Klima
Læsetid: 5 min.

Ny forskning: ’Grønlandspumpen’ er på sit laveste niveau i 1000 år

Golfstrømmens transport af varmt vand til at mildne de nordvesteuropæiske vintre mindskes som følge af en svækket nordatlantisk cirkulation, viser ny forskning, og det øger faren for ekstremt vejr i Europa og oversvømmelser i USA
USA kan blive eksponeret for stærkere orkaner som følge af Golfstrømmens svækkelse. Billeder er fra Florida, hvor orkanen Michael hærgede i 2018.

 

 

 

USA kan blive eksponeret for stærkere orkaner som følge af Golfstrømmens svækkelse. Billeder er fra Florida, hvor orkanen Michael hærgede i 2018.

 

 

 

Udland
3. marts 2021

Atlanterhavets såkaldt thermohaline cirkulation – der fungerer som støtte for Golfstrømmen og dens ledsagende vejrsystemer, der bringer varmt og mildt vejr til Europa – er på sit svageste niveau i over et årtusind. Det viser nye målinger. Og forklaringen på dette er højst sandsynligt klimaforstyrrelser, viser ny forskning.

Den atlantiske termohaline cirkulation, der på dansk også kendes som ’Grønlandspumpen’, kaldes på engelsk for AMOC (en forkortelse for Atlantic Meridional Overturning Circulation) – ordet ’thermohalin’ er sammensat af thermo for varme og halin for havsalt. Svækkes AMOC yderligere, vil der ifølge forskernes forudsigelser komme flere storme i Nordvesteuropa, flere strenge frostvintre og flere ødelæggende hede- og tørkebølger over kontinentet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Troels Ken Pedersen

Det er udmattende at skulle blive ved med at gentage det, men klimaforandringer er ikke noget der vil ske engang i fremtiden med mindre vi på et eller andet tidspunkt i de kommende årtier (før vi for alvor kommer ind i fremtiden) gør noget. Klimaforandringerne sker nu. De har været i gang i årevis, og i de arktiske områder er virkningerne allerede dramatiske nu.

Klimaforandringerne er ikke noget, vi skal forholde os til engang ude for enden af en en årelang hockeystav. Det er nu. Vi skulle have gjort meget mere end vi gjorde for år tilbage, men vi har kun nu. Vi skal handle nu.

Kenneth Krabat, Christian Mondrup, Vibeke Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Peter Høivang, Lillian Larsen, Søs Jensen, Kim Houmøller, Torben Arendal, Erik Karlsen, gregers hoff, Jesper Sano Højdal, Arne Albatros Olsen, Ruth Sørensen, Jens Schiersing Thomsen, Mads Greve Haaning, Eva Schwanenflügel, Leif Iversen, Niels Bent Johansen, Janus Agerbo, John Andersen, Henning Egholk, Kurt Nielsen, Anders Graae, Mogens Kjær, Alvin Jensen, Holger Nielsen, Klaus Lundahl Engelholt, erik pedersen, Jeppe Lindholm, Peter Beck-Lauritzen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Glæder mig over, at jorden overlever os to-benede, selvviske, griske og kapitalist-fokuserede idioter, i løbet af de næste 100 til max 1000 år. Der kommer ikke et teknisk "fix", der kan løse vort problem! Så'n nogen "dovrehoveder" som os!

Søs Jensen, Arne Albatros Olsen, Kurt Nielsen, Alvin Jensen, Mette Johansson og Trine Bak anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Lige meget, hvor overbevisende fakta der lægges på bordet, så er det en ubekvem situation, en ubekvem sandhed, som det er lettest at overse. Vi skal jo ikke male fanden på væggen som man siger - Tænk, hvor megen ulykke der er skabt på den konto.

Allerede, da de første motorer startede op til den industrielle revolution var der stemmer blandt videnskaben, som gav lyd fra sig om de konsekvenser, der i dag er realiteter. Så kan vi jo bare bekvemt nægte videre, hvis vi vil. Men det ændre ikke på virkeligheden. Selv kapitalismen repræsenteret af Shell fik udarbejdet videnskabelig reporter for over 40 år siden, som umiskendelig påviste den kommende katastrofe ved vedvarende forbrænding af fossile brændstoffer. Med den rapport blev hemmelig stemplet hos Shell og de involverede medarbejdere fik mundkurv på.

Kapitalismen påstår de vandt den kolde krig. Men de tabte til gengæld hele verden med ødelæggelse af klimaet og naturen og dermed er hele livsgrundlaget på Jorden. Sikke en sejer. Tillykke til alle Jer magthavere som vi vælgere har været naive nok at tro på.

Golfstrømmen har været aftagende i årevis som konsekvens af den menneskelige aktivitet. Og den er kun en af flere alvorlige synlige tegn på, hvilken vej der venter os. Og er forandringerne først sat i værk, er de ustoppelige. Den ene begivenhed river den næste med sig i en accelererende strøm af forandringer i naturens hårfine balance.

Rettidig omhu har desvære den ulempe, at nødvendigheden først bliver synlig, når det er for sent.

- Game over.

Estermarie Mandelquist, Søs Jensen, Arne Albatros Olsen, Jens Schiersing Thomsen, Kurt Nielsen, Anders Graae, Alvin Jensen, Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, erik pedersen og Dan Jensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Mennesket er det bedste bevis på, der ikke findes en overlegen intelligent livsform i universet. For en hver livsform med begyndende intelligens når altid at udrydde sig selv før det kommer så vidt.

Nobody is perfekt.

Jens Schiersing Thomsen, Kurt Nielsen, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Jeppe Lindholm
“For en hver livsform med begyndende intelligens når altid at udrydde sig selv før det kommer så vidt.”
Som f.eks.?

Svend Erik Sokkelund, Eva Schwanenflügel, Janus Agerbo og Lene Timmermann anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

De oprindelige befolkninger i verden udgør kun 6% af verdens population.

Alligevel har de bevaret 80% af verdens biodiversitet i de områder, de stadig bebor.

Noget er der altså gået galt på vejen, og vi såkaldt udviklede mennesker kunne lære en hel del hvis vi blot lyttede.

Ulla Vilsgaard, Svend Elming, Estermarie Mandelquist, Arne Albatros Olsen og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Ja så er det , at jeg ikke kan lade være med at poste den stærkt sarkastiske og absurde video af George Carlin.

https://www.youtube.com/watch?v=7W33HRc1A6c

Jeppe Lindholm

Marsmænd Christian De Thurah. Marsmænd.

Christian de Thurah

Jeppe Lindholm

Ja, selvfølgelig. Det burde jeg have sagt mig selv.

I TV i går d. 5. marts fortalte DMI, at de ikke var sikre på, at golf trømmen virkelig var svækket som beskrevet i det netop omtalte projekt. Det bliver interessant at se lidt nærmere på uenighederne. Håber, at DMI har ret, så det ikke er så galt endnu.