Baggrund
Læsetid: 7 min.

En arabisk konge, en oprørsk prins og en dronninge(sted)mor – forstå magtkampen i det jordanske kongehus

Paladsintriger giver sjældent overskrifter i international presse. Men beskyldninger om konspirationer mod Jordans konge støttet af en populær prins har ført til husarrest, anholdelser og skænderier mellem de kongelige på sociale medier. Striden meldes bilagt, men der er tvivl om, hvor prins Hamzah, der også støtter oppositionskrav om frie valg, befinder sig
Søndag blev kong Abdullah og krisens hovedperson prins Hamzah filmet sammen ved en kransenedlæggelse i Amman i anledning af Jordans 100 år som selvstændigt monarki. Men uden at der – som normalt – blev holdt taler eller på anden måde markeret forbrødring.

Søndag blev kong Abdullah og krisens hovedperson prins Hamzah filmet sammen ved en kransenedlæggelse i Amman i anledning af Jordans 100 år som selvstændigt monarki. Men uden at der – som normalt – blev holdt taler eller på anden måde markeret forbrødring.

AFP / Jordan Royal Palace / Ritzau Scanpix

Udland
13. april 2021

Hvad der umiddelbart lignede en banal paladsintrige i Jordans kongefamilie i sidste uge, kan eskalere til en national krise, der ifølge kilder i Amman truer det ellers stabile arabiske monarki med borgerkrigslignende tilstand, medmindre demokratiske reformer gennemføres her og helst nu.

Efter en uges dramatisk uvished, hvor kong Abdullah II satte sin yngre halvbror, den 41-årige prins Hamzah i husarrest for »opfordring til oprør«, og arresterede dele af hans personlige stab og netværk, synes normaliteten at være genoprettet.

Søndag blev kong Abdullah og krisens hovedperson filmet sammen ved en kransenedlæggelse i Amman i anledning af Jordans 100 år som selvstændigt monarki. Men uden at der – som normalt – blev holdt taler eller på anden måde markeret forbrødring.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her