Analyse
Læsetid: 3 min.

I valgkampens opløb lignede Netanyahu en vinder. Men nu er der dødt løb mellem blokkene

Ikke uventet synes der med 90 procent af stemmerne optalt at være dødt løb mellem Israels to stridende blokke for eller imod Benjamin Netanyahu. Det bringer et arabisk parti i en unik position
De seneste to års dødvande med to lige store, stridende blokke har gjort de arabiske mandater i det israelske parlament ’legitime’ i den forstand, at de modsat tidligere nu indgår i den politiske proces på lige fod med de jødiske politikere.

De seneste to års dødvande med to lige store, stridende blokke har gjort de arabiske mandater i det israelske parlament ’legitime’ i den forstand, at de modsat tidligere nu indgår i den politiske proces på lige fod med de jødiske politikere.

Emmanuel Dunand

Udland
25. marts 2021

Med 97 procent optalte stemmer, der viser hidtil uset tilslutning til den politiske højrefløj, er det langt fra givet, at Likud-leder og premierminister Benjamin Netanyahu kan danne sin sjette regering. Forklaringen er, at en blok af partier på højrefløjen har svoret at sende ham ud i opposition og videre til de retssager, hvor han står tiltalt for mandatsvig, korruption og nepotisme.

Det kan konstateres, at coronasituationen ikke har spillet nogen afgørende rolle for valgets udfald. I en periode i sommer lignede Netanyahu en taber, da han tolererede, at hans koalitionspartnere i de ultraortodokse partier lod hånt om nedlukning af frygt for smittespredning.

Og i valgkampens opløb lignede han en vinder med hastevaccination af store dele af befolkningen og en åbning af økonomien under parolen ’tilbage til livet’. Men hverken nedtur eller optur har forrykket balancen mellem blokkene og heller ikke rokket ved Likud-partiets tilslutning på omkring 25 procent svarende til 30-31 sæder i Israels parlament, Knesset.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Irene Clausens

Ingen medier skriver om den palæstinensiske organisation i Israel, Abnaa al Balad, der op til dette - og forrige valg- opfordrede til at boykotte valg til det israelske parlament Knesset. Det gør de fordi de mener at Knesset repræsenterer det lovgivningsmæssige grundlag for den israelske besættelsen af Palæstina og fordrivelsen af det palæstinensiske folk.
Hvis man deltager i valget legitimerer man Knesset og myten om Israel som et demokrati. Abnaa al Balad betragter sig som en del af den palæstinensiske modstandsbevægelse.