Baggrund
Læsetid: 7 min.

Højreekstremisme og online had er på fremmarch i Østrig under coronakrise

Højreekstreme grupperinger udnytter målrettet pandemien til at radikalisere corona-skeptikere, advarer østrigske ekstremismeeksperter
Demonstration imod håndteringen af corona i Wien lørdag. Uge efter uge tiltrækker coronaprotester tusindevis af demonstranter i de større østrigske byer.

Demonstration imod håndteringen af corona i Wien lørdag. Uge efter uge tiltrækker coronaprotester tusindevis af demonstranter i de større østrigske byer.

Lisi Niesner

Udland
23. marts 2021

Østrigs konservative regering har i brede penselstrøg reageret på COVID-19 pandemien på samme måde som den danske regering: Lockdowns, skolelukninger, maskepligt, testning og vaccineudrulning. Og som i Danmark har også en del af den østrigske befolkning vendt sig i rødglødende vrede mod regeringens strategi.

Uge efter uge trækker coronaprotester tusindvis af demonstranter i de større østrigske byer og resulterer i uro og sammenstød med politiet. Hundredvis er blevet anholdt, og mere end 7.000 har indtil videre fået udstrukket bøder eller er blevet sigtet i forbindelse med de knap 700 coronademonstrationer, der hidtil er registreret i år.

Nu advarer østrigske ekstremismeeksperter om, at protesterne i vidt omfang organiseres af højreekstremistiske kræfter og bliver brugt som afsæt til at radikalisere de utilfredse masser og fremme en bredere politisk agenda.

»Vi har kunnet konstatere, at coronaprotesterne og demonstrationerne har udløst en sand eufori på den højreekstremistiske fløj,« siger Bernhard Weidinger fra østrigske dokumentationsarkiv for ekstremisme, DÖW.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Christian Mondrup

"Til gengæld har coronaskeptiske venstreekstremister som noget nyt fundet fælles fodslag med højreekstremister, eksempelvis når det kommer til antisemitisme, som er et anliggende på begge yderfløje, og et de samtidig deler med corona-skeptiske islamister."

Er der hold i det udsagn?