Interview
Læsetid: 12 min.

Kusinerne Jawaher og Kadisha voksede op sammen i Syrien. Den ene flygtede, den anden blev

Engang lignede Jawaher Mohammad og Kadisha Jumaas liv hinanden, men så kom borgerkrigen, og den fik helt forskellige konsekvenser for de to kusiner. I Syrien frygter Kadisha lige nu, at hun ikke skal se sit kommende barn vokse op. For Jawaher, som kom til Danmark for fem år siden, fylder bekymringerne om opholdstilladelse
Jawaher Mohammad kom til Danmark for fem år siden, efter en længere flugt fra Syrien. I dag er den altovervejende bekymring hendes opholdstilladelse i Danmark: »Min drøm om at blive i Danmark, uddanne mig og bidrage til landet har også en pris. Prisen er, at jeg hele tiden skal leve i usikkerhed og angst for at blive udvist,« siger hun.

Jawaher Mohammad kom til Danmark for fem år siden, efter en længere flugt fra Syrien. I dag er den altovervejende bekymring hendes opholdstilladelse i Danmark: »Min drøm om at blive i Danmark, uddanne mig og bidrage til landet har også en pris. Prisen er, at jeg hele tiden skal leve i usikkerhed og angst for at blive udvist,« siger hun.

Emilie Lærke Henriksen

Udland
15. marts 2021

I syv år fulgtes Jawaher Mohammad og Kadisha Jumaa i skole hver morgen. Klokken halv otte bankede Kadisha på Jawahers dør, og så gik de to veninder afsted. Når skoledagen var slut, fulgtes de den anden vej.

I den kurdiske del af Syrien, helt oppe i det nordøstlige hjørne ved grænsen til Tyrkiet, i byen Qamishli voksede de op side om side. Boede på samme vej, var tætte veninder, og når familien var samlet, var de der begge, for de var også kusiner.

Men midt i 7. klasse kunne de ikke længere fortsætte turene til skole. Borgerkrigen i landet havde stået på i to år, og det blev mere og mere utrygt og farligt at befinde sig i det kurdiskkontrollerede område, hvor kurdiske militser både kæmpede mod Islamisk Stat og den syriske regerings styrker.

En dag på vej hjem fra skole hørte de to kusiner en eksplosion tæt ved. De blev bange og satte i løb. Da de nåede hjem, stod deres mødre udenfor og græd.

»Vi troede, det var jeres skole, der blev bombet. Vi troede, I var døde,« sagde de og knugede døtrene ind til sig.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hjerteskærende. Mennesker som Jawaher bør altid være velkomne i Danmark.

Ole Eskesen, Ahmed Al-Shakerchi, Anders Skot-Hansen, Christine Michelsen, Claus Bødtcher-Hansen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, David Zennaro og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Under folketingsvalget lovede Mette Frederiksen i tide og utide, at med hende ville danskerne få tilbage: "Det Danmark du kender".

Gud fader bevar os. Og befri mig for Mette Frederiksens perverse opfattelse af "Det Danmark som Mette Frederiksen kender".

Christel Gruner-Olesen, Ahmed Al-Shakerchi, Carl Chr Søndergård, Anders Skot-Hansen, Christine Michelsen, Claus Bødtcher-Hansen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Ib Gram-Jensen, Hanne Utoft, Arne Albatros Olsen, David Zennaro og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar