Mikrochips
Læsetid: 9 min.

Sidder du på produktion af computerchips, sidder du på fremtiden. Men Danmark står uden for

Sexlegetøj, sundhed og selvkørende biler: Slaget om computerchips kan ændre globaliseringen. Brancheforbund og professorer kritiserer derfor skarpt, at Danmark har stillet sig uden for et europæisk initiativ, der skal sikre adgang til de stadigt vigtigere komponenter
Mikrochips bruges ikke bare i computere, men også til en lang række lasere og sensorer, som leverer digitale input fra omverdenen, for eksempel en bils afstand til en fodgænger. Her er vi i Las Vegas til konference om selvkørende biler, der vil få efterspørgslen af mikrochips til at eksplodere.

Mikrochips bruges ikke bare i computere, men også til en lang række lasere og sensorer, som leverer digitale input fra omverdenen, for eksempel en bils afstand til en fodgænger. Her er vi i Las Vegas til konference om selvkørende biler, der vil få efterspørgslen af mikrochips til at eksplodere.

Patrick T. Fallon

Udland
5. marts 2021

Du kan kun blive behandlet på hospitalet, fordi det findes. Du kan kun køre i din bil, fordi den findes. Du kan kun læse disse linjer, fordi de findes. Og Danmark kan kun fungere som en digitaliseret og åben økonomi, fordi vi kan købe nok mikrochips – de små såkaldte halvledere, der måske er de mest afgørende komponenter i en digitaliseret verden.

I dag produceres der omkring en billion chips om året – eller knap 130 styk per verdensborger. Den komplicerede produktion giver en årlig omsætning på op mod 3.000 milliarder kroner, hvilket er et godt stykke over Danmarks BNP. Og efterspørgslen er voldsomt stigende.

I de seneste årtiers blanding af globalisering og digitalisering har det fungeret fint med en global arbejdsdeling og produktion af chips. I Danmark har vi kunnet købe alle de chips og elektronikprodukter, vi har haft brug for og mere til, og vores industri har gladeligt importeret chips i lange baner og eksporteret alskens produkter og ydelser baseret på netop disse mikrochips.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Så super fedt er det heller ikke med den her digitalisering. På mange måder faktisk tværtimod. Tænker der vil komme en bevægelse, blandt nogen, for det naturlige liv væk fra alt det her ligegyldige digitale hyp.

Steen Bahnsen, Klaus Schwab, Jens Ole Mortensen, Carsten Munk, Morten Balling og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar

I en stabil og fredelig verden var der intet problem i at chipsene udvikledes i USA, produceredes billigt i Østasien og placeredes i kvalitetsbilerne, der blev fremstillet i Europa. Nu hvor vi forbereder os på krig med Kina, kold eller varm, dur det naturligvis ikke, at vi ikke har vores egen chipproduktion i Europa.

Vi havde jo tidligere en elektronikindustri i Danmark og producerede endda mobiltelefoner af høj kvalitet, I dag udvikles der stadig høretelefoner i Danmark, men om de også produceres i DK, ved jeg ikke. Vi havde også mere end 3000 ingeniører. programmører og teknikere ansat i Nokia. De må vel være derude et sted, så mon ikke Danmark er godt rustet til de nye udfordringer så vi igen kan få gang i elektronikindustrien på et højt niveau, hvis altså regeringen er åben overfor mulighederne i EU.

Steen Bahnsen

Jeppe Lindholm
05. marts, 2021 - 08:42
Ja, du har så sandeligt ret! Se blot på billedet der illustrerer denne artikel - jeg aner ikke hvad situationen har med selvkørende biler at gøre, men jeg ser, uanset hvad, at der er mennesker der, i et gevaldigt accellererende tempo i disse år, er ved selv at blive fuldautomatiserede maskiner uden forbindelse med den "naturlige verden". Afskåret, fortabte...fortabte til/i deres egne "opfindelser". Ikke engang en menneskeskabt bil skal de selv betjene mere...næ, bilen skal være sikrere og mere pålidelig end mennesket selv...har vi givet op? Ikke mere tillid til menneskeracen? Ingen tro på at mennesket kan forbedre sig?

Naturligvis er den digitale bevægelse hamrende farlig, hvis ikke man forsøger at tage sine forholdsregler...hvis det overhovedet er muligt mere....

Henning Kjær

Der bliver skrevet som om chips er chips, men der er utroligt mange forskellige chips fra den microchip der sidder i høreapparater til de 4x4 cm store chips i min pc.
Der mangler ikke rigtig chips, men der bliver hamstret og bilfabrikkerne kunne ikke forudsige behovet. Behovet steg i stedet for at falde.
Stormen er en mediestorm.
Det kan ikke passe at der skal opbygges statslig forskning og geografisk fordelt produktion fordi man har lavet dårlige behovsanalyser.

Christian Mondrup

Vacciner, sociale medier, chips og tilsvarende komponenter udgør eller indgår i kritisk infrastruktur. Af den grund er det vigtigt, at staten blander sig i disse ting for at modvirke samfundsskadelige virkninger af irrationelle profitinteresser.

Peter Engelbrecht

Kims chips...