Langsomme samtaler
Læsetid: 12 min.

Amerikansk historiker: Joe Bidens første 100 dage er lige så ambitiøse, som Roosevelts var

Joe Biden har på de første 100 dage skabt en alliance med den nye venstrefløj i USA og udnyttet pandemien til at give USA en helt ny begyndelse. Men demokraterne skal ifølge den amerikanske historiker Gary Gerstle vinde tre valg i træk herfra, hvis Bidens begyndelse skal føre til blivende forandringer

Jesse Jacob

Udland
29. april 2021

Langsomme samtaler findes også som ugentlig podcast. Du kan høre den her eller ved at søge på ’Langsomme samtaler’ i din podcast-app.

Gary Gerstle er overrasket og imponeret: »Joe Biden har afsløret en eminent forståelse for det særlige historiske moment i amerikansk politik,« forklarer han.

»Han har ikke alene taget nogle meget ambitiøse og vidtgående ideer til sig. Han har også lagt en meget intelligent strategi for, hvordan de skal implementeres.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vældig interessant samtale her
- Mere af det her, Rune!

Steen Sommer

Et interview/samtale og analyse, fra et virkelig vidende menneskes ud - og fremsyns perspektiv. Giver trods mange overskyggende kriser, forhåbninger.

Kendte ikke til Gary Gerstle.

Tak til Rune Lykkeberg for at bringe denne frem

Hanne Utoft

"»Der er en stærk venstrefløj, som kræver åbne grænser for dem, der flygter fra sult, elendighed og forfølgelse. Bidens første impuls var at følge den del af venstrefløjen og åbne for folk fra Centralamerika, som virkelig har behov for at komme ind. Dem, som Trump nægtede adgang eller placerede under rædselsfulde vilkår i bure ved grænsen. Det var Bidens største fejl indtil nu, og det ser ud til blive hans største problem.«"

Naturligvis er det et stort problem at Biden ikke har gjort noget progressivt ved migrantsituationen ved den mexicanske grænse; endnu et brudt valgløfte.

Biden-administrationen bygger desuden videre på Trumps mur - tilmed eksproprierer man fortsat privat ejendom fra nedre middelklasse mhp. at kunne bygge videre.

Bidens løfter til arbejderklassen er for en stor part fortsat uopfyldte - og mht. den offentlige option i sundhedsforsikring er det helt opgivet. Det samme gælder den stabiliserende og fredsudviklende udenrigspolitik; her trapper Biden op overfor Rusland, Kina, Iran og Syrien - foruden at fastholde Trumps reaktionære støtte til kupaktiviteter i Venezuela og Nicaragua. I Yemen har han foretaget lidt kosmetisk ændring på den amerikanske våbenforsyning - og scoret lidt humanitære point på denne konto.

Mht. 15 dollar minimumløn; der er gjort et håbløst forsøg - og der planlægges endnu ét. Mht. eftergivelse af studielån; intet nyt. Mht. infrastrukturplanen; den fremlagte er underfinansieret og klart utilstrækkelig. Mht. Covid-19 programmet/lovpakken; denne har midlertidig karakter, hvorfor der absolut intet kan siges om nogen strukturel forandring - den kan vise sig at være en lap.

Og ... Washington Post har netop annonceret at man indstiller sin præsidentielle løgnedetektor; der er åbenbart ikke brug for den post-Trump. Hvilket signal, nu hvor en præsident, som historisk har løjet mindst lige så meget som Trump, sidder på posten. Men et signal, som indskriver sig i den ukritiske begejstringsbølge, som på propagandistisk vis skyller hen over Vesten - især blandt socialliberale og intellektuelle - og naturligvis vil vende det blinde øje til en lang række af Biden-administrationens nu- og fremtidige gerninger. Længe leve det illusionsbårne tilskuerdemokrati.

Thomas Bruun

Tak til dig Hanne, at udstille avisens fuldkomment kritikløse gengivelse af "Demokratisk"propaganda" og omgang rendyrket bullshit sammenligning af Biden og FDR. Han er ikke engang så "progressive" som Carter var i sin tid. Skal man endelig lave en sammenligning, så er det Ronald Reagan vi skal støve af og selv her ligger Biden til højre for.

Det er mere end patetisk trist, at så godt som samtlige danske medier ukritisk gentager amerikanske mediers (minus Fox "News", der dog på ingen måde er nogen journalistisk bastion heller) propaganda, der efterhånden mere og mere spytter ligeså meget uvirkeligt mundlort, som det nordkoreanske statsmedie. Ejes de efterhånden også af de samme oligarker som de amerikanske...? Beskæmmende er det i hvert tilfælde og har været det længe.