Nyhed
Læsetid: 4 min.

Mangel på udenlandsk arbejdskraft: Britisk forsøg på at skabe opsving sker med »håndbremsen trukket«

Under pandemien har udenlandske arbejdstagere i stort tal forladt Storbritannien, og efter Brexit er det slet ikke sikkert, de vil eller kan komme tilbage – flere brancher forudser store problemer med at besætte nye stillinger
På grund af Brexit er der stor risiko for, at de mange udenlandske arbejdstagere, der har forladt Storbritannien under pandemien, ikke kommer tilbage. Her samler immigrantarbejdere skaldyr ved Angle Bay i Pembrokeshire, Wales

På grund af Brexit er der stor risiko for, at de mange udenlandske arbejdstagere, der har forladt Storbritannien under pandemien, ikke kommer tilbage. Her samler immigrantarbejdere skaldyr ved Angle Bay i Pembrokeshire, Wales

Shutterstock

Udland
11. marts 2021

Det britiske erhvervsliv advarer nu premierminister Boris Johnson: Den økonomiske genstart efter nedlukningen risikerer at blive alvorligt hæmmet af den mangel på arbejdskraft, der er opstået, fordi udenlandske arbejdere i stort tal har forladt landet under pandemien og ikke forventes at vende tilbage.

Erhvervsledere i flere brancher – fra hoteldrift til pleje og omsorg og fra byggesektoren til fremstillingsbranchen – klager over, at fraværet af udenlandsk arbejdskraft er som at genstarte økonomien og starte et nyt opsving »med håndbremsen trukket«. Samme erhvervsledere advarer også om, at flere af de målsætninger regeringen selv har fremhævet – herunder et mål om at bygge 300.000 nye boliger om året – nu kan blive svære at indfri.

Advarslerne kommer, efter at Kontoret for Budgetansvar (OBR), en uafhængig analysegruppe nedsat af det britiske finansministerium, i sidste uge konstaterede, at den fremtidige befolkning ser ud til at blive »betydningsfuldt mindre« end de første beregninger med potentielt »forkrøblende« konsekvenser.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Det virker ret uforståeligt, at briterne så længe har satset på uddannet arbejdskraft fra andre lande fremfor at uddanne sin egen arbejdsstyrke... og betale dem en hæderlig løn.

Peter Mikkelsen, Steen K Petersen, Mikael Benzon, Danny Hedegaard, Bjørn Pedersen, Jacob Nielsen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Ib Christensen, Mogens Holme, Claus Nielsen og Thomas Vestergaard anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Det har de, fordi det er så meget billigere.

Steen K Petersen, Mikael Benzon, Inge Lehmann, Jacob Nielsen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Ib Christensen, Claus Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det gør vi da min salighed også i andedammen..

Også selvom den ene skandale følger den næste i en lang strøm med underbetalte arbejdere, trusler mod at melde sig ind i en fagforening, byggesjusk, menneskehandel, arbejdsulykker og skattesvindel.

Alt for det hellige erhvervsliv.

Peter Mikkelsen, Steen K Petersen, Egon Stich, kjeld hougaard, Inge Lehmann, Ib Christensen, Jacob Nielsen, Bjørn Pedersen, Carsten Munk og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Det er jo også en løsning det blå hold i Danmark satser på og vil gøre brug af. At hive billig højtuddannet arbejdskraft fra lavtlønslande til Danmark frem for at satse på at uddanne unge danskere.

- Men hva. Det blå hold mener jo også overenskomster med "røde" fagforeninger er samfundsundergravende aktivitet.

Jo. Der bliver fortsat flere og flere grunde til at stemme rødt.

Egon Stich, Mikael Benzon, Liselotte Paulsen, Inge Lehmann, Ole Henriksen, Carsten Hansen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar

Dette (problem) burde vel ikke kunne komme bag på nogen - heller ikke på briterne.

Den oprindelige baggrund, man brugte for brexit, var jo netop, at den "polske blikkenslager" og alle andre udlændinge nassede på samfundet, og simpelt hen skulle ud.

Dette kunne man allerede se ganske tydeligt i 2016, hvor premierminister David Cameron afholdt en 2. folkeafstemning om fortsat EU-medlemskab. Her var det Maastricht- og Lissabon- traktaterne, man var utilfredse med.

Nu er økonomien faldet til cirka 83% af det oprindelige. Britiske fiskere, der var de mest aktive brexit-tilhængere kan ikke afsætte deres fangster i Storbritannien, og britiske bønder har samme problem med slagtedyr, og begge erhverv vil tilbage i unionen.

Unionisterne i Nordirland har officielt ophævet fredsaftalerne med republikanerne. De vil ikke acceptere en grænse mellem Nordirland og Storbritannien, men vil heller ikke have grænse til republikken Irland.

Skotland, der blev lovet af Torry-partiet, at de frit kunne trække sig ud af kongeriget, hvis de hellere ville fortsætte i EU, vil nu stemme sig ud. Og det vil Torry-partiets nuværende leder, Boris Johnson, i øvrigt forhindre.

Og så er der altså alle disse fag - fra tandlæger over landarbejdere og "polske blikkenslagere", der mangler arbejdskraft. Og mange andre fag har simpelt hen kunnet registrere mindsket omsætning og indtjening, da de simpelt hen mangler de udenlandske arbejderes efterspørgsel efter varer og tjenester.

Peter Mikkelsen, Mihail Larsen, Søren Knudsen, Inge Lehmann, Jørgen Mathiasen, Morten Larsen, Carsten Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

De er skøre de briter.

Det værste er at det var de dårligst stillede der i stort tal stemte for Brexit og i sidste instans dem der kommer til at betale prisen.

De velbjergede og middelklassen skal såmænd nok klare sig igennem.

Peter Mikkelsen, Jørgen Mathiasen og Jeppe Lindholm anbefalede denne kommentar
Morten Larsen

Ja, man skal passe på med, hvad man ønsker sig, man kan ende, med at få det.

Jørgen Mathiasen

Der er vel ingen, der kan huske, hvem der kom med hvilke prognoser i 2016, og det er også ligegyldigt, for de har ikke nogensomhelst virkning på meningsdannelsen i UK. Det britiske folk er optaget af skærmydsler i kongehuset.

Der er ikke noget mirakel uden for EUs fiskeripolitik, men det troede skotske fiskere fuldt og fast på. Bilarbejderne i Sunderland regnede med noget i samme retning, og så stemte de også for Brexit.
Løgnehistorier om, hvad friheden fra EU kunne betyde for NHS, sundhedssystemet, afholdte ikke briterne fra at sende Johnson ind i parlamentet med et flertal på 80 mandater, eller vælgerne i den røde mur fra at vende Corbyn ryggen og sige, at han var upatriotisk. Nationalisme er en gift.

Johnson springer fortsat fra løgn til løgn. Og så centraliserer han magten i London i en sådan grad, at den britiske union er truet af opløsning. Hvordan han vil løse cirklens kvadratur i Nordirland, hvor han enten må lave en grænse før Belfast eller efte Belfast, har vi til gode at se. Han står til at blive leder for opløsningen af den britiske union.

Morten Larsen, Eva Schwanenflügel og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Uden udenlandsk arbejdskraft i Storbritannien ville brexit ALDRIG være sket. Og knap er de ude før den savnes. Ja, ja, da.

Og så er der selvfølgelig de store drømme om at genskabe imperiet og gøre Britain great again som en fornyet politisk og militært verdensspiller og igen skubbe rundt på brikkerne i et ny poleret Commonwealth gennem eksklusive handelsaftaler hævet frem at skuffen til lejligheden.

Men verden er en anden end den var for 50 år siden, hvor andre spillere har meldt sig på banen. En bane, som kan blive vanskelig, om ikke umulig, at spille på for et Europa uden et EU.

Men UK skal da være velkommen til at stemme sig tilbage i EU når tiden er moden om et årti eller to. Selvfølgelig med de betingelser en genindtræden i EU til den tid kræver.

David Zennaro, Inge Lehmann og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Kære Jeppe Lindholm
Desværre har blå blok formået at fortælle den danske lønmodtager at de vil dem noget godt. Desværre er der alt for mange der tror at de ikke bliver skiftet ud med billiger ar bejdskraft. De tror på blå blok, alt på trods

Egon Stich, Mikael Benzon, Lise Lotte Rahbek, Ib Christensen, Inge Lehmann og Jeppe Lindholm anbefalede denne kommentar