George Floyd
Læsetid: 12 min.

Ny opmærksomhed om sorte amerikaneres livsvilkår giver håb om et mere retfærdigt samfund

2020 var et skelsættende år for USA’s sorte befolkning med mordet på George Floyd og pandemien, der i særlig grad ramte afroamerikanere. Inden retssagen mod betjenten tiltalt for mordet for alvor går i gang på mandag, har Information talt med en række sorte aktivister og intellektuelle. De mener alle, at den nye bevågenhed kan blive afsæt for bedre forhold
Politimordet på Geroge Floyd rejste en massiv protestbevægelse med øget fokus på racisme. Her er det Floyds kusine og tante til en mindedemonstration i Minneapolis i oktober. Men spørgsmålet er, om det kan resultere i varige forandringer.

Politimordet på Geroge Floyd rejste en massiv protestbevægelse med øget fokus på racisme. Her er det Floyds kusine og tante til en mindedemonstration i Minneapolis i oktober. Men spørgsmålet er, om det kan resultere i varige forandringer.

Kerem Yucel

Udland
24. marts 2021

Sikke et år, sukker Stanley Nelson, en af USA’s førende sorte dokumentarfilminstruktører.

Først var der coronaepidemien, som ramte afroamerikanere hårdt. Så politimordet på George Floyd og en massiv protestbevægelse mod racisme. Dernæst et præsidentvalg, hvor Trump og republikanerne forsøgte at få sorte vælgeres stemmer kasseret i Detroit, Milwaukee og Atlanta. Og til sidst stormløbet den 6. januar, hvor Trump-tilhængere bragte sydstatsflaget ind i Kongressen.

Den afroamerikanske filminstruktør er umiddelbart glad for den øgede opmærksomhed, der er, på systemisk racisme i det amerikanske samfund lige nu. Men medfører det afgørende forandringer?

»Vi har set forandring til det bedre siden George Floyds død,« svarer Stanley Nelson.

»Men jeg ved jo ikke, om det holder. Jeg har svært ved at gennemskue, hvad der egentlig vil ske af fremskridt for os farvede amerikanere. Når jeg hører folk udtrykke optimisme, tænker jeg: Okay, men 76 millioner stemte på Trump, og i vores historie bliver fremskridt for sortes ligestilling ofte fulgt af bratte tilbageslag.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jan Fritsbøger

håbet er spinkelt, faktisk tror jeg USA skal kollapse for at blive et retfærdigt samfund, men det tror jeg på vil ske, og måske hurtigere end vi forventer.