Analyse
Læsetid: 3 min.

Mark Rutte vandt det hollandske valg. Men det var en anden, der løb med overskrifterne

Efter onsdagens valg i Holland er der nu svimlende 17 partier i landets parlament. Det lyder kaotisk, men valget gav også stensikkert genvalg til statsminister Mark Rutte – og en overraskende fremgang til Hollands svar på De Radikale, D66. Det kan få betydning for hele Europa
Sigrid Kaag er leder af partiet D66, Hollands svar på De Radikale, som tiltrak vælgere fra både venstre og højre og blev landets andetstørste parti med 15 procent af stemmerne. Større end Geert Wilders’ Frihedsparti.

Sigrid Kaag er leder af partiet D66, Hollands svar på De Radikale, som tiltrak vælgere fra både venstre og højre og blev landets andetstørste parti med 15 procent af stemmerne. Større end Geert Wilders’ Frihedsparti.

Sem Van Der Wal

Udland
19. marts 2021

Det kan godt være, at Hollands statsminister, Mark Rutte, onsdag aften som ventet vandt sit tredje parlamentsvalg i træk, og at hans liberale VVD-parti gik knap ét procentpoint frem og blev landets største med 22 procent af stemmerne, så Rutte nu igen kan danne regering og blive landets længst siddende regeringschef nogensinde – men det var en anden, der løb med overskrifterne.

Billedet af en blond, 59-årig tidligere diplomat i grøn jakke, som står på et bord og jubler, prydede forsiderne: Sigrid Kaag, lederen af partiet D66, Hollands svar på De Radikale, tiltrak vælgere fra både venstre og højre, gik tre procentpoint frem og blev overraskende landets andetstørste parti med 15 procent af stemmerne. Større end Geert Wilders’ Frihedsparti.

Den slags små forskydninger kan være afgørende i Holland – og måske også i EU.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dejligt for både Holland og Europa, at de to ideologiske dødbidere Mark Rutte og Geert Wilders takket være Sigrid Kaag får kam til deres hår.