Den glemte krig
Læsetid: 9 min.

En spektakulær katastrofe: Efter seks års krig er Yemen blevet Saudi-Arabiens Vietnam

For seks år siden indledte den saudiske kronprins en militærintervention i Yemen for at indsætte en marionetdukke i paladset i Sanaa, men det hele er endt i en spektakulær katastrofe. Saudierne har sønderbombet Yemen og udsultet yemenitterne, men alligevel er deres ærkerivaler houthibevægelsen ved at vinde
Lokale i Yemens hovedstad, Sanaa, søger efter overlevende under ruinerne efter et saudisk bombardement.

Lokale i Yemens hovedstad, Sanaa, søger efter overlevende under ruinerne efter et saudisk bombardement.

Mohammed Huwais

Udland
25. marts 2021

Den magtfulde kronprins Mohammed bin Salman af Saudi-Arabien er i knibe. Hans saudiske hær sidder godt og grundigt fast i en sump, som den har svært ved at komme op af i Yemen. Efter seks års krig er det den lokale houthibevægelse – som har allieret sig med Iran – der marcherer sejrrigt på de yemenitiske slagmarker, og ikke kronprinsens generaler.

Trods milliarder af oliedollar, der har finansieret dramatiske blokader af yemenitiske havne, brutale belejringer af yemenitiske byer og intense luftbombardementer med vestlig militærisenkram, der har udraderet Yemens infrastruktur og skabt verdens største humanitære krise, kan saudierne ikke knække houthierne.

Den militante shiabevægelse kontrollerer nu et landområde, der huser mere end 80 procent af Yemens befolkning, og den erobrer mere land, for hver dag der går.

Med andre ord kan man sige, at Yemen nu er blevet for Saudi-Arabien, hvad Vietnam blev for USA.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

- Eller var det mon ikke Iran, som fisker i rørte vande fra starten også i Yemen for den prægtige Shia's fremgang og i almen rivalisering med Saudi, det er desværre et fravalgt moment i denne ellers velskrevne artikel - hellere pukke kronprins Faisal, der i naturens gang kæmper for sit styre og nation frihed fra Shia dominans af Mellemøsten..

Daniel Joelsen

Sikke eksperter vi er blevet i mellemøstlig politik, islam, og krigsførelse efter et par andre "glemte" krige i regionen?

Holger Nielsen, Magnus Fischer og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Løvborg

Og hvad gjorde vestlige lande som Storbritannien, USA og Sverige i denne afgørende stund, da Yemen var i oprør og en stedfortræderkrig var under opsejling? Støttede de demokratiske kræfter i landet? Hjalp de med at opbygge fungerende civilstrukturer? Kastede de sig ind i kampen om en diplomatisk løsning?

Nej, de solgte våben til Saudi Arabien og De Forenede Arabiske Emirater, som prompte blev rettet mod Yemens civilbefolkning.

Holger Nielsen, Anders Graae, Vibeke Olsen, Inge Lehmann, Viggo Okholm og Gert Romme anbefalede denne kommentar

En tragedie i en absurd og fuldstændig syge handlinger fra to store stater med en ledelse som er udenfor pædagogisk rækkevidde.
Uhyggelig at vi har magthavere på denne klode som vil sk... højt og flot på menneskelige lidelser bare de har magten.
Stakkels mennesker og hvad skal vi stille op med sådanne sataner for at sige det mildt.
Eksperter udtaler sig om eksperter og taktik men folk sulter og bliver slagtet.

kjeld hougaard

jeg har altid forstaaet det som en proxy kamp mellem USA, "Vesten" og Iran? og "vi" taber.

Holger Nielsen, Anders Graae og Vibeke Olsen anbefalede denne kommentar