Interview
Læsetid: 9 min.

For 12 år siden udgav han bestsellerbog om grænsen for vækst. Nu har han skrevet en ny, der er mere radikal

Den britiske økonom Tim Jackson, der for godt ti år siden vakte global opsigt med sin rapport til den britiske regering om velstand uden vækst, søger i ny bog veje til opgør med de forestillinger, der er ved at rive planeten og samfundene i stykker
Mantraet om økonomisk vækst har afsporet den nationaløkonomiske disciplin ved at presse den i en retning, der nægter overhovedet at anerkende muligheden af en eller anden form for postvækst-økonomi, mener den britiske økonom Tim Jackson.

Mantraet om økonomisk vækst har afsporet den nationaløkonomiske disciplin ved at presse den i en retning, der nægter overhovedet at anerkende muligheden af en eller anden form for postvækst-økonomi, mener den britiske økonom Tim Jackson.

Peter Nygaard Christensen

Udland
14. april 2021

»I sidste ende er bogen en appel til os alle om at tænke over de ting, vi ikke ønsker at tænke over,« siger Tim Jackson.

Han kan ellers ikke klage over mangel på læsere med mod på at tænke. Hans netop udkomne bog, Post Growth – Life after Capitalism, er ifølge forfatteren blevet revet ned fra hylder og hjemmesider hos de britiske boghandlere og er nu næsten ikke til at opdrive.

»Lanceringen er næsten gået for godt,« siger Tim Jackson i telefonen fra England. Han er professor i økologisk økonomi og leder af Centre for the Understanding of Sustainable Prosperity ved University of Surrey.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ejvind Larsen

Tak

Ole Beckman, Flemming Berger, Steen Sommer, Steen K Petersen, Hanne Utoft, Torsten Jacobsen, Niels-Simon Larsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Niels Johan Juhl-Nielsen

Tak for endnu en fornem artikel af Jørgen Steen Nielsen.

(På den første internationale forskerkonference om degrowth i Paris 2008 stiftede jeg bekendskab med Tim Jackson. I konferencen var indlagt en præsentation af den rapport JSN omtaler i artiklen.)

”Vedvarende økonomisk vækst” er i dag et mindset som udgør et hegemoni for magten i samfundet. Derfor bliver civil ulydighed et vigtigt led i kampen for at vende udviklingen mod et kollaps.

Men det er helt korrekt, at det ikke er nok selv at gøre sig fri af hegemoniet og den konstante trang til at udøve magt – i en verden hvor overernæring i øvrigt er et større problem end underernæring.

Tak for Thich Nhat Hanh-citatet: »vort sande hjem er det aktuelle øjeblik. Hjem er selve vejen.«

I modsætning til den periode i kapitalismens historie, hvor en arbejderklasse stod direkte over for en kapitalistklasse, så synes det rigtigt at blive mindet om, at ”der ikke er én rigtig strategi, én vej til et samfund med menneskeværd, lighed og bæredygtighed i centrum, hvad enten man kalder det en postvækstøkonomi eller noget andet.”

Midt i fortvivlesen over i dag ikke at kunne definere ens eget politiske virke ind i samme dominerende modsætning som mellem arbejde og kapital, gør Tim Jackson os opmærksom på det personlige ansvar: gå selv i gang! Du er selv et led i en lang kæde…….

Om vi når det?

»Vi er hver især på en personlig rejse, og fred i sindet er måske nok et ultimativt mål, men man må ikke blive for skuffet, hvis man ikke opnår det.«

Det kan kun gå for langsomt at få oversat ”Post Growth – Life after Capitalism” til dansk.

Søs Jensen, Susanne Kaspersen, Steen Sommer, Steen K Petersen, Hanne Utoft, Torsten Jacobsen, Ejvind Larsen, Margit Lund Christensen, Morten Hillgaard, jens christian jacobsen, Niels-Simon Larsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Det, der slår mig ved artiklen, er, at den kæder forståelsen af omgangen med naturen sammen med en filosofi om den. Det er det, jeg mangler i den aktuelle situation her hos os. Hvad i alverden er filosofien bag Infrastrukturplanen? For mig at se er den ren ødelæggelse.
Det er tankevækkende, at en munk fra et på det tidspunkt såkaldt underudviklet land, kan have så stor betydning.

Steen K Petersen, Susanne Kaspersen, Steen Sommer, Hanne Utoft, Kurt Nielsen, Torsten Jacobsen, Ejvind Larsen og Margit Lund Christensen anbefalede denne kommentar
Søren Winther Lundby

Glimrende. Problemet er, at "Mantraet om økonomisk vækst" ikke er et mantra, men noget der ligger centralt i den eksisterende produktionsform og som fulgte med i pakken da vi gik fra feudalisme til det vi har i dag. Hvis det "bare" var et mantra, kunne vi bytte det ene mantra ud med det andet, men sådan er det netop ikke. Denne mangel i analysen (kald den bare "filosofisk idealisme") er ganske udbredt. Det er ikke en ligegyldig mangel eller diskussion (på niveau med diskussionen om, hvor mange engle der kan stå på en knappenål). Manglen har virkelig konsekvenser, fordi fokus fjernes fra den systematiske kortlægning af alle mangler OG punkt for punkt forslag til, hvordan disse problemer kan løses. Analysen vil så givetvis pege i retning af behovet for global lovgivning fra institutioner vi ikke har. Eller som nogen siger: Det eneste folk frygter mere end et givet problem, er løsningen på problemet.

Steen Sommer, Finn Jakobsen, Hanne Utoft, Torsten Jacobsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

"Analysen vil så givetvis pege i retning af behovet for global lovgivning fra institutioner vi ikke har."

Vi har FN som et udgangspunkt, men et FN som trænger til gevaldige, demokratiske reformer.

Ejvind Larsen, Susanne Kaspersen, Steen Sommer og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Stor tak til en sand vis mand og ikke mindst, tak for at bringe den her i Information

Tiden er kommet til et politisk opgør med kapitalismens forståelse og påvirkning af menneskers liv og overlevelse på Jorden, - den økonomiske egoisme der ligger bag skal og som alene til godeser dem selv, er ikke nok til overlevelse.

Der er stærkt behov for et paradigmeskift, hvor deres økonomiske grådighed ikke er styrende for verden, hvis livet skal fortsætte, livet skal ikke være time og sekundbelagt for effektivitet og overskud.

Ejvind Larsen, Steen K Petersen, Susanne Kaspersen og Steen Sommer anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Troen på vækstøkonomi er en form for smitsom sindsyge, men ligesom med Covid-21 så kan man ikke bare ønske den væk. Gid man kunne...

Ejvind Larsen, Steen K Petersen, Flemming Berger og Steen Sommer anbefalede denne kommentar

»I sidste ende er bogen en appel til os alle om at tænke over de ting, vi ikke ønsker at tænke over,« siger Tim Jackson.

Det er min opfattelse, at sådanne udtalelser skulle være obligatoriske læresætninger i alle landes uddannelses systemer - at bringe denne misvækst i tale. Ønsketænkning - måske.
Siger jeg, som ikke en gang endnu har ikke læst den anmeldte bog.
Men anmeldelsen gør det klart hvad det handler om.

Vi, en livsform som ødelægger sit eget livsgrundlag og betingelser for overlevelse på denne planet.
Som er godt for stor - relativ kort sigtet - profit på alverdens børser. Og der høstes i form af menneskeliv, fra ejerne af technologi industri og lignende, som ikke har et eksistentielt behov for u-forgiftet jord, vand og luft. . . .

For, for hvem ellers, er en sådan planet ønskværdig for ?

At skabe illusioner om nødvendige behov for et godt liv, ved hovedløs forbrug, forbrug og atter forbrug, som skulle være løsningen for livets, såkaldte lykke . . . .

Det minder om en junkies uendelige stræben efter et nyt fix.
Det har længe været tid for en afvænning af disse illusioner - og denne junkietilstand.
Tak til Jørgen Steen Nielsen og Tim Jackson

Hanne Utoft, Ejvind Larsen, Steen K Petersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Hvorfor er flere glimrende kommentarer slettet hér?