Analyse
Læsetid: 3 min.

Så slap den største EU-gruppe i Parlamentet af med Orban

Ungarske Victor Orbans parti Fidesz har sagt farvel til EPP-gruppen i Europa-Parlamentet. Det er ingen overraskelse – og ingen revolution i forholdet mellem EU og det illiberale Ungarn
Det ligner gode nyheder for Europa, at den største og tilmed kristendemokratiske gruppe slipper af med Fidesz, skriver Mathias Sonne.

Det ligner gode nyheder for Europa, at den største og tilmed kristendemokratiske gruppe slipper af med Fidesz, skriver Mathias Sonne.

Attila Kisbenedek

Udland
4. marts 2021

En europæisk farce har nået et foreløbigt højdepunkt: Onsdag meddelte den ungarske ministerpræsident, Viktor Orban, at de 12 medlemmer fra hans parti, Fidesz, trækker sig fra Europa-Parlamentets største gruppe, den kristenkonservative EPP-gruppe.

Det gav et lettelsens suk på Twitter – lidt som når en forfærdelig tante i en pinlig brandert proklamerer, at nu forlader hun altså fødselsdagsselskabet.

For det er godt nyt, vil mange mene, men ikke overraskende nyt.

I årevis har EPP haft et dybt splittet forhold til Orban og Fidesz, der i Ungarn bedriver korruption med EU-midler, truer den akademiske frihed, undergraver domstolenes uafhængighed, presser mediefriheden og ser stort på mindretal.

I marts 2019 – altså kort før europaparlamentsvalget – suspenderede EPP midlertidigt Fidesz fra partifamilien, men ikke fra den mere indflydelsesrige EPP-gruppe i Europa-Parlamentet. Allerede dengang var det et pinagtigt og taktisk skuespil, der skulle holde de ungarske Fidesz-parlamentarikere i EPP frem for at overlade dem til den EU-skeptiske ECR-gruppe eller den EU-fjendske id-gruppe, der består af hardcore højrenationalister.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det kommer næppe til en ungxit så længe medlemskabet af EU er en gedigen overskudsforretning, og så længe Fidesz kan skalte og valte med midlerne, omtrent som det vil.
Næ, vi kommer nok til at hænge på Ungarn en rum tid endnu!

Michael Mogensen

Smid Ungarn ud af EU og gerne et par stykker til fra Østeuropa. Så kan det være at befolkningerne vågner op.

Ungarns politik blev igen og igen diskuteret, år EPP-gruppens medlemmer var i medierne. Og til sidst blev belastningen så stor, at EPP-gruppen besluttede at forlange, at Ungarn gik ud af gruppen.

Og her kommer Victor Orban og Ungarn EPP-gruppen i forkøbet. Men det interessante er faktisk, hvad Victor Orban sagde derefter. Han forklarede den internationale presse, at Ungarn herefter havde let ved at sætte uønskede EU-politikere ud af landet, og at man også ville gøre det.