Militærkup
Læsetid: 4 min.

Nye tabstal: Myanmars militærjunta har dræbt over 500 civile

Blodsudgydelserne fortsætter efter kuppet i Myanmar med 141 dræbte alene i sidste weekend, og nu truer konflikten med at eskalere. Oprørsbevægelser fra Myanmars etniske mindretal vil opsige en våbenhvile, hvis regimet fortsætter med at dræbe demonstranter
Mindst 510 civile er blevet dræbt siden militærkuppet 1. februar ifølge de seneste opgørelser.

Mindst 510 civile er blevet dræbt siden militærkuppet 1. februar ifølge de seneste opgørelser.

Anadolu Agency/Ritzau Scanpix

Udland
31. marts 2021

I Myanmar er der øjensynlig ingen ende på militærregimets brutale fremfærd imod sin egen befolkning: Mindst 510 civile er blevet dræbt siden militærkuppet 1. februar ifølge de seneste  opgørelser. Tallet blev offentliggjort tirsdag af den lokale hjælpeorganisation Assistance Association for Political Prisoners, AAPP, men det reelle tabstal kan være betydeligt højere, anslår internationale iagttagere over for nyhedsbureauet Reuters.

Reuters beretter også om natlige mindehøjtideligheder med stearinlys for de dræbte og om initiativer til nye aktioner mod regimet. Senest har demonstranter fra ’Bevægelsen for Civil Ulydighed’ opfordret befolkningen til at kaste affald på gaderne i en intensiveret protestkampagne.

Ud af 14 dræbte civile i Myanmar mandag kom mindst otte fra Syd Dagon, en bydel i hovedstaden, Yangon, oplyser AAPP til Reuters, der også citerer øjenvidner for, at politiet mandag skød med sværere skyts end ved tidligere aktioner, da de forsøgte at rydde en barrikade af sandsække.

Ifølge det statskontrollerede fjernsyn var målet for politiets indsats at sprede en »mængde af voldelige terrorister«, som var i gang med at brække fortove op. Det statslige fjernsyn meldte ikke om dræbte ved episoden, men nævnte kun, at en enkelt person blev såret.

En beboer fra Syd Dagon fortæller Reuters, at der natten igennem lød gentagne skudsalver i samme bydel, og at han frygter, endnu flere kan være blevet dræbt. Hverken sikkerhedspolitiet eller militærjuntaen har reageret på Reuters’ forespørgsler om flere oplysninger.

’Uacceptabelt’

FN’s generalsekretær, António Guterres, bad tirsdag på ny Myanmars generaler om at indstille drab og undertrykkelsesaktioner mod landets demonstranter. Han appellerede også til det internationale samfund om »mere engagement« over for Myanmars militærjunta.

»Det er absolut uacceptabelt at bruge vold imod mennesker i en sådan skala med så mange dræbte til følge,« sagde Guterres ifølge det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel.

FN’s Sikkerhedsråd vil onsdag diskutere det seneste voldsudbrud mod de myanmarske demonstranter.

Den hidtil blodigste dag i konfrontationerne var ifølge AAPP’s opdaterede opgørelser, som refereret af Reuters, lørdag, hvor 141 blev dræbt.

Bevægelsen for Civil Ulydighed var ikke desto mindre på gaden igen i går efter opslag på sociale medier med opfordring til borgerne om at kaste affald på gaden.

»Denne affaldsstrejke er en modstandsaktion imod juntaen,« lød et opslag.

Det skriver Reuters, som også kan fortælle, at demonstranterne opfordrede til at rette affaldsaktionen mod Yangons centrale vejkryds. Det skete i åben trods mod myndighederne, som via højttalerbiler havde beordret hovedstadens borgere til ikke at deltage, men skaffe deres affald af vejen på reglementeret vis.

En af de mest markante protestgrupper, General Strike Committee of Nationalities, ansporede mandag i et åbent brev Myanmars etniske minoriteter om at komme de, der står op imod militærets »uretfærdige undertrykkelse«, til undsætning.

Den opfordring blev tilsyneladende hørt, for tirsdag blev den fulgt op med en fælles henvendelse fra tre væbnede minoritetsbevægelser til militæret om at holde op med at myrde fredelige demonstranter og finde en politisk løsning på den verserende konflikt.

Selvforsvar

National Democratic Alliance Army, The Arakan Army og Ta’ang, National Liberation Army, advarede om, at hvis ikke militæret følger de tre gruppers opfordring, »vil vi samarbejde med alle andre nationale mindretal, som vil være del af Myanmars forårsrevolution for selvforsvar«. De tre grupper truede desuden med at opsige en eksisterende våbenhvile med juntaen, oplyser Reuters.

Oprørsgrupper fra forskellige etniske mindretal har i årtier kæmpet mod centralregeringen for at få større autonomi. Men skønt mange grupper har indgået våbenhvile, er kampe i de seneste dage blusset op mellem hæren og oprørsstyrker i øst og nord.

I weekenden kom det til et heftigt sammenstød nær den thailandske grænse mellem hæren og partisaner fra Myanmars ældste etnisk baserede oprørsgruppe, karenfolkets Karen National Union (KNU).

Omkring 3.000 landsbyboere flygtede til Thailand, da militære jetfly bombede et KNU-kontrolleret område, efter at en KNU-styrke tidligere havde overrumplet en af hærens fremskudte poster og dræbt ti soldater, hævdede en aktivistgruppe og lokale medier ifølge Reuters.

Myanmars militær har i årtier legitimeret sit greb om magten med henvisning til, at den er den eneste institution, der er i stand til at bevare en national enhed i det heterogene land. Det greb angiveligt magten ved kuppet 1. februar med henvisning til, at valget i november 2020, der blev vundet af Aung San Suu Kyis parti, var præget af valgsvindel – en påstand, som Myanmars valgkommission har afvist.

USA har suspenderet al handel med Myanmar, indtil en demokratisk valgt regering er genindsat. Men skarp udenlandsk kritik og vestlige sanktioner ser ikke ud til at gøre indtryk på generalerne, noterer Reuters, og Aung San Suu Kyi sidder fortsat varetægtsfængslet et hemmeligt sted – det samme gør andre ledende figurer fra hendes parti.

Ved mødet i FN’s Sikkerhedsråd onsdag, som finder sted bag lukkede døre, vil rådets 15 medlemmer blive underrettet om den aktuelle situation af FN’s særlige udsending i Myanmar, Christine Schraner Burgener.

Rådet har tidligere udtalt sin fordømmelse af volden og talt for genetablering af den demokratiske orden, men der har ikke kunnet samles et flertal for FN-sanktioner imod militærjuntaen. Dette vil kræve, at Kina, Myanmars naboland og allierede, bakker op om et sådant forslag eller afstår fra at stemme om det.
 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her