Klima
Læsetid: 4 min.

15 danske organisationer til regeringen: Drop handelsaftale med Brasilien

I et åbent brev opfordrer en lang række danske organisationer regeringen til at droppe den planlagte handelsaftale med Brasilien på grund af overtrædelser af menneskerettigheder og skovrydning
Frihandelsaftalen mellem EU og Mercosur-landene kritiseres af de danske organisationer for at være ’lavet i en anden tid’, inden Parisaftalen fra 2015, og derfor ikke i tilstrækkelig grad tager hensyn til klimaet. Her er et arkivfoto af skovrydning i Brasilien.

Frihandelsaftalen mellem EU og Mercosur-landene kritiseres af de danske organisationer for at være ’lavet i en anden tid’, inden Parisaftalen fra 2015, og derfor ikke i tilstrækkelig grad tager hensyn til klimaet. Her er et arkivfoto af skovrydning i Brasilien.

Bruno Kelly

Udland
17. april 2021

I et åbent brev sendt til statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) opfordrer 15 danske menneskerettigheds- og miljøorganisationer den danske regering til at droppe ratificeringen af den planlagte frihandelsaftale mellem EU og de sydamerikanske Mercosur-lande: Uruguay, Paraguay, Argentina og Brasilien.

Frihandelsaftalen, der har været 20 år undervejs, er færdigforhandlet og mangler kun, at alle lande godkender aftalen i de nationale parlamenter, men nu råber en lang række organisationer vagt i gevær.

I løbet af de to år, Jair Bolsonaro har været Brasiliens præsident, er rydningen af skov steget voldsomt, ligesom landets oprindelige folk oplever stigende antal overgreb. Den situation frygtes at blive forværret, fordi den brasilianske regering forsøger at gennemføre en række lovforslag, der yderligere vil svække beskyttelsen af natur og oprindelige folks demokratiske rettigheder.

»I ly af coronakrisen arbejder Brasiliens regering for at få vedtaget en række lovforslag, der vil føre til yderligere overgreb mod landets oprindelige befolkning og accelerere skovrydning.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

erik pedersen

Det bliver aldrig en grøn regering . Ingen respekt for hverken mennesker eller anden natur . Magt og profit . Og undskyldninger har de nok af.
Hvor er det dog forfærdeligt. Og tåkrummende flovt at bevidne

Mvh Hanne Pedersen

Per Torbensen, Ib Christensen, Torben Arendal, Gert Romme, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Steen Sommer, Gitte Loeyche og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Mercosur-aftalen er endnu en dokumentation af dén reaktionære og non-progressive udenrigs- og handelspolitik som EU fører. Bolsonaros regering er dødsens korrupt, fører destruktive politikker og har diverse kupaktiviteter på samvittigheden - men han kan fint gå som samarbejdspartner, så længe at EU kan have indtjening på arrangementet. Ellers går den ikke; se bare på eks.vis Venzuela og Nicaragua, som har legitimt valgte regeringer - men som fører non-neoliberal politik; disse lande sanktionerer EU imod. Man støtter tilmed direkte et statskup Venezuela.

Ruth Sørensen, Ib Christensen, Lars Løfgren, Torben Arendal, Gert Romme, Estermarie Mandelquist, Marianne Jespersen, Gitte Loeyche og erik pedersen anbefalede denne kommentar

TAK til underskrift underskriverne fra de forskellige danske organisationer

Petter A. Urkedal, Thomas Tanghus, Gert Romme og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig skal man tvinge t land til at ændre holdning, hvis det som her, går den forkerte vej. Og selvfølgelig er dette en god mulighed for at lægge pres på et land. Man skal jo ikke ligefrem belønne massive overtrædelser med en frihandelsaftale.

Men - man skal også være klar til at ændre sig igen med relativ kort varsel. For lande består, men det gør regeringer ikke.

Torben Bruhn Andersen og Kristian Møller Jørgensen anbefalede denne kommentar