Nyhed
Læsetid: 10 min.

Rapport: Verden er ramt af en autoritær tidevandsbølge og tre andre historier fra verden

Under hver femte verdensborger lever nu i et helt frit land, vurderer ngo’en Freedom House i rapporten Freedom in the World, der årligt tager pulsen på frihedsrettigheder og demokrati på globalt plan
Politiet slår ned på demonstranter i Hongkong, som er blevet et mindre frit samfund som en konsekvens af den omfattende tilbagerulning af civile og politiske rettigheder, Kinas Kommunistparti fortsat gennemtvinger.

Politiet slår ned på demonstranter i Hongkong, som er blevet et mindre frit samfund som en konsekvens af den omfattende tilbagerulning af civile og politiske rettigheder, Kinas Kommunistparti fortsat gennemtvinger.

Isaac Lawrence/Ritzau Scanpix

Udland
6. marts 2021

Her er fire vigtige internationale historier, som du måske er gået glip af i løbet af ugen.

Tilmeld dig i bunden af artiklen, hvis du vil modtage Verdens Gang i din indbakke hver fredag aften.

  • Rapport: Verden er ramt af en autoritær tidevandsbølge

Af Lasse Karner, Asienkorrespondent, Singapore

I en årrække har det været dyster læsning at gennemgå rapporten Freedom in the World forfattet af den amerikanske ngo Freedom House. Siden 2006 har trenden været den samme. Færre af klodens nationer kan kalde sig frie, mens flere er det modsatte. Hvad der gør 2021-udgaven ekstra bekymrende er, at tendensen det seneste år er accelereret.

Rapporten dækker udviklingen i 195 lande og 15 territorier fra den 1. januar 2020 til den 31. december 2020. I 73 lande, der repræsenterer 75 procent af den globale befolkning, blev frihedsgraden sidste år forringet. Til sammenligning blev 28 lande mere frie. Det er den største forskel, siden den overordnede negative trend begyndte for 15 år siden.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Ole Mortensen

Findes der lande som er helt frie ??. Kunne man nævne bare et´ ?

Jeg vil mene at, ser man et land som helt frit . Er man så indoktrineret af propaganda, at synet på frihed er indsnævret.

Og hvad med den der friheds tabel, hvor ser vi den?
Helt fri bliver du aldrig Jens O.M. hensynet til andre og deres frihed for overgreb samt naturlovene vil altid begrænse helt ned til den enkeltes frihed.
Kulturelle forskelle m.h.t. hvad pågældende samfund betragter som overgreb imod andres frihed er interessant, f.eks. er retten til at spytte..! I Singapore behæftet med en stor bøde. Offentlig Koran afbrænding er en "ytringsfrihed i DK og sikkert ikke i Tyrkiet, hvor det nok godt kan ses igennem fingre med hvis det er biblen, det går ud over.