I et åbent brev sendt til statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) opfordrer 15 danske menneskerettigheds- og miljøorganisationer den danske regering til at droppe ratificeringen af den planlagte frihandelsaftale mellem EU og de sydamerikanske Mercosur-lande: Uruguay, Paraguay, Argentina og Brasilien.
Frihandelsaftalen, der har været 20 år undervejs, er færdigforhandlet og mangler kun, at alle lande godkender aftalen i de nationale parlamenter, men nu råber en lang række organisationer vagt i gevær.
I løbet af de to år, Jair Bolsonaro har været Brasiliens præsident, er rydningen af skov steget voldsomt, ligesom landets oprindelige folk oplever stigende antal overgreb. Den situation frygtes at blive forværret, fordi den brasilianske regering forsøger at gennemføre en række lovforslag, der yderligere vil svække beskyttelsen af natur og oprindelige folks demokratiske rettigheder.
»I ly af coronakrisen arbejder Brasiliens regering for at få vedtaget en række lovforslag, der vil føre til yderligere overgreb mod landets oprindelige befolkning og accelerere skovrydning.«
»Vi opfordrer jer derfor til på vegne af den danske regering at sige klart fra over for Brasiliens præsident Jair Bolsonaro, samt at lægge pres på Brasiliens regering for at leve op til internationale mål og aftaler om klima, biodiversitet og menneskerettigheder,« står der i brevet, der blandt andet er underskrevet af Danmarks Naturfredningsforening, WWF, Greenpeace, Verdens Skove, Amnesty International og Mellemfolkeligt Samvirke.
Lovarbejde i ly af coronakrisen
Lovpakken, som den brasilianske regering forsøger at få presset igennem landets senat og kongres, består af en række specifikke lovforslag, der blandt andet vil tillade minedrift på oprindelige folks landområder, mulliggøre legalisering af jordtyveri, samt lempe miljøtilladelser for større anlægsprojekter.
Flere af lovforslagene er tidligere forsøgt stemt igennem, men blev stoppet på grund af internationalt pres og i samarbejde med blandt andre Greenpeace i Brasilien.
Det forklarer Ramulo Batista, der er leder for et Greenpeace-skovprogram i Brasilien. Han peger på, at den brasilianske regering igen forsøger sig med lovpakken, fordi befolkningens opmærksomhed er rettet imod sundhedskrisen, forårsaget af COVID-19, og fordi det i øjeblikket ikke er muligt at mobilisere borgermøder eller offentlige protester.
»Vi befinder os i den værste tid under hele COVID-19-pandemien med mere end 3.000 døde i døgnet. Det er ikke nu, vi kan eller skal diskutere de her emner, men regeringen forsøger at få gennemført deres lovgivning i ly af coronakrisen.«
Derfor er det også afgørende, at der igen kommer internationalt fokus på, hvad det foregår i Brasilien, siger Ramulo Batista:
»Med internationalt pres lykkedes det i sidste øjeblik at få stoppet processen med lovgivningsarbejdet, der var på vej igennem parlamentets to kamre sidste år.«
Brevet til regeringen
Brevet sendt til statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) samt Europaudvalget er underskrevet af følgende danske organisationer:
- Mads Flarup Christensen, generalsekretær Greenpeace Norden
- Caspar Olausson, sekretariatschef Verdens Skove
- Frederik Sandby, formand Klimabevægelsen
- Marie Rørby, talsperson Den Grønne Studenterbevægelse
- Lars Midtiby, direktør Danmarks Naturfredningsforening
- Kathrin Wessendorf, executive Director IWGIA
- Palle Bendsen, medlem af bestyrelsen, NOAH
- Birgitte Ringgaard Diget, forperson Global Aktion
- Ole Færgeman, medlem af bestyrelsen, Frie Bønder – Levende Land
- Britta Riis, direktør Dyrenes Beskyttelse
- Bo Øksnebjerg, generalsekretær WWF Verdensnaturfonden Denmark
- Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær Dansk Vegetarisk Forening
- Tine Christensen, generalsekretær Amnesty International Danmark
- Gitte Buchhave, direktør World Animal Protection Danmark
- Tim Whyte, generalsekretær Mellemfolkeligt Samvirke
Handelsaftale fra en anden tid
Frihandelsaftalen mellem EU og Mercosur-landene kritiseres af de danske organisationer for at være »lavet i en anden tid«, inden Parisaftalen fra 2015. Og derfor mener organisationerne, at aftalen enten bør droppes helt eller skrives om, fordi den ikke i tilstrækkelig grad tager hensyn til klimaet.
En analyse lavet af en kommission af uafhængige eksperter, som sidste år blev bestilt af den franske regering, konkluderede, at Mercosur-aftalen alene på grund af stigningen i eksport af oksekød til EU kan medføre »en øgning i skovrydningen på 25 procent de kommende seks år i Brasilien«, som det franske Institut Veblen skriver.
»Langt de fleste analyser viser, at Mercosur-aftalen vil føre til øget skovrydning, fordi aftalen tillader højere eksport af oksekød og soja fra Mercosur-landene til EU,« siger Kristine Clement fra Greenpeace i Danmark.
Hun peger derfor på, at det ikke kun er den aktuelle brasilianske regering, der er problemet.
»Ligegyldigt hvilken regering Brasilien har, er Mercosur-aftalen skadelig, fordi der i aftalen ikke er nogle redskaber eller håndtag, man kan dreje på for at presse Brasilien til at leve op til Parisaftalen og beskytte naturen. Men under Bolsonaros regering er situationen blevet langt værre.«
Derfor er opfordringen fra Greenpeace Danmark og de 14 andre danske menneskerettigheds- og miljøorganisationer, der har underskrevet brevet til stats- og udenrigsministrene, at der ikke er nogen grund til at belønne Bolsonaro, men tværtimod sende et signal om, at den førte politik ikke er acceptabel.
»En dansk afvisning af EU-Mercosur-handelsaftalen er også vigtig for at sikre, at Danmark ikke sender et forkert signal til Brasiliens regering i denne alvorlige situation. Et signal, der i Brasilien kan tydes som, at Danmark er villig til at se igennem fingre med landets manglende overholdelse af internationale aftaler.«
Ingen svar fra ministrene
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken udenrigsminister Jeppe Kofod eller statsminister Mette Frederiksen. Ingen af de to ministre havde tid til at svare fredag.
Jeppe Kofod har dog tidligere sagt til Information, at han ikke mener, at det er en god idé at droppe frihandelsaftalen med Mercosur-landene, fordi det vil betyde, at det bliver sværere for EU at påvirke udviklingen i Brasilien.
»Vi kunne også skrive os selv ud af muligheden for at påvirke et land som Brasilien ved ikke at være med i aftalen. Men så vil andre bare overtage.«
Det bliver aldrig en grøn regering . Ingen respekt for hverken mennesker eller anden natur . Magt og profit . Og undskyldninger har de nok af.
Hvor er det dog forfærdeligt. Og tåkrummende flovt at bevidne
Mvh Hanne Pedersen
Mercosur-aftalen er endnu en dokumentation af dén reaktionære og non-progressive udenrigs- og handelspolitik som EU fører. Bolsonaros regering er dødsens korrupt, fører destruktive politikker og har diverse kupaktiviteter på samvittigheden - men han kan fint gå som samarbejdspartner, så længe at EU kan have indtjening på arrangementet. Ellers går den ikke; se bare på eks.vis Venzuela og Nicaragua, som har legitimt valgte regeringer - men som fører non-neoliberal politik; disse lande sanktionerer EU imod. Man støtter tilmed direkte et statskup Venezuela.
TAK til underskrift underskriverne fra de forskellige danske organisationer