Valg i Holland
Læsetid: 9 min.

Gud skabte verden, men hollænderne skabte Holland. Nu er landet i fare for at forsvinde under vand

I århundreder har kampen mod vandet formet Holland: skabt vindmøller og tulipaner, Shell og konsensuskultur. Nu får den globale opvarmning havene til at stige. Så skal hollænderne lave ’kontrolleret tilbagetrækning’ og lade havet generobre landet? Eller kan ingeniørerne endnu en gang komme til udsætning?
En tredjedel af Holland ligger under havets overflade, nogle steder ned til minus syv meter. Det gælder også det meste af den rige, folkerige del mod vest, hvor Amsterdam, Haag, Rotterdam og Utrecht stort set er vokset sammen til et metropolområde med en befolkningstæthed som i Bangladesh.

En tredjedel af Holland ligger under havets overflade, nogle steder ned til minus syv meter. Det gælder også det meste af den rige, folkerige del mod vest, hvor Amsterdam, Haag, Rotterdam og Utrecht stort set er vokset sammen til et metropolområde med en befolkningstæthed som i Bangladesh.

Daniël Siegersma

Udland
16. marts 2021

Det er svært at forestille sig, når man står her på en kold, grå morgen og ser ned i det grønne brusende hav, ser mågerne hænge ubevægelige i den salte modvind foran et endeløst regimente af hvide metalkonstruktioner – sluser, diger og dæmninger – som strækker sig, så langt øjet rækker langs den hollandske kyst.

Men hvis sluserne ikke var her, ville Holland heller ikke være det.

En tredjedel af landet ligger under havets overflade, nogle steder ned til minus syv meter. Det gælder også det meste af den rige, folkerige del mod vest, hvor Amsterdam, Haag, Rotterdam og Utrecht stort set er vokset sammen til et metropolområde med en befolkningstæthed som i Bangladesh.

Gud skabte verden, men hollænderne skabte Holland.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Som sædvanlig en læseværdig artikel fra Bennike.
Men bliver man høj af ar spise Gouda-ost?

Liselotte Paulsen, Per Klüver, Arne Lund og Mette Johansson anbefalede denne kommentar
Atilla Thcengiz

Nej, det bliver man fed af. Men det at opleve landet for første gang bliver man sikkert høj af og det kræver mange år at komme af med sin afhængighed og tilhørende abstinenser hvis man har tilbragt noget tid i Nordens Venedig, og måske snart Det Nye Atlantis.

Christian Mondrup, Mette Johansson og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Tak for en fremragende artikel, der med udgangspunkt i Holland gør opmærksom på, hvor mangfoldig en størrelse Europa er.
Holland har længe været et af Europas førende kulturlande.To navne: Erasmus af Rotterdam og Baruch Spinoza.
Men Holland har også nogle gevaldige skyggesider. Et navn: Multatuli.
På godt og ondt er Holland lige så typisk europæisk som Tyskland, Italien, Danmark, etc

Sådan som det ser ud nu, er vi på vej til globale temperaturstigninger på mere end 3 gr.
Så smelter Østantarktis, og så er det ikke bare Holland, der forsvinder. Det gør hele Nordeuropa og Danmark med!

Liselotte Paulsen, Gert Romme, Arne Albatros Olsen, Susanne Kaspersen og Niels østergård anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hollands problem stammer fra Frankrig, fra Calvin.

Steffen Gliese, det er meget muligt, det bør imidlertid bemærkes, at indtil for nylig gik calvinisten Mark Rutte (Holland)udmærket i spænd med de to lutheranere Stefan Löfven (Sverige) og Mette Frederiksen (Danmark) samt med papisten Sebastian Kurz
fra Østrig. Jf. de sparsommelige fire.

Flemming Berger, Gert Romme og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

En underlig situation. For vi ved, hvad der venter os. Også hollænderne. Og alligevel er der ingen som træder seriøst på bremsen. Tværtimod synes det som om løsningen er at give den fuld gas og så håbe på der derved skabes et innovationsbust, som lige til sidst redder verden. For vi er jo blevet vant til, at alt ender godt lige til sidst fra Hollywood scener. Og vi er vant til at opfatte, at vi har fuld styr og kontrol på "det".

Bare ærgerligt det ikke er længere er den naturlige virkelighed det "moderne" menneske bevæger sig rundt i. En naturlig virkelighed, hvor livets grundlag skabes, som vi bevæger os længere og længere væk fra for hver dag der går og over i den nye virtuelle online virkelighed uden grænser.

En dag, når Jorden er lagt i grus og mennesket opdager vi ikke kan flygte til Mars som den sidste bastion, startes "Matrix". Ikke for sjov, men af nødvendighed for at have et sidste tilfulgtssted, hvor det vante liv kan fortsætte og alle drømme om at flyve ud til stjernerne kan realiseres. En "Matrix", hvor kroppen bliver afskaffet for de 99% - Uden du opdager det :-)

Indtil da må hollænderne, sammen med en masse andre, have gang i gravemaskinerne.

Jeppe Lindholm

En dag, om 125 år, har du en rutine tid hos tandlægen. Du går ind som du plejer. Der er et hul i tanden. Du bedøves. Vågner op igen efter endt behandling. Betaler regningen og køre hjem igen.

Alt er normalt :-)

To ting: !) I Holland er det det offentlige, der ejer det meste af jorden. Private kan leje den på langtidskontrakter, bygge og optage lån i det byggede. Fordelen ved denne ordning er, at det offentlige har stram styring med planlægningen, og private investorer og Ole Birk Olesen-typer er sat udenfor døren. De burde vi lære af her i landet.
2) Rhinen henter vandet fra gletchere i alperne, og de smelter. Betyder det så ikke, at vandstanden i Rhinen er faldende?

Kim Houmøller, Christel Gruner-Olesen, Mikael Benzon og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Pietro Cini, den store frygt er jo, at det gode grundtvig-lutherske er på retur, fordi vi så længe er blevet bombarderet med reformert propaganda igennem den amerikanske ledelseskult - og danske politikere synes desværre ikke helt at stå så fast på vores solide, folkelige grundlag dér.

Nu skal man ikke nedgøre friserne for deres bedrift, altså at skal deres eget samfund ude i det lave vadehav.

Men der er faktisk andre folk i vores dejlige Europa, der har skabt egne samfund af stort set ingen ting.

Her skal blot nævnes; - Repùblica de Venèsia, - Repubbliche Marinare (Genova), - Ragusa (Dubrovnik), som det i høj grad er lykkes for, men der er også andre.