Teknokrati
Læsetid: 9 min.

Draghi ses som en genopstået frelser i nålestriber. Men han er også et sygdomstegn for demokratiet

Italiens nye premierminister, Mario Draghi, præsenteres som ’et mirakel’ og nationens nye administrerende direktør, men hans ikkepolitiske teknokratregering er i virkeligheden et symptom på et demokrati i krise. Lige nu brokker italienerne sig dog ikke. De stoler ikke længere på de folkevalgtes evne til at løse samfundskriser. Og mistroen kan brede sig til resten af Europa, advarer eksperter
Modsat hvad man skulle tro, så har de folkevalgte politikere i Italien ikke problemer med at give magten til den nye premierminister, Mario Draghi.

Modsat hvad man skulle tro, så har de folkevalgte politikere i Italien ikke problemer med at give magten til den nye premierminister, Mario Draghi.

Ritzau/Scanpix

Udland
6. marts 2021

Jesus er genopstået i skikkelse af en nålestribet bankmand. Og han har sat sig for bordenden som Italiens administrerende direktør.

Da Mario Draghi i midten af februar blev indsat som premierminister, lød der et nærmest øredøvende lettelsens suk i den italienske offentlighed. De folkevalgte politikere og deres skingre polemik, intriger og ineffektivitet blev skubbet til side, og ind trådte i stedet den kølige og kløgtige Draghi.

Sådan lød kommentarerne på italiensk tv’s politiske talkshows.

En italiensk avis udråbte ham ovenikøbet til at være »et mirakel«, allerede inden han overhovedet havde haft mulighed for selv at udrette et af slagsen.

Den tidligere chef for Den Europæiske Centralbank med tilnavnet ’Super Mario’ blev håndplukket af den italienske præsident til at løse problemerne og skære igennem der, hvor politikerne ikke evnede. 

Draghi var valgt for sin ekspertise. Han var dog ikke demokratisk valgt, men det lod til at være lige meget.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Michael Mogensen

Mon ikke Goldman Sachs sidder og gnider sig i hænderne!

jens christian jacobsen, Bjørn Pedersen, Hanne Utoft og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Teknokrati kontra demokrati i Italien.

Det giver associationer til vort eget systems magtkampe - nyligt eksemplificeret under Corona-krisen. Er det eksperter eller regeringen, der bestemmer?

Og helt aktuelt opereres der nu med fra regeringens side - uden stillingsopslag - at kunne placere politikere i stillinger som ambassadører. Altså det omvendte, når politikere/folkevalgte erstatter neutrale embedsmænd.

Men bliver det dermed et demokrati?

"Den nye leder – samt otte andre teknokrater, som indtager tunge ministerposter i regeringen – har aldrig stået på en stemmeseddel. Og folkevalgte politikere fra det yderste højre til det yderste venstre har suspenderet de politiske ideer, som vælgerne ellers havde stemt dem ind i parlamentet på for at bakke op om denne nye, teknokratiske og nationale hovedbestyrelse."

Er der ikke en vis chance for at hvis f.eks. den polske præsident udpegede en ikke-folkevalgt til politisk regent, og denne siden udpegede endnu flere ikke-folkevalgte til sin administration, mens de traditionelt magtbærende partiers parlamentarikere lagde sig fladt ned for det hele, at så ville mange toneangivende medier og politikere tale om en bekymrende, totalitær udvikling? I Italiens tilfælde taler man om at demokratiet er 'sat på pause'.

jens christian jacobsen

Ja medielingoen vidner om en ubegrundet og absurd forskelliggørelse af lande i Europa. Det varme, sprudlende Italien og det mørke, fjerne Polen. Så mistillid til det liberale demokrati kan umulig være lige alvorlig begge steder endsige have samme årsager.