Klima
Læsetid: 5 min.

Ny forskning: ’Grønlandspumpen’ er på sit laveste niveau i 1000 år

Golfstrømmens transport af varmt vand til at mildne de nordvesteuropæiske vintre mindskes som følge af en svækket nordatlantisk cirkulation, viser ny forskning, og det øger faren for ekstremt vejr i Europa og oversvømmelser i USA
USA kan blive eksponeret for stærkere orkaner som følge af Golfstrømmens svækkelse. Billeder er fra Florida, hvor orkanen Michael hærgede i 2018.

 

 

 

USA kan blive eksponeret for stærkere orkaner som følge af Golfstrømmens svækkelse. Billeder er fra Florida, hvor orkanen Michael hærgede i 2018.

 

 

 

Udland
3. marts 2021

Atlanterhavets såkaldt thermohaline cirkulation – der fungerer som støtte for Golfstrømmen og dens ledsagende vejrsystemer, der bringer varmt og mildt vejr til Europa – er på sit svageste niveau i over et årtusind. Det viser nye målinger. Og forklaringen på dette er højst sandsynligt klimaforstyrrelser, viser ny forskning.

Den atlantiske termohaline cirkulation, der på dansk også kendes som ’Grønlandspumpen’, kaldes på engelsk for AMOC (en forkortelse for Atlantic Meridional Overturning Circulation) – ordet ’thermohalin’ er sammensat af thermo for varme og halin for havsalt. Svækkes AMOC yderligere, vil der ifølge forskernes forudsigelser komme flere storme i Nordvesteuropa, flere strenge frostvintre og flere ødelæggende hede- og tørkebølger over kontinentet.

Forskerne har tidligere forudsagt, at AMOC vil svækkes, hvis den globale opvarmning fortsætter, men nu sætter de mere præcise tal på: Fortsætter den globale opvarmning, vil AMOC blive 34-45 procent svagere ved udgangen af indeværende århundrede, hvilket vil kunne betyde overskridelse af en kritisk tærskelværdi, et såkaldt tippepunkt, der vil gøre havstrømssystemet vedvarende ustabilt. En svækket Golfstrøm vil desuden medføre stigende havvandstande ved de amerikanske atlanterhavskyster med potentielt katastrofale konsekvenser.

Flere storme

Stefan Rahmstorf fra det tyske Potsdam-Institut für Klimaforschung og medforfatter til den nye undersøgelse, der kan læses i det seneste nummer af videnskabstidsskriftet Nature Geoscience, siger til den britiske avis The Guardian, at en svækket AMOC ville øge antallet og intensiteten af de storme, der rammer Storbritannien og det øvrige Nordvesteuropa samt udløse flere hedebølger til Europa.

Han fortæller, at cirkulationen allerede er aftaget med cirka 15 procent, og at virkningerne er konstaterbare.

»Om 20 til 30 år vil den sandsynligvis svækkes yderligere, og det vil uundgåeligt påvirke vores vejr, så vi vil se flere storme og hedebølger i Europa og stigende havvandstande på USA’s østkyst,« siger han.

Rahmstorf og forskere fra Maynooth University i Irland og University College London i Storbritannien konkluderer, at svækkelser som den nuværende ikke har fundet sted i de 1.000 foregående år. Det fremgår af deres analyser af sedimenter, grønlandske iskerner og andre såkaldte proxy-data, der fortæller om de skiftende historiske vejrmønstre.

AMOC, som forskerne kun har målt direkte siden 2004, er en af verdens største havcirkulationssystemer og transporterer varmt overfladevand fra Den Mexicanske Golf mod det nordlige Atlanterhav, hvor det afkøles og optager mere salt, indtil det synker nord for Island, hvilket igen tiltrækker mere varmt vand fra Caribien. Denne cirkulation ledsages af vinde, der også medvirker til at bringe mildt og vådt vejr til Irland, Storbritannien og andre dele af Vesteuropa.

Forskere har længe forudsagt, at den globale opvarmning kan medføre en svækkelse af AMOC, og enkelte har endda givet udtryk for bekymring for, at den kan kollapse helt. Den nye undersøgelse viser, at tippepunktet for, at det sidste kan ske, sandsynligvis vil ligge årtier ud i fremtiden, men også, at fortsat høje drivhusgasudledninger vil bringe det tættere på.

Rahmstorf advarer: »Vi risikerer at udløse et tippepunkt i dette århundrede, hvorefter cirkulationen vil kunne lukke ned i det kommende århundrede. Det er meget usandsynligt, at vi allerede har udløst det, men hvis vi ikke stopper den globale opvarmning, vil det være stadigt mere sandsynligt, at vi kommer til at udløse det. Konsekvenserne, hvis det skulle ske, er så omfattende, at selv en ti procents risiko for at udløse et sammenbrud vil være en uacceptabel risiko.«

Også forskning fra 2018 viste en svækkelse af AMOC, men undersøgelsen i Nature Geoscience fremhæver, at den igangværende svækkelse ikke er set mage til i det sidste årtusind, en klar indikation af, at der må ligge menneskelige aktiviteter bag. Forskere har tidligere sagt, at en svækkelse af Golfstrømmen kan medføre iskolde vintre i Vesteuropa og omfattende klimaændringer på begge sider af Atlanterhavet.

Transportbånd

AMOC er en vigtig komponent i Golfstrømmen og omtales ofte som ’transportbåndet’, der bringer varmt vand op fra ækvator. Men det større vejrsystem vil ikke bryde helt sammen, blot fordi havets cirkulation bliver mere ustabil, for også vinde spiller en nøglerolle. Cirkulationen har tidligere været afbrudt under forskellige omstændigheder, for eksempel i afslutningsfasen af ​​den sidste istid.

Golfstrømmen er adskilt fra jetstrømmen, der har medvirket til at skabe ekstremt vejr på dele af den nordlige halvkugle i februar, for eksempel med snestorme i Texas, men ligesom jetstrømmen er den også påvirket af de stigende temperaturer i Arktis. Normalt skaber de meget kolde temperaturer over Arktis en polar hvirvel, som frembringer en jævn strøm af luftstrømme, der kan holde den kolde luft på plads. Men de højere temperaturer over Arktis har ført til en svag og flakkende jetstrøm, som i nogle tilfælde har presset koldt vejr til at brede sig meget længere sydpå og samtidig har ført varmere vejr længere mod nord i andre lande.

Golfstrømmen påvirkes også af afsmeltningen af arktisk is, der udleder koldt vand i store mængder syd for Grønland, hvilket forstyrrer AMOC’s strøm. Virkningerne af variationer i Golfstrømmen ses over meget længere perioder end variationer i jetstrømmen, men også disse vil føre til mere ekstremt vejr, når klimaet bliver varmere. Ud over at forårsage mere ekstremt vejr over hele Europa og USA’s østkyst kan svækkelsen af AMOC have alvorlige konsekvenser for de atlantiske marine økosystemer ved at forstyrre fiskepopulationer og andet hav-liv.

Andrew Meijers, viceforskningschef for polare oceaner ved British Antarctic Survey (som ikke har været involveret i undersøgelsen) siger i en kommentar: »AMOC har en dyb indflydelse på det globale klima, især i Nordamerika og Europa, så denne påvisning af en vedvarende svækkelse af cirkulationen er afgørende ny empiri, der underbygger vores fremtidige fremskrivninger af regionalt og globalt klima.

»I vores modeller tænker vi os ofte, at AMOC har et tippepunkt, hvis vi kommer under en vis cirkulationsstyrke – altså et punkt, hvor den relativt stabile cirkulation bliver ustabil eller endda kollapser. Den fortsatte svækkelse af cirkulationen betyder, at vi nu er i reel fare for at nå til det punkt, og det vil få dybtgående og sandsynligvis irreversible konsekvenser for klimaet.«

Karsten Haustein fra Climate Services Center i Tyskland (der heller ikke har bidraget til undersøgelsen) siger, at USA kan blive eksponeret for stærkere orkaner som følge af Golfstrømmens svækkelse.

»Selv om AMOC ikke ser ud til at kollapse i nær fremtid, advarer forfatterne om, at strømmen kan blive ustabil i slutningen af ​​dette århundrede, hvis opvarmningen fortsætter med uformindsket styrke,« siger han.

»Det varmere havvand har allerede medført en øget risiko for stærkere orkaner ved den amerikanske østkyst og for potentielt ændrede cirkulationsmønstre ved Vesteuropa.«

Dr. Levke Caesar fra Maynooth University i Irland og hovedforfatter til artiklen siger, at havniveaustigninger på østkysten af ​​USA er en anden potentiel følge.

»Den nordlige overfladestrøm fra AMOC fører til, at der ledes vandmasser væk fra den amerikanske østkyst. Det skyldes Jordens rotation, der presser bevægelige objekter såsom strømme mod højre på den nordlige halvkugle og mod venstre på den sydlige halvkugle, »sagde hun.

»Efterhånden som strømmen aftager, svækkes effekten, og mere vand vil derfor kunne hobe sig op ved den amerikanske østkyst, hvilket fører til forstærkede havniveaustigninger.«

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Troels Ken Pedersen

Det er udmattende at skulle blive ved med at gentage det, men klimaforandringer er ikke noget der vil ske engang i fremtiden med mindre vi på et eller andet tidspunkt i de kommende årtier (før vi for alvor kommer ind i fremtiden) gør noget. Klimaforandringerne sker nu. De har været i gang i årevis, og i de arktiske områder er virkningerne allerede dramatiske nu.

Klimaforandringerne er ikke noget, vi skal forholde os til engang ude for enden af en en årelang hockeystav. Det er nu. Vi skulle have gjort meget mere end vi gjorde for år tilbage, men vi har kun nu. Vi skal handle nu.

Kenneth Krabat, Christian Mondrup, Vibeke Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Peter Høivang, Lillian Larsen, Søs Dalgaard Jensen, Kim Houmøller, Torben Arendal, Erik Karlsen, gregers hoff, Jesper Sano Højdal, Arne Albatros Olsen, Ruth Sørensen, Jens Schiersing Thomsen, Mads Greve Haaning, Eva Schwanenflügel, Leif Iversen, Niels Bent Johansen, Janus Agerbo, John Andersen, Henning Egholk, Kurt Nielsen, Anders Graae, Mogens Kjær, Alvin Jensen, Holger Nielsen, Klaus Lundahl Engelholt, erik pedersen, Jeppe Lindholm, Peter Beck-Lauritzen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Glæder mig over, at jorden overlever os to-benede, selvviske, griske og kapitalist-fokuserede idioter, i løbet af de næste 100 til max 1000 år. Der kommer ikke et teknisk "fix", der kan løse vort problem! Så'n nogen "dovrehoveder" som os!

Søs Dalgaard Jensen, Arne Albatros Olsen, Kurt Nielsen, Alvin Jensen, Mette Johansson og Trine Bak anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Lige meget, hvor overbevisende fakta der lægges på bordet, så er det en ubekvem situation, en ubekvem sandhed, som det er lettest at overse. Vi skal jo ikke male fanden på væggen som man siger - Tænk, hvor megen ulykke der er skabt på den konto.

Allerede, da de første motorer startede op til den industrielle revolution var der stemmer blandt videnskaben, som gav lyd fra sig om de konsekvenser, der i dag er realiteter. Så kan vi jo bare bekvemt nægte videre, hvis vi vil. Men det ændre ikke på virkeligheden. Selv kapitalismen repræsenteret af Shell fik udarbejdet videnskabelig reporter for over 40 år siden, som umiskendelig påviste den kommende katastrofe ved vedvarende forbrænding af fossile brændstoffer. Med den rapport blev hemmelig stemplet hos Shell og de involverede medarbejdere fik mundkurv på.

Kapitalismen påstår de vandt den kolde krig. Men de tabte til gengæld hele verden med ødelæggelse af klimaet og naturen og dermed er hele livsgrundlaget på Jorden. Sikke en sejer. Tillykke til alle Jer magthavere som vi vælgere har været naive nok at tro på.

Golfstrømmen har været aftagende i årevis som konsekvens af den menneskelige aktivitet. Og den er kun en af flere alvorlige synlige tegn på, hvilken vej der venter os. Og er forandringerne først sat i værk, er de ustoppelige. Den ene begivenhed river den næste med sig i en accelererende strøm af forandringer i naturens hårfine balance.

Rettidig omhu har desvære den ulempe, at nødvendigheden først bliver synlig, når det er for sent.

- Game over.

Estermarie Mandelquist, Søs Dalgaard Jensen, Arne Albatros Olsen, Jens Schiersing Thomsen, Kurt Nielsen, Anders Graae, Alvin Jensen, Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, erik pedersen og Dan Jensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Mennesket er det bedste bevis på, der ikke findes en overlegen intelligent livsform i universet. For en hver livsform med begyndende intelligens når altid at udrydde sig selv før det kommer så vidt.

Nobody is perfekt.

Jens Schiersing Thomsen, Kurt Nielsen, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Jeppe Lindholm
“For en hver livsform med begyndende intelligens når altid at udrydde sig selv før det kommer så vidt.”
Som f.eks.?

Svend Erik Sokkelund, Eva Schwanenflügel, Janus Agerbo og Lene Timmermann anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

De oprindelige befolkninger i verden udgør kun 6% af verdens population.

Alligevel har de bevaret 80% af verdens biodiversitet i de områder, de stadig bebor.

Noget er der altså gået galt på vejen, og vi såkaldt udviklede mennesker kunne lære en hel del hvis vi blot lyttede.

Ulla Vilsgaard, Svend Elming, Estermarie Mandelquist, Arne Albatros Olsen og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Ja så er det , at jeg ikke kan lade være med at poste den stærkt sarkastiske og absurde video af George Carlin.

https://www.youtube.com/watch?v=7W33HRc1A6c

Jeppe Lindholm

Marsmænd Christian De Thurah. Marsmænd.

Christian de Thurah

Jeppe Lindholm

Ja, selvfølgelig. Det burde jeg have sagt mig selv.

I TV i går d. 5. marts fortalte DMI, at de ikke var sikre på, at golf trømmen virkelig var svækket som beskrevet i det netop omtalte projekt. Det bliver interessant at se lidt nærmere på uenighederne. Håber, at DMI har ret, så det ikke er så galt endnu.