Analyse
Læsetid: 4 min.

EU sanktionerer krænkelser, Kina sanktionerer kritik

De europæiske sanktioner rettet mod kinesiske embedsfolk involveret i menneskerettighedskrænkelser var hovedsagelig af symbolsk karakter. Det kan man ikke sige om det kinesiske modtræk. Konsekvensen kan blive skelsættende for forholdet mellem EU og Kina
En gruppe arbejdere kommer gående langs hegnet til det, der officielt er et uddannelsescenter for uighurere i Xinjiang-provinsen i Kina, men som af kritikere nærmere betegnes som arbejdslejre og genopdragelsescentre. Kinesernes behandling af uighurerne er årsagen til sanktionerne mellem en række vestlige lande og Kina.

En gruppe arbejdere kommer gående langs hegnet til det, der officielt er et uddannelsescenter for uighurere i Xinjiang-provinsen i Kina, men som af kritikere nærmere betegnes som arbejdslejre og genopdragelsescentre. Kinesernes behandling af uighurerne er årsagen til sanktionerne mellem en række vestlige lande og Kina.

Thomas Peter

Udland
24. marts 2021

At sanktioner medfører modsanktioner er standard procedure i den diplomatiske håndbog. Det samme er princippet om gensidighed eller reciprocitet, hvor en handling bliver mødt af modtræk på samme niveau.

Det var bare ikke det, der skete, da EU mandag sanktionerede Kina. Svaret fra Beijing faldt prompte og var på et helt andet niveau end det europæiske udgangspunkt. På et tidspunkt, hvor EU fortsat forsøger at finde sin egen position et sted imellem stormagterne USA og Kinas rivalisering, kan forløbet få store konsekvenser.

De europæiske sanktioner er rettet mod fire individer og en enkelt politienhed. Alle har de forbindelse til den nordvestlige kinesiske Xinjiang-provins og den kinesiske behandling af muslimske minoriteter. Kinas Kommunistparti holder provinsen i et jerngreb, der inkluderer en ekstrem grad af overvågning og kontrol kombineret med masseinternering, tvangssterilisering og systematisk afvikling af den muslimske befolknings kultur og traditioner.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Så længe vesten bliver ved med at sende alle deres produktioner til Kina, vil Kina have en masse at skulle have sagt.
Træk alle investorer ud af Kina, og derefter vil der ikke gå mange år før Kina igen er uden penge og magt.
Det er vestens mange penge der får systemet til at køre.

Hvis vi vil have et andet Kina må vi boykotte alting der kommer derfra. Men det sker nok næppe, for det er jo billigt.

Kent Bajer, Søren Fosberg, Arne Albatros Olsen og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar

I 2003 sanktionerede amerikanere og danskere rollehavende i CIA-løgnehistorier.

Man kan ikke sige, at sanktionerne var af symbolsk betydning.

Både Clinton og Trump sanktionerede deres skamfuldhed ved at beordre bombardementer af irakerne i forbindelse med deres rigsretter. Man kan også se de to vanærede præsidenters bombardementer og de døde irakere som en kynisk "kig væk-finte" overfor medierne.

jens christian jacobsen

Uighurerne har som etnisk minoritet i Kina haft ret til at få to børn indtil etbarnspolitikken blev afskaffet i 2015. Siden da har alle i Kina haft denne ret. Uighurer får i gennemsnit 3,6 børn pr. familie, og regeringen har set gennem fingre med disse lovbrud, men efter 2017 har myndighederne grebet ind. Ikke i første omgang med internering og genopdragelseslejre, men med uddannelse, der også iflg. UNICEF er den bedste form for prævention. Når lokale præster har modarbejdet både et- og tobarnspolitikken samt uddannelse af uighur-kvinder og desuden utallige gange har gjort væbnet oprør mod Han-kineseres dominans, bliver der slået hårdt ned.
Disse oplysninger er sikkert nye for mange og skal ikke retfærdiggøre en brutal behandling af ikke alene Uighurer, men også af andre etniske minoriteter, der ikke lader sig 'modernisere' tilstrækkelig hurtigt. Men oplysningen skal ses som en modvægt mod estilte beretninger fra Xinjiang hovedsaglig fra en Adrian Zenz, der kalder sig antropolog og er leder laf en amerikansk finansieret 'tænketank' der leverer strømme af propaganda mod den eneste konkurrent til amerikansk handerlsmonopol og neoliberalisme. Zenz er i øvrig genfødt kristen...

Torben Lindegaard

@jens christian jacobsen 24. marts, 2021 - 17:28

Du skriver, at Adrian Zenz "kalder sig" antropolog.

Adrian Zenz er ph.d. i social antropologi fra Cambridge University -
altså en angelsaksisk ph. d. = en doktorgrad.
Doktorgraden blev erhvervet med en these omkring uddannelses- & jobmuligheder samt etnisk identitet for unge tibetanere i det vestlige Kina.

Så Adrian Zenz ikke bare "kalder sig" antropolog - han er antropolog.

jens christian jacobsen

.Han 'forsker' for et kristent missionsselskab og er blevet voldsomt kritiseret for sine metoder, hvor facit er skrevet på forhånd. Sådan kan det gå, når troen (og penge) flytter bjerge. Selv for en 'forsker.'