Feature
Læsetid: 9 min.

Det vilde kan ske i Tyskland. De Grønne kan få kanslerposten, og favoritten hedder Annalena Baerbock

Han eller hun? Habeck eller Baerbock? Udadtil er alt harmonisk, men efter påske afgøres det, hvilken af De Grønnes to formænd, der bliver tysk kanslerkandidat. Annalena Baerbock er favorit i det feministiske parti – 40 år, mor til to og en skarp magtpolitiker. Til gengæld er hendes modkandidat Habeck mand på den nye måde
Robert Habeck eller Annalena Baerbock? Det afgøres formentlig snart, hvem af De Grønnes to formænd, der bliver tysk kanslerkandidat.

Robert Habeck eller Annalena Baerbock? Det afgøres formentlig snart, hvem af De Grønnes to formænd, der bliver tysk kanslerkandidat.

Alexander Koerner

Udland
6. april 2021

»Ak ja, ungerne sover, længe før jeg er hjemme.«

Året er 2018. Tidligt på aftenen står vi i en sommerlun baggård i Rostock sammen med 40-50 græsrødder fra De Grønne, der har arrangeret en økologisk buffet. Den ene af partiets nyvalgte ledere Annalena Baerbock sukker, tager solbrillerne af panden og ringer til sin mand for at sige, at det trækker ud. Hun har næsten tre timers kørsel, før hun er hjemme i Potsdam – hovedstaden i den østtyske delstat Brandenburg.

Kort efter stiller hun sig op og holder en overstrømmende tale for partirødderne, før hun bliver samlet op af sin chauffør og triller sydover med masser af arbejde på skødet.

Allerede dengang i 2018, hvor jeg for en dag fulgte Annalena Baerbock på De Grønnes sommertur, havde hun udviklet et uhyre effektivt samarbejde med sin pressemedarbejder. Hun briefede Baerbock til telefoninterview, mens vi ventede på sporvognen, og hun lagde diskret stikord under møderne med lokale foreninger. Sammen styrede de i overraskende grad billedet i den tyske presse:

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Irene Clausens

I en artikel der fokuserer på køn ville det være ekstra relevant at benytte det kønsneutrale begreb ‘Forperson’ i stedet for det patriarkalske ‘formand’

Nike Forsander Lorentsen

Forkvinde, er da aldeles udmærket i stedet for den anonymiserande 'forperson', lånt fra intersektionalismens udradering af køn.

Nike Forsander Lorentsen

For øvr. en udmærket artikel, og man kan jo håbe at Annalena Baerbock overtager som forkvinde.

Bedste journalist i Information. Tak for fin dækning af europæiske forhold.

I følge den seneste måling fra det toneangivende ARD-deutschlandTrend, ligger Habeck en lille smule foran Baerbock, De to hovedpersoner holder kortene tæt til kroppen. Og fra partiet kommer der kryptiske meldinger, der især går i retning af, at det mere handler om at få så meget indflydelse som muligt, end om personer. Situationen er altså helt uafklaret, og man kan ikke udpege nogen favorit.

Den helt store favorit lige nu, til at blive kansler, er Söder. Og han taler åbent om en mulig koalition med de grønne, så det er nok ikke mindst her de har muligheder.

De grønne er bare en anden slags cdu-csu.
Krigsliderlig og Markets Radikal helt til benene!