Krise
Læsetid: 4 min.

Kinaforsker: Kinas sanktioner mod EU kan skubbe Europa i retning af USA

EU har hidtil haft en udpræget defensiv tilgang til Kina. Men kommunistpartiets kompromisløse linje over for EU kan tvinge unionen til at agere mere offensivt sammen med USA, Japan og Indien, vurderer seniorforsker ved DIIS Luke Patey. Han finder det dybt bekymrende, at Kina sanktionerer det europæiske forskningsmiljø
Fortsætter Kina sin kompromisløse facon over for EU, kan det flytte EU fra en udpræget defensiv tilgang til at agere mere offensivt i samarbejde med USA, Japan og Indien, mener DIIS-forsker. Det risikerer i det lange løb at skade Kina. Her ses en kvinde i Beijings finansdistrikt.

Fortsætter Kina sin kompromisløse facon over for EU, kan det flytte EU fra en udpræget defensiv tilgang til at agere mere offensivt i samarbejde med USA, Japan og Indien, mener DIIS-forsker. Det risikerer i det lange løb at skade Kina. Her ses en kvinde i Beijings finansdistrikt.

NICOLAS ASFOURI

Udland
26. marts 2021

Kina risikerer at skade sine egne interesser med den nye og mere selvhævdende udenrigspolitik, som landets sanktioner mod EU er udtryk for.

Det vurderer seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Luke Patey.

Kina valgte mandag at sanktionere ti europæiske personer og fire institutioner. Ifølge det kinesiske Udenrigsministerium vil de sanktionerede – samt deres familiemedlemmer – ikke længere kunne rejse til Kina, og virksomheder og organisationer forbundet med dem vil ikke kunne lave forretninger i landet.

Sanktionerne blev indført, umiddelbart efter at EU for første gang siden 1989 indførte sanktioner mod Kina. Men hvor de europæiske sanktioner er målrettet personer direkte involveret i menneskerettighedskrænkelser over for minoriteter, er de kinesiske modsanktioner langt mere omfattende.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lad os håbe, at Kina har skudt sig i foden og investeringsaftalen med EU falder til jorden. For hvis ikke det får mærkbare konsekvenser for Kina, at de her går langt over stregen, så bliver dette den nye normal for, hvordan Kina har tænkt sig at behandle os.

Og en sådan "ny normal" vil selvfølgelig også blive udfordret af Kina igen og igen - a la salami metoden - indtil vi havner et rigtigt, rigtigt skidt sted.

Dette bør virkeligt være et wakeup call for Europa.

Det er NU foden skal sættes ned overfor Kina. Hvis ikke det bliver trukket en klar streg i sandet, så bliver Kina mere og mere træls at have med at gøre.

Det burde ikke undre at kineserne reagerer, når man betænker den ganske enorme informationskrig som EU og USA fører mod landet.

EU har ikke nogen fod at sætte ned; EU har en styg stribe af politiske brutaliteter på samvittigheden - ligesom USA.

Naturligvis fører Kina en totalitær politik, men Vestens dobbelte standarder, som giver rum for at man selv begår krigsforbrydelser og foretager politisk motiverede forfølgelser verden over - foruden at samarbejde med despotiske regimer som man politisk/økonomisk kan betjene sig af, kan kun resultere i modvilje og optrapning af konflikter med de lande, man ikke umiddelbart kan dominere.

EU har endnu en gang et valg; man kan vælge side og gå med Biden-administrationens konfrontationspolitik ... eller man kan holde dialog med begge parter og advokere for nedtrapning af konflikterne, udredning af beskyldninger og påstande via de dertil indrettede institutioner ... samt betone at international ret gøres gældende for alle parter. Og så bør man (altså EU) opsøge intensiv dialog med Kina iht. den igangværende sanktions- og informationskrig, så denne kan lægges ned - og USA bringes til at forstå at amerikansk exceptionalisme og hegemoni er lige så uantagelige størrelser som kinesiske ditto.

Hvis EU foretager en sådan kursændring, bliver foretagendet ganske givet langt mere folkeligt populært i egne medlemslande - hvilket enhver eurofil da burde værdsætte.

kjeld hougaard, Flemming Berger og Pia Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg håber, det kan være med til at tvinge EU til at stå på egne ben.

kjeld hougaard

Det er nok rimeligt at tro at danskere [vi har demokrati og vælger selv] vil at vi rykker mod USA i denne situation. Men at tro at indere og japaner vil vaelge ha en USA ledet konfrontation mod Kina/Rusland/Iran med flere, det er nok ønske tænkning. De vælger nok deres egen vej.