Feature
Læsetid: 7 min.

Storbritanniens konservative er et af verdens ældste, succesfulde – og mest fleksible partier. Nu svinger de til venstre

Efter ti års ideologisk korstog mod socialstaten vil Det Konservative Parti i Storbritannien hæve selskabsskatten markant. Boris Johnson er en ekstremt pragmatisk leder for et ekstremt pragmatisk parti, som lige nu svinger til venstre
Efter ti års ideologisk korstog mod socialstaten vil Det Konservative Parti i Storbritannien hæve selskabsskatten markant. Boris Johnson er en ekstremt pragmatisk leder for et ekstremt pragmatisk parti, som lige nu svinger til venstre

Mia Mottelson

Udland
3. april 2021

Verdens ældste og mest succesfulde politiske parti er også et af de mest ideologisk fleksible. Det britiske Konservative Parti, The Tories, har været imod demokratiet, imod parlamentarisme, imod kvinders stemmeret, imod Imperiets ophør, imod irsk selvstændighed og skotsk selvstyre, imod mindsteløn, Brexit og homoægteskaber. Lige indtil de pludselig ikke var imod længere. Som regel starter de på den forkerte side af historien, men langsomt og modvilligt ender de alligevel med at acceptere udviklingen. Det, der for et øjeblik siden var en truende omvæltning, udvikler sig ofte til en ny naturlig orden, der må forsvares for enhver pris.

Under Boris Johnson lader partiet igen til at have roteret en halv omgang. I 2010 kaldte den konservative premierminister David Cameron og den principfaste finansminister George Osborne til kamp mod den store stat og indledte et årti med skattelettelser og brutal nedskæringspolitik.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er påfaldende at både de Konservative i UK og Republikanerne i USA har mulighed for at overhale hhv. Labour og Demokraterne venstre om på en række områder; mest af alt bevidner dette at begge landes såkaldt venstreorienterede mainstrampartier er rykket markant mod højre gennem de seneste årtier og helt har forladt arbejderklassen til fordel for den urbane middelklasse.

https://www.information.dk/udland/2021/03/republikanske-parti-trukket-va...

Steen K Petersen, Marianne Jespersen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, David Zennaro, Ebbe Overbye og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Hvis man vil læse en britisk vurdering af Labours aktuelle situation, så kan man kigge i lederen i The Guardian i dag. Jeg hæftede mig ved bemærkningen:
»Labour has no settled account of what went wrong under Mr Corbyn and what needs to change. Sir Keir dodged that question in the leadership election and has struggled for definition ever since.«

Et parti, der som Labour ønsker at tage et regeringsansvar, må selvfølgelig vide, hvorfor det pludselig står med et resultat, som senest var dårligere i 1935. Hvis man internt ikke er i stand til at lave analysen, kan man bede om ekstern bistand, men der er snarere tegn på, at partiet ikke kan holde til at få svaret.
Der er meget lange udsigter til en Labour-regering i UK.

Mads Berg, Torben K L Jensen, Ete Forchhammer og David Zennaro anbefalede denne kommentar

"Hvis man internt ikke er i stand til at lave analysen, kan man bede om ekstern bistand, men der er snarere tegn på, at partiet ikke kan holde til at få svaret."

Noget lignende kan man, afhængigt af hvilken vinkel man anskuer sagen fra, sige om Demokraterne i USA, som gav russerne, vælgerne, valgsystemet og alternative medier skylden for Clintons valgnederlag i 2016.

Hér er lidt om den mangfoldige baggrund for Corbyn's exit, som bl.a. handlede om hans komplekse relation til Brexit og om dén stærkt dubiøse kampagne som både mainstreammedier, Konservative og indre kræfter i Labour førte mod ham:
https://www.youtube.com/watch?v=VyKLuyRBCYQ&t=1911s
https://www.youtube.com/watch?v=oKfBGxRL5Mw&t=844s
https://www.youtube.com/watch?v=VU9B0gA0Kho

Steen K Petersen, Marianne Jespersen, Torben K L Jensen, Alvin Jensen, Christian Bruun og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Hov, jeg kom til at springe Julian Assange og Bernie Sanders over; disse fik også - især af Hilary Clinton selv, ansvar for hendes valgnederlag i '16.

Marianne Jespersen, Torben K L Jensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar