. Men nu er USA gerådet ud i økonomiske vanskeligheder og ser en fordel i at diffamere Kina som de mener er blevet for økonomisk dominerende. Så kan man hykle en interesse for en muslimsk minoritet kun de færreste amerikanere har hørt om.

Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Mogens Holme, Palle Yndal-Olsen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

"Det betyder kold krig. Ikke hvad jeg havde håbet på med Biden ved roret."

Undskyld mig, men hvordan kan man være så naiv, når man er så relativt oplyst? Biden er krigsforbryder x mange - og har hele tiden sagt at Trump ikke var tough enough i den sædvanligt systematiske amerikanske konfrontationspolitik overfor politisk anderledes tænkende. Man må undres.

Arne Albatros Olsen

USA is the devil we know, and China is the new bully in town.

Hvis bare de 2 kunne bide hovederne af hinanden , og ikke involvere resten af verden, men det kommer nok ikke til at ske,desværre.