Feature
Læsetid: 10 min.

Før var de tyrkernes brødre og søstre. Nu er de syriske flygtninge ikke længere velkomne

Et årti efter den syriske borgerkrigs udbrud er Tyrkiets oprindelige gæstfrihed over for de millioner af flygtninge fra nabolandet kølnet betydeligt. Og imens syrerne forsøger at finde fodfæste på flugt fra en krig, de ikke længere kan genkende, er de blevet geopolitisk kastebold mellem et lukket Europa og et Tyrkiet, der forsøger at spille dem som et stærkt forhandlingskort
Cirka en tredjedel af de 1,2 millioner syriske børn i Tyrkiet er ikke indskrevet i en skole. Mange af dem ender i stedet i børnearbejde, som Mohammed her der arbejder i et syværksted i Gaziantep i det sydøstlige Tyrkiet.

Cirka en tredjedel af de 1,2 millioner syriske børn i Tyrkiet er ikke indskrevet i en skole. Mange af dem ender i stedet i børnearbejde, som Mohammed her der arbejder i et syværksted i Gaziantep i det sydøstlige Tyrkiet.

Lefteris Pitarakis

Udland
16. marts 2021

Når 45-årige Raed Al-Obaid tænker et årti tilbage og på starten af borgerkrigen i hjemlandet Syrien, så er det morgenmåltidet, der står først i rækken af minder.

»Vi sad hele familien samlet om morgenen,« fortæller han. »Men dagen efter manglede mor. Nogle dage senere var far også væk. Derefter forsvandt brødre og søstre.«

Krigen skabte stadig mere plads rundt om morgenbordet i takt med, at familiemedlemmer flygtede eller blev dræbt.

I dag kan man finde et af de få tilbageværende beviser på Raed Al-Obaids eksistens før krigen på det sociale netværksmedie LinkedIn, hvor hans arbejdslivshistorie er bevaret uberørt af skud og bomber som et fossileret insekt fanget i internettets harpiks.

Her har han inden krigens udbrud i sit online-CV præsenteret sig som en mand med »et stort potentiale« og en universitetsuddannet sikkerhedskonsulent, der arbejdede for et internationalt olieselskab i hjembyen Deir ez-Zor i det østlige Syrien.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her