Baggrund
Læsetid: 7 min.

Indiens Modi har omfavnet frie markedskræfter og indskrænket frihedsrettigheder med succes. Indtil for 100 dage siden

Indiens premierminister, Narendra Modi, er udfordret som sjældent før. På tværs af kaste og køn er indere gået på gaden i en af de største massebevægelser i landets nyere historie – og protesterne handler om meget mere end upopulære landbrugsreformer
Modi har kørt Indien i stilling som globaliseringens næste vækstmirakel efter Kina. Landbruget er den sidste store bastion, der med hjælp fra stærke fagforeninger har formået at modsætte sig en større liberalisering. Det er på den baggrund protesterne skal ses.

Modi har kørt Indien i stilling som globaliseringens næste vækstmirakel efter Kina. Landbruget er den sidste store bastion, der med hjælp fra stærke fagforeninger har formået at modsætte sig en større liberalisering. Det er på den baggrund protesterne skal ses.

Rob Stothard

Udland
18. marts 2021

Protestlejre beboet af tusindvis af landmænd har i over tre måneder været den altoverskyggende politiske historie i Indien. Kvinder har fra starten fyldt meget i de massive demonstrationer. Den 8. marts var de helt fremme i forreste række.

»I dag er vi under angreb på alle fronter. Som kvinder, som bønder, som arbejdstagere, som unge og som studerende. Vi er imod de love, der er blevet vedtaget til fordel for store virksomheder,« udtalte en af de titusindvis af kvinder, der klædt i gult stjal opmærksomheden på kvindernes internationale kampdag i Indien.

Udtalelsen, der blev fremsat til nyhedsbureauet Al Jazeera, vidner om demonstrationernes alsidighed og bredde. På tværs af samfundslag, kaste og køn er en protestbevægelse vokset frem, der i sit udgangspunkt er rettet mod reformer af det indiske landbrug, men som under overfladen stikker langt dybere.

Helt ned til fundamentet af den indiske nation og dens evige politiske slagsmål mellem et væld af interesser i verdens største demokrati. For under premierminister Narendra Modi og hans regeringsparti, Bharatiya Janata Party (BJP), er der sket en form for ensretning af samfundet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her