Analyse
Læsetid: 4 min.

Myanmar er på blodig kurs mod borgerkrig

Risikoen for borgerkrig i Myanmar vokser i takt med, at demonstrationer og civil ulydighed bliver mødt med stadig mere brutal militærmagt. Drabstallet er de seneste dage steget drastisk, og en selvudnævnt skyggeregering opfordrer nu demonstranterne til at forsvare sig
Alene søndag blev flere hundrede demonstranter såret og flere end 40 dræbt i Yangon-forstaden Hlaing Tharyar.

Alene søndag blev flere hundrede demonstranter såret og flere end 40 dræbt i Yangon-forstaden Hlaing Tharyar.

Ritzau Scanpix

Udland
18. marts 2021

35-årige Ko Thet Wais krop ligger livløs på gulvet. Bag ham fylder en valgplakat for Myanmars folkevalgte leder, Aung San Suu Kyi, det meste af væggen.

»Stem NLD« står der på plakaten.

Ko Thet Wai har et grønt klæde viklet om hovedet – det dækker over skudhullet. Hans kone og seksårige søn ser grædende til.

I dag er Aung San Suu Kyi og hendes parti, NLD, ikke længere ved magten i Myanmar. Og Ko Thet Wai er ikke længere i live. Billedet af den døde 35-årige og hans sørgende familie er blot et af mange vidnesbyrd, der via sociale medier og lokal presse strømmer ud fra det sydøstasiatiske land.

Siden kuppet den første februar har juntaen svaret igen på den omfattende modstand i befolkningen ved gradvist at eskalere brugen af vold. Sikkerhedsstyrkerne skyder nu direkte ind i menneskemængder, og demonstranter bliver slået ihjel i fangenskab.

En nylig rapport fra Amnesty International dokumenterer brugen af tunge våben som maskingeværer og snigskytterifler.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her