Analyse
Læsetid: 9 min.

Asien forbereder sig på USA’s tilbagetrækning fra Afghanistan

Fra Beijing til Istanbul forbereder man sig på fremtiden – og måske ser det slet ikke så sort ud for Afghanistan. Mange af nabolandene ønsker nemlig ikke, at Taleban får mere magt. Vi giver et overblik
Kina har indledt egne forhandlinger med Taleban for at stå bedre i tilfælde af et magtskifte i Kabul. Det handler blandt andet om at beskytte økonomiske interesser og muligheder i det ressourcerige naboland.

Kina har indledt egne forhandlinger med Taleban for at stå bedre i tilfælde af et magtskifte i Kabul. Det handler blandt andet om at beskytte økonomiske interesser og muligheder i det ressourcerige naboland.

Wakil Kohsar

Udland
24. april 2021

Præsident Joe Biden besluttede i sidste uge at trække de sidste styrker ud af Afghanistan og dermed afslutte USA’s længste krig. Men hvad sker der, når USA og de NATO-allierede trækker sig ud?

Svaret på det spørgsmål handler også i høj grad om, hvordan Afghanistans nabolande stiller sig.

Tyrkiets Erdogan vil styrke sin position i Centralasien

Som det eneste muslimske land, der er medlem af NATO, har Tyrkiet altid haft en særstatus i Afghanistan. I årevis har tyrkerne været involveret i uddannelsen af afghanske regeringsstyrker, men de har – trods pres fra Washington – aldrig været i direkte kamp mod Taleban.

I dag er Tyrkiet muligvis det eneste i land i verden, som afghanere fra alle politiske ståsteder er villige til at stole på. Det forklarer, hvorfor præsident Biden kort efter meddelelsen om tilbagetrækningen af amerikanske tropper, overdrog den tyrkiske præsident Erdogan ansvaret for fredsforhandlingerne med Taleban. De finder sted i Istanbul efter Eid-højtiden i midten af maj, og mange håber, at en endelig fredsaftale kan komme på plads.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her